Secretarul general al ONU cere protecţie pentru persoanele care fug din Nagorno-Karabah
0Drepturile miilor de persoane care fug din Nagorno-Karabah în Armenia „trebuie să fie protejate”, a insistat marţi purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
„Secretarul general este extrem de îngrijorat în ceea ce priveşte deplasările de populaţie spre Armenia la care asistăm ca urmare a evenimentelor recente din regiune. În primul rând, este esenţial ca drepturile persoanelor strămutate să fie protejate şi ca acestea să primească asistenţa umanitară necesară”, a declarat presei Stephane Dujarric.
Anterior, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a făcut marţi apel la respectarea legilor umanitare şi la protecţia miilor de persoane, majoritatea armeni, care părăsesc enclava Nagorno-Karabah în urma ofensivei militare azere, care a pus capăt la 30 de ani de autonomie, arată surse citate de Agerpres.
Zeci de mii de persoane au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah
„Operaţiunile de deplasare în siguranţă ar trebui să fie organizate doar dacă oamenii decid să plece, membrii aceleiaşi familii nu ar trebui să fie separaţi şi ar trebui să se acorde o atenţie specială bolnavilor, răniţilor, bătrânilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu handicap şi minorilor neînsoţiţi”, a precizat organizaţia într-un comunicat.
Deja 20.270 de persoane au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah din 24 septembrie, a declarat marţi seara presei purtătoarea de cuvânt a premierului armean Nazeli Baghdasarian, citată de RIA Novosti.
Totodată, şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a făcut apel marţi la o „acţiune diplomatică internaţională” în faţa „abandonării Armeniei de către Rusia”, conform AFP.
Populația, majoritar armeană
Nagorno-Karabah, o enclavă din Caucazul de Sud populată în principal de armeni, dar recunoscută ca parte din Azerbaidjan, a fost săptămâna trecută ţinta unei noi ofensive sângeroase din partea Baku, înainte ca separatiştii să capituleze.
Parisul a avertizat împotriva riscului unui conflict pe teritoriul Armeniei în acest context.
„Abandonarea Armeniei de către Rusia şi complicitatea Rusiei cu operaţiunile militare angajate de Azerbaidjan fac ca acţiunea diplomatică internaţională să fie cu atât mai necesară”, a declarat şefa diplomaţiei franceze, interpelată în Adunarea Naţională (parlamentul).
„Uniunea Europeană trebuie să ia act de această realitate, să acţioneze alături de noi pentru respectarea integrităţii teritoriale a Armeniei şi prezervarea drepturilor armenilor din Nagorno-Karabah de a trăi, dacă doresc, cu respectarea drepturilor lor istorice în enclavă”, a subliniat Catherine Colonna.