Temperaturile de la suprafața oceanelor au atins niveluri-record, în luna mai. Ce spun meteorologii

0
Publicat:

Suprafața oceanelor a înregistrat cea mai caldă lună mai din istorie, conform anunțului făcut miercuri, de serviciul european Copernicus, citat de AFP.

Temperaturi record, la suprafața oceanelor FOTO Arhivă
Temperaturi record, la suprafața oceanelor FOTO Arhivă

Record de temperaturi în luna mai

Temperaturile de la suprafaţa oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheaţă în luna mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai, a transmis, într-un comunicat Samantha Burgess, directoarea adjunctă a Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice (C3S).

Această constatare se bazează pe analize computerizate care utilizează miliarde de măsurători efectuate de sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume. Unele dintre datele utilizate de Copernicus sunt colectate încă din anul 1950.

În ceea ce privește temperaturile globale, luna mai a ocupat locul doi în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată.

Luna mai 2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată la nivel global, în condiţiile în care vedem că semne privind dezvoltarea El Nino continuă să apară în Pacificul ecuatorial, a adăugat Samantha Burgess.

El Nino este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele.

El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.

La începutul lunii mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estima că există 60% şanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lunii iulie şi 80% şanse ca acest fenomen să se producă până la sfârşitul lunii septembrie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite