Franţa: Nume vehiculate pentru postul de premier în varianta victoriei lui Hollande sau a lui Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nici socialistul François Hollande, nici conservatorul Nicolas Sarkozy, cei doi candidaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică din Franţa, nu au dezvăluit încă numele viitorului prim-ministru în caz de victorie, sunt vehiculate deja personalităţile posibile care vor ocupa posturile-cheie ale viitorului guvern, notează vineri AFP.

În caz de victorie a lui François Hollande, două nume par cel mai bine plasate pentru funcţia de premier: Jean-Marc Ayrault, liderul grupului socialist din Adunarea Naţională, şi Martine Aubry, secretarul general al partidului.

Un apropiat al candidatului prezidenţial, Jean-Marc Ayrault (62 de ani), deputat de Nantes , are o cotă ridicată de când Hollande a declarat, la 26 aprilie, că premierul său va fi cineva care „cunoaşte bine deputaţii, partidul, dar care mă şi cunoaşte bine, pentru că e mai bine să ne înţelegem".

Declaraţia pare să o excludă pe Martine Aubry, despre care se ştie că nu se înţelege bine cu François Hollande, chiar dacă acesta a dat asigurări a doua zi că alegerea sa nu este făcută deocamdată.

Învinsă în finala alegerilor primare ale socialiştilor în toamnă, Martine Aubry (61 de ani) are avantajul experienţei şi al notorietăţii. Primar al oraşului Lille, ea a fost numărul doi în guvernul Lionel Jospin între 1997-2001, fiind ministrul Muncii. Un sondaj publicat luni arată că 23% dintre francezi ar dori-o ca prim-ministru, faţă de numai 7% care optează pentru Jean-Marc Ayrault.

În ce priveşte restul guvernului, fostul prim-ministru Laurent Fabius s-a poziţionat de mai multe luni ca viitor ministru de Externe, post care i-ar mai putea interesa pe Martine Aubry, pe Pierre Moscovici, ex-ministru pentru Afaceri Europene, sau pe primarul Parisului, Bertrand Delanoë. Posturi-cheie ar putea ocupa apropiaţi ai lui Hollande precum consilierul său Michel Sapin, fost ministru de Finanţe, sau directorul său de comunicare, Manuel Valls, ori Arnaud Montebourg, reprezentant al aripii de stânga a partidului.

În condiţiile în care François Hollande a promis un guvern cu o componenţă paritară bărbaţi-femei, se vorbeşte mult despre Marisol Touraine (afaceri sociale), despre preşedintele Verzilor, Cécile Duflot, şi despre o nouă generaţie evidenţiată în campanie: Delphine Batho, Aurélie Filippetti sau Najat Vallaud-Belkacem.

În caz de victorie a lui Nicolas Sarkozy, acesta nu îl va numi din nou premier pe François Fillon, care, după un mandat de 5 ani, se va prezenta în alegerile legislative în circumscripţia Paris, în perspectiva alegerilor municipale din 2014.

Actualul şef al diplomaţiei, Alain Juppé (66 de ani), fost prim-ministru sub Jacques Chirac (1995-19997), este cel mai des menţionat de presa franceză la succesiunea lui Fillon, Nicolas Sarkozy subliniind că pentru acest post va fi vizat un politician experimentat.

image

O altă alegere posibilă ar fi centristul Jean-Louis Borloo (61 de ani), membru al unui mic partid şi ministru fără întrerupere între 2002 şi 2010. Despre Borloo s-a vorbit deja în toamna lui 2010 că ar fi urmat să îi ia locul lui Fillon.

Conform unui sondaj publicat luni, Alain Juppé ar fi preferat de 26% dintre francezi, în faţa lui François Fillon (18%) şi a lui Jean-Louis Borloo (15%).

Un viitor guvern de dreapta ar urma să se bazeze, în orice caz, pe unii dintre miniştrii actuali, precum cel al Muncii, Xavier Bertrand, cel al Agriculturii, Bruno Le Maire, sau cel al Bugetului, Valérie Pécresse, dar şi pe purtătoarea de cuvânt a lui Sarkozy, Nathalie Kosciusko-Morizet, mai notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite