Erdogan se teme de perspectiva unui „conflict direct între NATO şi Rusia“
0Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a estimat joi perspectiva unui „conflict direct între NATO şi Rusia“ drept „îngrijorătoare“, potrivit afirmaţiilor sale transmise de agenţia oficială turcă Anadolu, preluată de AFP.
"Perspectiva unui conflict direct între NATO şi Rusia este îngrijorătoare", a declarat şeful statului turc, care participă la summitul de la Washington al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
NATO, reunită până joi seara în capitala americană, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a decis să întărească ajutorul său pentru Ucraina, prin trimiterea de avioane de vânătoare şi baterii de apărare antiaeriană.
Kremlinul a estimat ca răspuns că NATO este "pe deplin implicat" în conflictul din Ucraina, adăugând că ia în calcul "măsuri pentru contracararea acestei ameninţări serioase".
Ankara s-a ţinut echidistantă faţă de Moscova şi Kiev de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.
Cu toate acestea, Erdogan a estimat anul trecut că Ucraina "merită pe deplin" să adere la NATO, a cărei importanţă în calitate de organizaţie internaţională a subliniat-o joi.
"Nu credem că Organizaţia de Cooperare de la Shanghai este o alternativă la NATO", a spus Erdogan. "La fel, nu considerăm ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) o alternativă la orice altă structură", a subliniat preşedintele turc.
Erdogan anunţase în 2022 intenţia de a ralia Turcia la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reuneşte mai multe ţări cu relaţii tensionate cu Occidentul, printre care Rusia, China şi Iran.
El a participat săptămâna trecută la summitul OCS de la Astana, în Kazahstan, în calitate de "partener de dialog", şi a avut în marja summitului o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.
În ceea ce priveşte războiul în curs dus de Israel în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, Erdogan a atenţionat împotriva unei extinderi a conflictului. "Ameninţările şi tentativele Israelului de a extinde conflictul trebuie să înceteze. În caz contrar, regiunea noastră se va confrunta cu riscul unor conflicte mai profunde, chiar cu război", a declarat Erdogan.
Rusia are în vedere "măsuri" pentru a "contracara ameninţarea gravă" reprezentată de NATO, considerată "de facto implicată pe deplin în conflictul din Ucraina", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.
"Suntem obligaţi să analizăm foarte profund deciziile care au fost luate (la summitul de la Washington), discuţiile care au avut loc, să analizăm foarte atent textul declaraţiei care a fost adoptată. Aceasta este o ameninţare foarte gravă la adresa securităţii naţionale", care "ne va obliga să luăm măsuri serioase, coordonate şi eficiente pentru a limita NATO", a spus el.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse nu a precizat însă când vor fi luate aceste "măsuri" şi de ce natură vor fi.
"Constatăm că adversarii noştri din Europa şi Statele Unite nu sunt susţinători ai dialogului. Şi, judecând după documentele adoptate la summitul NATO, ei nu sunt susţinători ai păcii", a declarat Peskov pentru presă.
"Alianţa este un instrument de confruntare şi nu de pace şi securitate", a mai spus Peskov.
Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat miercuri sprijinul pentru Ucraina, care rezistă în faţa ofensivei ruse lansate în februarie 2022, cu sprijinul militar şi financiar al Occidentului.
Pe lângă echipamentele promise pentru Kiev, precum avioane F-16 şi baterii de apărare antiaeriană pentru a permite forţelor ucrainene să contracareze atacurile zilnice ale armatei ruse, membrii Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut miercuri că Ucraina se află pe o "traiectorie ireversibilă" spre aderarea la NATO, care ar adăuga o nouă graniţă între Rusia şi organizaţie.
"De la început, am spus că extinderea NATO în Ucraina a constituit o ameninţare inacceptabilă pentru noi (...) Aici observăm că NATO adoptă un document care afirmă că Ucraina va adera cu siguranţă la NATO", a deplâns Peskov.