Fostul oligarh Mihail Hodorkvoski, despre Vladimir Putin: „Este îndeajuns de periculos, dar nu este un sinucigaş”

0
0
Mihail Hodorkovski FOTO EPA-EFE
Mihail Hodorkovski FOTO EPA-EFE

Fostul oligarh rus devenit opozant al lui Putin Mihail Hodorkovski, care în prezent trăieşte în exil după ce stat 10 ani în închisoare în Rusia, a dat un interviu pentru CNN în care a admis faptul că preşedintele rus este într-adevăr periculos, dar nu este un „sinucigaş”.

CNN: La o lună de la invazia lui Putin, oficialii americani spun că armata rusa nu are destulă hrană, combustibil, se confruntă cu tot felul de probleme logistice, soldaţii nu au nici măcar mănuşi, suferă de degerături. V-aţi închipuit vreodată o asemenea situaţie?

Mihail Hodorkovski: Sincer, nu sunt deloc surprins. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că nivelul lor de nepregătire  este o mare surpriză pentru mine. De fapt, aş putea spune, ca şi ucrainenii, că sunt ajutaţi puternic de corupţia lor.

CNN: Oficialii occidentali spun că Putin este în mod evident frustrat de stagnarea armatei sale şi că are crize de furie. Ai vorbit despre faptul că Putin manifestă ceea ce tu ai numit semne de „paranoia senilă”. Dar nu crezi că ar fi „nebun” în sensul obişnuit. Cât de periculos este?

Mihail Hodorkovski: Trebuie să înţelegeţi că Putin este îndeajuns de periculos şi totuşi nu este un sinucigaş. El ar putea folosi arme de distrugere în masă însă doar dacă este sigur că o să scape nepedepsit. 

CNN: Preşedintele Biden a vorbit despre ameninţări şi că nu doreşte să înceapă al Treilea Război Mondial. El spune că este un pericol real ca Putin să folosească arme chimice în Ucraina. Evident că există temeri în legătură cu ce poate face cu arsenalul său nuclear. Până în acest moment nu a folosit nici măcar arme nucleare tactice, dar există aceste temeri. Credeţi că sunt întemeiate, mai ales că acestea sunt cele ce determină NATO şi Occidentul să fie reţinuţi?

Mihail Hodorkovski: Cred că ceea ce vedem acum este că liderii vestici repetă aceeaşi greşeală comisă de predecesorii lor în privinţa lui Hitler, într-un moment când acesta era foarte vulnerabil şi a încercat să invadeze Europa. Asta au admis complicii săi în cursul procesului de la Nurenberg. Totuşi liderii vestici spuneau atunci că se tem să nu-l întărâte, gândindu-se că, în măsura în care ei nu arată nicio rezistenţă, el se va opri în cele din urmă. Dar acea greşeală a costat milioane de vieţi umane şi aceeaşi greşeală se face şi acum. Putin nu va folosi niciodată arme nucleare până nu este este absolut sigur că este în siguranţă.

În 2003, Mihail Hodorkovski era considerat cel mai bogat om din Rusia cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari. Este fondatorul „Open Rusia” care luptă pentru dreptul la presă independentă şi alegeri libere în Rusia, conducând din exil o mişcare de opoziţie faţă de regimul lui Putin.

Hodorkovski trăieşte în exil la Londra şi în Elveţia, după ce a stat peste zece ani la închisoare în Rusia pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Fostul oligarh rus, care a deţinut grupul petrolier Iukos şi susţinea opoziţia, a denunţat procesele deschise împotriva sa, apreciind că este o victimă politică a lui Putin.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite