Final fericit pentru China într-un scrutin prezidenţial din Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taneti Maamau primit la Marele Palat al Poporului din Beijing FOTO EPA-EFE
Taneti Maamau primit la Marele Palat al Poporului din Beijing FOTO EPA-EFE

Într-un scrutin cu miză geopolitică, locuitorii din Kiribati au decis să-l realeagă pe preşedintele în exerciţiu Taneti Maamau, care s-a reorientat în ultimele luni spre China. Învinsul este Banuera Berina, un pro-american şi pro-taiwanez declarat.

Taneeti Maamau, în vârstă de 59 de ani, a fost reales luni la preşedinţia Kiribati, un arhipelag de 110.000 de locuitori prezentat de presa occidentală drept un pion important în Pacific în rivalitatea China-SUA.

În contextul acestei rivalităţi şi posturilor alese de cei doi candidaţi în campanie, unul pro-chinez şi celălalt pro-taiwanez, alegerile din Kiribati au stârnit un interes aparte.

La final, Maamau, care a decis acum zece luni să adopte o poziţie pro-Beijing în speranţa unor investiţii, a câştigat cu 59,32% din voturi.

În septembrie 2019, Taneti Maamau a decis, spre surprinderea tuturor, să schimbe tabăra şi să treacă de partea Chinei. Ori, până atunci, Kiribati era apropiat de Taiwan, al cărui regim democratic nu acceptă apartenenţa la o Chină condusă de un regim comunist. În schimb, adversarul lui Maamau, Banuera Berina, sprijină demersul Taiwanul spre recunoaşterea independenţei faţă de China.

Această repoziţionare a lui Maamau este legată în principal de raţiuni economice. Ameninţat cu dispariţia pe fondul creşterii nivelului apelor din cauza încălzirii globale, Kiribati are nevoie de investiţii uriaşe pentru a face faţă acestei provocări, iar China s-a oferit să le furnizeze, spre deosebire de Taiwan. Este vorba de sute de milioane de dolari, notează „Foreign Policy”.

Înainte de alegeri, reprezentantul american la ONU se declara optimist. „Chiar dacă Statele Unite nu oferă ajutoare pentru Kiribati, cu toate acestea se bucură de un sprijin popular, datorat îndeosebi eliberării arhipelagului, în 1943, de sub ocupaţia japoneză”, spunea oficialul american într-un interviu acordat pentru „Foreign Policy”. Intrat sub protectorat britanic, arhipelagul a devenit independent la 12 iulie 1979.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite