Premierul australian vrea ca indigenii să fie recunoscuţi în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul australian Tony Abbott a promis să organizeze în anul 2017 un referendum prin care persoanele indigene să fie recunoscute în cadrul Constituţiei, informează BBC.

În prezent, legea fundamentala a Australiei nu recunoaşte aborigenii ca fiind primii oameni care au trăit în aceste regiuni. În ultimii ani, au existat dezbateri ample în legătură cu modificările legislative necesare pentru a oferi mai multe drepturi băştinaşilor si pentru a-i feri pe aceştia de discriminarea rasială.

Aborigenii australieni reprezintă circa 2.5% din populaţia totală a acestui continent. Din cauza contactelor reduse pe care le au cu ceilalţi oameni, indigenii se confruntă cu un nivel scăzut de educaţie, precum şi cu o sănătate precară.

„Este un moment important pentru a îmbunătăţi Constituţia noastră in problematica băştinaşilor. Ţara noastră are un patrimoniu adevărat în existenţa acestor indigeni. Este timpul să admitem acest lucru şi în Constituţia noastră”, a declarat de curând premierul australian Tony Abbott.

Opoziţia parlamentară consideră că un referendum asupra acestei chestiuni ar putea fi realizat în cadrul alegerilor generale de anul viitor. În opinia acestora, australienii nu sunt interesaţi prea mult de o asemenea problemă, prin urmare prezenţa la urne ar putea fi una redusă.

Pentru ca referendumul să fie validat este necesar ca majoritatea oamenilor din cele şase state să voteze în favoarea scrutinului.

În anul 1967, tot prin intermediul unui referendum, cetăţenii australieni au fost de acord ca populaţia indigenă să fie inclusă în recensăminte, iar Comunitatea Naţiunilor (the Commonwealth) să aibă puterea de a crea legi în favoarea băştinaşilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite