Sri Lanka, lovită de cea mai mare criză financiară, a trimis armata la benzinării şi a anulat examenele pe termen nelimitat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video
Foto: Captură video

Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la independenţa din 1948, care a forţat devalorizarea monedei şi a afectat plăţile pentru importuri esenţiale. Astfel, guvernul a fost forţat să intervină şi să scoată armata pe străzi pentru a ajuta populaţia. Totodată, autorităţile au anulat pe termen nelimitat examenele pentru 4,5 miioane de elevi din provincia de vest, deoarece ţara a rămas fără hârtie, conform Al Jazeera.

„Directorii şcolilor nu pot organiza examenele, deoarece tipografii nu sunt în măsură să strângă valuta necesară pentru a importa hârtia şi cerneala necesare”, a declarat Ministerul Educaţiei în weekend.

Atacurile islamiste care au avut loc de Paştele din 2019, urmate de epidemia de Covid-19 au avut consecinţe dezastruoase pentru turismul srilankez, principalul furnizor de valută.

 Aflat în pragul falimentului, guvernul de la Colombo a trebuit să ceară ajutor de la Fondul Monetar Internaţional şi India, ţară care i-a mai acordat împrumuturi pentru finanţarea achiziţiei de produse alimentare, medicamente şi petrol. 

Naţiunea insulară de 22 de milioane de locuitori şi-a asigurat o linie de credit de 1 miliard de dolari din partea Indiei pentru a cumpăra alimente şi medicamente necesare urgent, au declarat oficialii, după vizita ministrului de Finanţe Basil Rajapaksa la New Delhi. 

Aproximativ 6,9 miliarde de dolari din datoria lui guvernului de la Colombo trebuie deservită în acest an, dar rezervele valutare naţionale erau de aproximativ 2,3 miliarde de dolari la sfârşitul lunii februarie. 

În toată ţara s-au format cozi lungi pentru produse alimentare şi ulei, guvernul instituind întreruperi de curent electric şi raţionalizarea laptelui praf, zahărului, lintei şi orezului. 

Iar după o creştere a preţurilor la mărfurile cheie şi a penuriei care a forţat zeci de mii de oameni să stea la coadă ore în şir, Sri Lanka a ordonat armatei sale să trimită soldaţi la sute de benzinării marţi, pentru a ajuta la distribuirea carburanţilor. 

„Decizia de a poziţiona trupele în apropierea pompelor de benzină şi a punctelor de alimentare cu kerosen a venit după ce trei persoane vârstnice au murit în timpul aşteptării la o coadă lungă”, au spus oficialii, conform Reuters.

„Cel puţin doi soldaţi vor fi dislocaţi la fiecare pompă de combustibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Nilantha Premaratne, pentru sursa citată, adăugând că soldaţii vor ajuta la distribuirea combustibilului, dar nu vor fi implicaţi în controlul mulţimilor. 

„Mişcarea a fost un răspuns la plângerile privind stocarea şi distribuţia ineficientă. Armata a fost desfăşurată pentru a ajuta publicul, nu pentru a le restrânge drepturile omului”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al guvernului, Ramesh Pathirana. 

Tensiunile legate de deficitul de provizii au dus la violenţe sporadice în rândul locuitorilor care s-au îmbulzit ca să cumpere combustibil şi alte articole esenţiale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite