Măsuri de securitate draconice după atentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite, dar şi mai multe state europene au înăsprit securitatea în aeroporturi, ceea ce a dus la întârzieri mari ale curselor. Anchetatorii americani încearcă să afle cum a fost posibil ca Umar Faruk Abdul Mutallab să introducă substanţe explozibile pe cursa Amsterdam – Detroit.

Majoritatea aeroporturilor din Statele Unite şi din Europa de Vest au luat măsuri de securitate suplimentare, ca urmare a atentatului eşuat, pus la cale de un tânăr islamist nigerian.

Citiţi şi:

După atentatul eşuat, Obama cere reexaminarea procedurilor de securitate
Tatăl teroristului nigerian avertizase SUA despre radicalizarea fiului său

Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, media occidentală se întreabă cum a fost posibil ca Umar Faruk Abdul Mutallab să reuşească să intre la  bordul unei aeronove cu un dispozitiv exploziv.

De această dată, răspunsurile sunt cu atât mai greu de găsit, cu cât, cu doar o lună înainte, tatăl său anunţase autorităţile americane că se simte îngrijorat de atitudinea ultrareligioasă a fiului său. Mai mult, Umar Faruk Abdul Mutallab era deja pe lista persoanelor suspecte de terorism.

Mai multe ore de aşteptare

La cererea Statelor Unite, autorităţile mai multor aeroporturi europene au efectuat, începând de sâmbată, controale suplimentare înainte de îmbarcarea pasagerilor în toate avioanele care urmau sa decoleze spre teritoriul american, informează AP.

În unele aeroporturi, precum cele din Paris, Londra, Frankfurt sau Amsterdam, pasagerii cu destinaţia SUA au fost supuşi unor percheziţii suplimentare înainte de îmbarcare. Oficialii olandezi au explicat că nu s-a decis ridicarea nivelului de alertă şi că măsurile de securitate suplimentare au fost introduse doar pentru zborurile către SUA.

Francezii au decis în schimb să treacă la controale manuale mult mai amănunţite, după ce Umar Faruk Abdul Mutallab a reuşit să păcălească scanerele. În schimb, germanii au decis să treacă pasagerii prin mai multe filtre de securitate, aceasta fiind procedura standard în astfel de cazuri.

În unele cazuri, precum la Bruxelles, pasagerii au fost sfătuiţi să se prezinte la aeroport cu trei ore înainte de decolarea avionului. Aceleaşi cerinţe au fost exprimate şi de oficialii americani.

Toate aceste măsuri au dus la întârzierea unor curse cu aproximativ 60 de minute. Majoritatea pasagerilor au aşteptat însă liniştiţi, neexistând nici un fel de nemulţumire pentru aceste întârzieri.

Canadienii au luat, în schimb, măsuri mult mai drastice pentru pasagerii care se află deja în avion. Astfel, aceştia nu au voie să se ridice de pe scaunele lor cu o oră înainte de aterizarea avionului. Mai mult, ei nu au dreptul să ţină nimic pe genunchi şi nici să umble la bagajele de mână, aflate în compartimentul de deasupra
scaunelor.

Problematica securităţii în aeroporturi a fost discutată şi la nivelul Uniunii Europene. Astfel, vicepreşedintele Comisiei europene, Jacques Barrot, responsabilul justiţiei şi securităţii, a precizat că Executivul european lucrează pentru a supraveghea ca măsurile de securitate să fie urmate riguros în toata Europa.

Scanere care „văd" până la piele

Unele aeroporturi intenţionează să introducă un scaner corporal care distinge silueta pasagerilor sub îmbrăcăminte. Organizaţiile care militează pentru drepturile civile se opun utilizării acestui aparat, acuzând faptul că violează intimitatea personală.

Autorităţile de pe mai multe aeroporturi europene susţin încă că acest scanner este necesar, dând ca exemplu faptul că Abdul Mutallab a reuşit să introducă substanţele explozibile, cu toate că efectuase toate procedurile de control din aeroport. Belgienii şi britanicii şi-au exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a instala aceste scannere, începând chiar cu anul viitor.

Nu a citit „instrucţiunile"

Abdul Mutallab îşi procurase lichidele cu care a intenţionat să arunce în aer aeronava de la filiala yemenită a organizaţiei teroriste al-Qaida. Cu toate că a stat cel puţin 20 de minute la toaletă pentru a crea o bombă devastatoare, nu a reuşit să combine foarte bine substanţele. Astfel, în locul unei explozii devastatoare nu a avut loc decât un mic incendiu, stins de ceilalţi pasageri şi de membrii echipajului.

Abdul Mutallab îşi ataşase explozibilele de propriul corp, reuşind astfel să păcălească sistemele de securitate. Cu puţin timp înainte de a se apropia de Detroit, nigerianul a încercat să realizeze bomba. O analiză preliminară a FBI arată că acesta avea un explozibil denumit PETN, sau pentaeritritol (incolor şi inodor). Agenţii de securitate au descoperit lângă nigerian şi o seringă, despre care se crede că făcea parte din dispozitiv.

Folosirea unor mici cantităţi de lichide şi de pudră arată cum a reuşit teroristul să inducă în eroare sistemele de securitate.

Pasagerii zborului 253 au povestit că suspectul a încercat să detoneze explozibilul sub formă de praf pe care şi-l lipise pe picior, amestecându-l cu un compus chimic lichid. În locul unei explozii, nigerianul a reuşit să obţină doar flăcări, care i-au cauzat arsuri de gradul III.

Al-Qaida, principala ameninţare

Majoritatea atentatelor nereuşite asupra unor ţinte americane din ultimii opt ani au fost organizate fie de membri, fie de apropiaţi ai reţelei teroriste al-Qaida. Cu toate acestea, oficialii americani au evitat să folosească termenul de terorist islamist, din cauza corectitudinii politice.

28 de atentate eşuate după 2001

Tentativa lui Abdul Mutallab de a arunca în aer un avion deasupra oraşului Detroit este cea de a 28-a încercare nereuşită de organizare a unui atentat în Statele Unite, după 11 septembrie 2001, susţine expertul Jena Baker McNeill, de la fundaţia „Heritage".

Expertul american atrage atenţia că teroriştii rămân în continuare decişi să ucidă civili americani. McNeill susţine că pentru a preveni atentatele teroriste Statele Unite trebuie să îşi întărească sistemul de securitate naţional şi să îmbunătăţească colaborarea cu anumite ţări, precum Afganistan, Pakistan sau Somalia.

Noul erou al Americii

Jasper Schuringa   Foto: Facebook

No title

Olandezul Jasper Schuringa (foto) a devenit eroul zborului 253 şi vedeta presei americane. El a relatat postului de televiziune CNN cum s-a năpustit asupra suspectului care vroia să arunce în aer avionul reuşind să-l imobilizeze.

„Când am auzit bubuitura , eram deja în alertă. Nu m-am gândit, am sărit şi am încercat să salvez avionul", a mărturisit tânărul, vizibil relaxat, în pofida bandajelor de la mână aplicate în urma unor arsurilor suferite în timpul intervenţiei. Regizorul Jasper Schuringa a explicat că se afla pe partea dreaptă a avionului Airbus A330, fiind despărţit de suspect de două culoare şi rândul central.

„Când am văzut că suspectul a luat foc, am sărit peste el, am încercat să-l percheziţionez în căutarea explozibilului, apoi am văzut un soi de obiect care fumega şi am încercat să-l sting. În acest timp îl ţineam şi pe suspect. Atunci focul a început să se simtă sub scaun", a relatat Schuringa.

Potrivit martorului, atentatorul nigerian Umar Faruk Abdul Mutallab „avea ceva inflamabil ascuns în pantaloni, iar această substanţă curgea. Lichidul s-a scurs pe jos şi a aprins două perne. Totul s-a petrecut foarte repede, toată lumea a intrat în panică".

L-a imobilizat pe atentator

Schuringa a fost ajutat de alţi pasageri şi de câţiva membri ai echipajului pentru a stinge focul. „L-am imobilizat pe suspect, l-am dus la clasa întâi, iar acolo l-am dezbrăcat şi ne-am asigurat că nu mai avea asupra lui alte arme sau o bombă", a mai povestit olandezul.

În tot acest timp, tânărul nigerian a fost foarte calm. „Tremura, dar nu a opus rezistenţă. Stătea jos, avea aerul unui om normal. Este greu de crezut că încerca să detoneze acest avion".

„Teroristul de Crăciun" - o beizadea nigeriană

Umar Faruk Abdul Mutallab 

No title

Fiu al unuia dintre cei mai respectaţi nigerieni (fost bancher şi fost ministru), Umar Faruk Abdul Mutallab este un tânăr (23 de ani) „sclipitor", potrivit foştilor săi profesori, citaţi de BBC. Şi-a făcut studiile universitare (inginerie mecanică) în Marea Britanie, la University College London (UCL) şi locuia într-un apartament luxos din central Londrei. „UCL poate confirma că un student pe numele Umar Faruk Abdul Mutallab a urmat un curs de inginerie mecanică la noi, în perioada septembrie 2005-iunie 2008", se arată într-un comunicat al universităţii.

Nigerianul a declarat anchetatorilor de la FBI că este membru al organizaţiei teroriste Al-Qaida şi că a primit în Yemen dispozitivul exploziv, împreună cu instrucţiuni despre cum să îl utilizeze pentru a produce cât mai multe victime. El a suferit arsuri de gradul trei încercând să detoneze dispozitivul la bordul unui Airbus ce aparţinea companiei Northwest Airlines şi făcea legătura între Amsterdam şi Detroit.

Tribunalul din Detroit l-a inculpat pe nigerian, sâmbătă, pentru „tentativă de distrugere a avionului", relatează L'Express. 

Tatăl avertizase autorităţile SUA

Tatăl nigerianului, bancherul Umar Abdul Mutallab, a alertat în urmă cu aproximativ o lună ambasada SUA din Nigeria că fiul său a alunecat pe panta radicalismului religios, potrivit unui oficial american, citat de AFP sub protecţia anonimatului. Ambasada a transmis mai departe către Washington informaţiile.

„Am primit telefoane din lumea întreagă în legătură cu fiul meu care a fost arestat pentru o presupusă tentativă de aruncare în aer a unui avion", a declarat Abdul Mutallab, tată a 16 copii şi fondator al primei bănci islamice din Nigeria.

Potrivit cotidianului ThisDay, după ce a studiat în Marea Britanie, tânărul a plecat în Egipt, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi ulterior a rupt legăturile cu familia sa. Semnele radicalismului islamic erau însă prezente încă de când era adolescent:

Umar predica islamul colegilor săi de la şcoala britanică din Lome (Togo). El avea viză americană „încă valabilă" la îmbarcarea din Amsterdam, au anunţat autorităţile olandeze (deşi, în luna mai a acestui an, autorităţile britanice au refuzat să îi acorde viza de Marea Britanie).  În ciuda trecutului „încărcat" şi a avertismentelor tatălui său, tânărul Umar a primit totuşi viză de SUA.

Autorităţile americane îl plasaseră, în 2009, pe lista celor 550.000 de persoane suspecte de legături teroriste (ceea ce ar fi fost suficient pentru anularea vizei). Nu însă şi pe lista celor 4000 de suspecţi de terorism ce au interdicţie de zbor către SUA. Lista cu pasagerii şi informaţiile personale ale acestora a fost transmisă de compania aeriană la Washington, care şi-a acordul pentru decolarea avionului.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite