Miliardarul britanic Harding se află în batiscaful dispărut în timpul coborârii pe Titanic
0Potrivit fiului adoptiv al omului de afaceri britanic, operațiunea de căutare și salvare este „în plină desfășurare”.

Miliardarul britanic Hamish Harding, care deține Action Aviation, o companie care vinde și operează avioane, se află la bordul submersibilului OceanGate Expeditions al companiei americane omonime. Contactul cu batiscaful firmei americane s-a pierdut în timpul unei scufundări la locul tragediei Titanicului, a anunțat luni canalul Sky News, citând o declarație a lui Brian Zas, fiul adoptiv al omului de afaceri în vârstă de 58 de ani.
"Gândurile și rugăciunile mele sunt pentru tatăl meu vitreg Hamish Harding, al cărui submarin a dispărut în timp ce explora Titanicul. Operațiunea de căutare și salvare este în plină desfășurare", a scris Zas pe Facebook.

Anterior, Action Aviation a transmis un comunicat în care arăta că omul de afaceri britanic „se află în prezent sub apă”, ca parte a unei expediții pe Titanic.
Mai înainte, OceanGate Expeditions a confirmat dispariția submersibilului său cu echipaj, conceput pentru a duce turiști la locul scufundării navei de pasageri Titanic. OceanGate Expeditions nu a precizat câte persoane se află la bordul submersibilului, când și în ce circumstanțe s-a pierdut contactul cu acesta. Potrivit Diviziei de Nord-Est a Gărzii de Coastă a SUA, la bordul submersibilului se află cinci persoane, comunicarea cu aceștia a dispărut la aproximativ 1 oră și 45 de minute după scufundare și, în total, nu au fost contactați de mai mult de o zi.

Sky News, citând date de la OceanGate Expeditions, raportează că Titanul are 6,4 metri lungime, aproximativ de mărimea unui minivan, capabil să coboare la o adâncime de 13.120 de picioare (4 km) și să ofere aer oamenilor din el timp de 96 de ore.
După cum a transmis anterior canalul Sky News, o excursie de 10 zile la epava Titanicului, care se află la o adâncime de 3,8 km, la 600 km de coasta Canadei Newfoundland, costă aproximativ 250.000 de dolari. Expedițiile OceanGate au adus aproximativ 60 de turiști și 15- 20 de cercetători la locul accidentului. „Este posibil să conectați acești oameni – cei care doresc să aibă o experiență de călătorie de aventură – cu cercetători care au nevoie de finanțare și un submersibil?” – a explicat șeful companiei înființate în 2009.
Despre scufundarea Titanicului
Prima croazieră a Titanicului de la Southampton englezesc la New York, care a început pe 10 aprilie 1912, a fost și ultima. Pe 15 aprilie, Titanic s-a scufundat, ciocnindu-se în apele Atlanticului cu așa-zisul negru, adică un aisberg răsturnat, albastru închis, care nu avea nicio reflexie. Această împrejurare este numită drept principalul motiv pentru detectarea tardivă a pericolului de către echipaj. La bordul navei se aflau 2.224 de persoane, dintre care 1.513 au murit. Epava navei a fost descoperită abia în 1985.
Părțile din față și din spate, după ce nava s-a rupt, s-au scufundat de-a lungul diferitelor traiectorii la viteze diferite. Acum se află la o distanță de aproximativ 800 m unul de celălalt.