La orizont, FBI-ul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai complicate investigaţii vor fi încredinţate acestui organism unificat.

Decizia de a înfiinţa un Birou Federal de Anchetă, după modelul FBI-ului american, care să fie sub controlul preşedintelui ţării, este tot mai aproape să fie pusă în practică. Cele mai complicate investigaţii vor fi încredinţate acestui organism unificat care va încerca să se protejeze de influenţa altor instituţii. Acum, acest rol revine Comitetului de Anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei. Acesta va servi, de altfel, drept „schelet" pentru un FBI rusesc. Dacă noul organism de anchetă va primi autorizaţia de a-şi selecţiona personalul, atunci va trebui să aleagă din rândul celor care şi-au dovedit incoruptibilitatea şi profesionalismul în timpul anchetelor precedente. Dacă, din contra, în noua instituţie vor intra toţi investigatorii şi judecătorii de instrucţie de la organismele existente, riscul de renaştere a corupţiei creşte. În lipsa unei supravegheri adecvate şi independente (în prezent, un anchetator poate ignora plângerile unui avocat legate de ilegalităţile comise în timpul anchetei sau în timpul procesului), noua structură se poate transforma în ceva foarte periculos pentru companii şi activişti ai drepturilor civile.

Potrivit avocaţilor, procurorii vor avea puteri sporite de supraveghere. Dar multe vor depinde de competenţele pe care le va primi noul organism. Actualul Comitet de Anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei este obligat să recurgă, în timpul investigaţiilor, la ajutorul agenţilor operativi, la forţelor speciale ale Serviciului Rus de Securitate, la cele ale Ministerului de Interne sau ale Serviciului Federal pentru Controul Drogurilor. Dacă FBI-ul rusesc va fi autorizat să facă muncă operativă şi va fi dotat cu propriile forţe de protecţie, atunci acesta va depăşi ca dotare alte organizaţii aparţinând forţelor de ordine. Dacă, dimpotrivă, competenţele noii instituţii nu vor fi extinse, aşa după cum sugerează multe surse, există riscul ca operaţiunile să-i fie sabotate.

Acest lucru s-a mai întâmplat în timpul reformei administrative din 2004-2005, când ministerele au fost separate de agenţiile federale cu scopul ca cele din urmă să fie mai eficiente. Dar această decizie nu a dus decât la complicarea interacţiunii dintre diverşi factori de decizie. Rămâne de văzut dacă noul organism va primi drepturi similare cu cele pe care le deţine în prezent Comisia de Anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei.

„Vedomosti“ (Rusia) 27 septembrie, 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite