Foto Marina rusă, slăbită considerabil. Rusia a rămas fără niciun submarin în Marea Mediterană
0Marina rusă este slăbită semnificativ în Marea Mediterană, după prăbușirea regimului Bashar Al-Assad în Siria, care a privat-o de baza sa permanentă de acolo. Odată cu ea, a pierdut și capacitatea de a menține acolo submarinele convenționale pentru o perioadă de timp mai îndelungată. Singura navă despre care se știa că este acolo tocmai a plecat, și nu mai există acum submarine rusești în Mediterană, se arată într-o analiză Naval News.
Contul de analiză de informații open source OSINT a fost printre primele care au raportat, duminică, că submarinul rusesc din clasa Kilo Novorossisk (B-61) a părăsit Mediterana, după ce s-a retras din Siria.
„Retragerea lasă Rusia fără un submarin permanent cu bază în Mediterană”, se arată în postare alături de o imagine a navei văzută prin binoclul fregatei portugheze NRP Álvares Cabral.
Totodată, comandamentul maritim al NATO (MARCOM) a declarat duminică că Marina portugheză, NRP Álvares Cabral și NRP Setúbal, au monitorizat submarinul și nava de debarcare (LLT) Alexander Șabalin în timp ce acestea traversau apele din apropierea Portugaliei.
„Alianța stă de pază și suntem vigilenți!” a adăugat Marcom al NATO.
Căderea regimului Assad, spre finalul anului 2024 continuă să aibă reverberații asupra Moscovei, la nivel politic și militar. Rusia nu mai are posibilitatea de a utiliza baza sa navală de la Tartus, ceea ce îi afectează deja capacitatea de a-și menține forțele în Marea Mediterană. Marina rusă este acum în cel mai slab punct al său acolo de când a invadat Ucraina.
Rusia nu mai are acum niciun submarin în Marea Mediterană, ultimul fiind văzut părăsind-o pe 2 ianuarie, ceea ce este un fapt semnificativ. Este posibil să existe acolo un submarin cu propulsie nucleară, dar, din cât se poate aprecia, este puțin probabil.
Sub acoperirea întunericului, la 2 ianuarie, submarinul Novorossisk (B-61) din clasa îmbunătățită Kilo a trecut cu discreție prin strâmtoarea Gibraltar. La fel ca tranzitele de rutină înapoi în Marea Baltică, și acesta a fost efectuat la suprafață. Călătoria a fost confirmată de marina portugheză pe 4 ianuarie.
O prezență continuă a submarinelor a devenit imposibil de susținut
Rusia a menținut o desfășurare aproape continuă a submarinelor convenționale în Marea Mediterană vreme de aproximativ un deceniu. Actualul grup operativ permanent din Marea Mediterană a fost înființat în 2013 și a inclus mai mereu unul sau mai multe submarine din clasa Kilo în desfășurari suprapuse. Expertul naval Frederik Van Lokeren, care ține un jurnal al navelor rusești în Marea Mediterană, arată că au existat doar pauze scurte în desfășurarea submarinelor, în special la sfârșitul anului 2023, dar, în general, a existat întotdeauna un submarin din clasa Kilo rusesc acolo.
Acestea aveau baza la Tartus, dar niciun submarin nu a mai revenit acolo din jurul datei de 3 decembrie 2024.
Pierderea bazei înseamnă că orice submarin dislocat acolo este nevoit să rămână pe mare, cu posibilitatea doar a unor scurte escale în porturile prietene. În practică, submarinele rusești cu propulsie convențională își petrec cea mai mare parte a timpului în port, chiar și în timpul desfășurărilor. Această situație face ca o prezență susținută în Marea Mediterană să devină nesustenabilă.
Ce ar însemna pierderea bazei navale din Siria pentru Rusia
Baza navală rusă de la Tartus a fost o componentă cheie a influenței militare și politice a Rusiei în Orientul Mijlociu și Africa. Prezența redusă a navelor de război și a submarinelor în Marea Mediterană este de așteptat să diminueze mult din această influență.
Rusia ar putea încerca să înlocuiască Tartus cu o altă bază. S-a speculat, de pildă, că Rusia ar urma să negocieze un acord cu noul guvern sirian pentru a-i permită să păstreze baza, dar nu există deocamdată semnale în acest sens.
De asemenea, s-au vehiculat alte posibile locații, între care Benghazi, Tobruk sau Al Burdi, orașe din estul Libiei controlate de Khalifa Haftar, care este sprijinit de Rusia.
Totuși, nu a fost confirmată nicio astfel de înțelegere și nu există semne clare ale unor construcții noi.
Lupta Rusiei de a-și menține forța submarină în Marea Mediterană este, de asemenea, simptomatică pentru probleme de mai mare amploare. Marina rusă este strâmtorată în urma invaziei pe scară largă în Ucraina și se confruntă cu provocări legate de întreținere. Resursele semnificative ale Rusiei sunt probabil îndreptate către luptele din Ucraina. În același timp, economia rusă suferă de unele turbulențe. În consecință, pare puțin probabil ca Rusia să poată susțină acolo desfășurari regulate de submarine în viitorul apropiat.