Preşedintele unei ţări din Africa aprobă un leac împotriva covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contra avizului OMS, preşedintele Madagascarului aprobă şi promovează un produs pe care îl consideră eficient împotriva covid-19, boala provocată de noul coronavirus.

Andry Rajoelina este convins că ţara sa deţine un tratament anti-covid-19. Este vorba de Covid-Organics, elaborat de Institutul malgaş de cercetări aplicate pe bază artemisinină, o substanţă obţinută din artemisia annua (pelinul dulce). Este o plantă provenită din farmacopeea tradiţională chineză şi cultivată în Madagascar în scopul combaterii malariei, scrie cotidianul francez „Le Point”.

Evocând „un rezultat concludent în cazul bolnavilor de covid-19 din Madagascar”, Rajoelina a declarat că „remediul” său va fi prescris sub formă de sirop „tuturor elevilor”. „Poate atenua efectele asupra corpului uman”, a insistat el.

Presa naţională din Madagascar a dus mai departe acest discurs, subliniind beneficiile artemisininei şi imaginând scenarii cu propulsarea ţării din Oceanul Indian pe scena medicală internaţională datorită Covid-Organics. Mai mult, scrie presa malgaşă, acest remediu ar putea da peste cap chiar şi lumea finanţelor, având în vedere că artemisia creşte în mare parte în Africa şi Asia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recunoaşte că unele medicamente şi remedii tradiţionale „pot să atenueze simptomele” de coronavirus, dar atrage atenţia totodată că „nu există nicio dovadă că aceste substanţe pot să prevină sau să vindece boala”.

Comunitatea ştiinţifică avertizează asupra efectelor secundare ale artemisiei şi rămâne sceptică în privinţa eficacităţii sale. Artemisinina este eficientă împotriva malariei doar în combinaţie cu alte molecule, notează pentru „Le Point” Sandrine Houzé,  medic parazitolog la Spitalul Bichat din Paris. În plus, nu toate speciile de artemisia conţin artemisinină.

În 2007, OMS a adoptat o rezoluţie cu privire la „retragerea treptată de pe pieţe a monoterapiilor pe bază de artemisinină”. De fapt, artemisia este interzisă în mai multe ţări din Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite