Revolte în Kazahstan. Obiectivele strategice sunt păzite de soldaţii lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
revolte kazahstan

Biroul prezidenţial din Kazahstan a transmis că trupe ruseşti supraveghează mai multe locaţii strategice, în timp ce este reinstaurată ordinea, după şase zile de violenţe.

Mai multe "obiective strategice" din Kazahstan sunt păzite de alianţa militară aflată sub conducerea Rusiei şi care a fost invitată ''să restabilească ordinea'', a anunţat duminică preşedinţia kazahă, citată de Reuters.

"Mai multe obiective strategice au fost transferate sub protecţia contingentului unit de menţinere a păcii al statelor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO)", o alianţă de state ex-sovietice din care face parte şi Rusia, a transmis preşedinţia kazahă într-o declaraţie.

Autorităţile kazahe nu au precizat despre ce obiective strategice este vorba, notează Reuters.

Trupele ruseşti au adus echipamente de război electronic pentru a bruia telefoanele protestatarilor

Trupele ruseşti sosite în Kazahstan sunt formate din subunităţi de paraşutişti şi militari ai trupelor speciale. Pe lângă TAB-uri şi maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au în dotare inclusiv echipamente de război electronic şi drone folosite pentru bruierea comunicaţiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranţi să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile şi crimele comise de forţele de represiune ale guvernului din Kazahstan, informează publicaţia The Drive.

Potrivit sursei citate, din imaginile publicate deja pe reţelele sociale se poate vedea cel puţin un camion Kamaz 6x6 care coboară dintr-un avion militar de transport rusesc pe aeroportul din Almaty. Camionul este, de fapt, un sistem de război electronic care conţine între două şi trei drone folosite pentru bruierea comunicaţiilor.

Sistemul de război electronic este intitulat Leer-3 sau RB-341V, iar camionul funcţionează ca centru de comandă şi dirijare a respectivelor drone.

Concomitent, armata rusă foloseşte cel puţin 75 de avioane militare de transport pentru transferul unităţilor ruseşti în Kazahstan care fac parte din aşa-numitul „contingent de pace” al Organizaţiei al Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care reuneşte şase foste republici sovietice, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul-maior Igor Konaşenkov, citat de EFE şi RIA Novosti.

Nouă avioane Il-76 au aterizat pe aeroportul din Almatî, care fusese ocupat de protestatari timp de câteva ore în data de 5 ianuarie. În prezent, aeroportul nu primeşte zboruri civile şi se află în totalitate sub controlul forţelor ruseşti şi al poliţiei din Kazahstan, informează Agerpres.

„Forţele ruseşti sunt formate din subunităţi ale Brigăzii 45 de trupe speciale, ale Diviziei 98 de paraşutişti şi ale Brigăzii a 3-a, toate făcând parte din Trupele aeropurtate ruse, a indicat generalul-maior Igor Konaşenk.

Toţi militarii ruşi care participă la misiune au pregătire specială şi experienţă reală de luptă, a mai precizat generalul rus.

La comanda misiunii din Kazahstan a fost numit comandantul trupelor aeropurtate ruse, generalul-colonel Andrei Serdiukov.

Conform biografiei sale oficiale, generalul Serdiukov a participat la ambele războaie ruso-cecene, la marşul batalionului combinat al Forţelor aeropurtate ruse care a ocupat pentru o scurtă perioada în iunie 1999 aeroportul militar Slatina din Pristina, precum şi la operaţiunea militară rusă din Siria, precizează publicaţia The Insider.

În ultima săptămână, zeci de oameni au fost ucişi, mii au fost reţinuţi, iar clădirile publice au fost incendiate în ţara din Asia centrală, după mai multe zile de proteste violente. Autorităţile au anunţat că 5.800 de oameni au fost arestaţi în legătură cu protestele, inclusiv un "număr semnificativ" de cetăţeni străini". 

Un total de 164 de oameni au murit şi peste 2.200 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente din ultima săptămână din Kazahstan, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii kazah, citate de presa de stat, transmite duminică dpa.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică, transmite duminică agenţia de presă chineză Xinhua.

"În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări", se menţionează în decretul prezidenţial dat publicităţii sâmbătă.

Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată.

În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule - în principal maşini de poliţie - au fost distruse.

În paralel cu răspunsul dur la adresa protestatarilor, autorităţile încearcă să reimpună o oarecare normalitate, notează dpa.

Ministerul Comerţului a anunţat că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

În Almatî, cel mai mare oraş al ţării şi capitala economică, protestele s-au transformat în tulburări şi ciocniri care s-au soldat cu clădiri incendiate şi magazine devastate.

Potrivit unei relatări a televiziunii de stat, 103 persoane - printre care şi doi copii - au murit doar în Almatî, unde s-au produs cele mai grave violenţe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite