EDITORIAL Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în Romania: 12 ani de la războiul ruso-georgian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 7 august se împlinesc 12 ani de la momentul începerii următoarei agresiuni ruseşti împotriva Georgiei. În acea zi, artileria separatiştilor pro-ruşi a tras cu barbarie în satul georgian Avnevi, din regiunea Ţhinvali, unde doi militari ai batalionului georgian al forţelor comune de menţinere a păcii au fost răniţi mortal.

În acelaşi timp, forţele ruseşti au înconjurat satele georgiene din defileul Liakhvi din aceeaşi regiune, lăsând ţara noastră să aleagă între rău şi mult mai rău: să ia măsuri pentru a proteja populaţia civilă de atacurile din partea separatiştilor din Ţhinvali şi a unei baze militare ostile în regiunea Djava sau să accepte epurarea etnică iminentă a populaţia georgiene din regiunea Ţhinvali.

În pregătirea acestei provocări la scară largă, Kremlinul a acţionat folosind aceeaşi tehnologie ca mai târziu - în timpul anexării Crimeei şi invaziei Donbasului: în regiune au trimis în prealabil predecesori, aşa numiţii „Oameni verzi” şi aşa-numiţii „Oameni politicoşi” (care atunci încă nu erau numiţi aşa), adică unităţi ale trupelor ruseşti. Cu ajutorul lor, serviciile speciale ruse au organizat provocări sângeroase interminabile. În acelaşi timp, forţele ruse au efectuat agresiune şi epurare etnică a populaţiei georgiene într-o altă regiune a Georgiei - în defileul Kodori din Abhazia.

Din păcate, comunitatea euro-atlantică nu a observat atunci sau nu a acordat atenţie faptului că în regiunea Ţhinvali se lucra la tehnologia „Războiului hibrid”, cu ajutorul căreia Rusia a schimbat astăzi radical harta Europei, trasată după cel de-al doilea Război Mondial. Planurile imperiale ale Moscovei pentru continuarea agresiunii şi destabilizării regiunii Europei de Est şi Mării Negre se ciocneşte de rezistenţa solidă din Georgia, Ucraina şi Moldova.

Consecinţele agresiunii ruseşti şi epurarea etnică în regiunea Ţhinvali şi Abhazia / Georgia nu au fost epuizate nici până acum. La fel ca şi consecinţele anexării Crimeei şi proxy - invazia Donbasului. Însă comunitatea internaţională începe să înţeleagă că “împăciuirea” agresorului îi intensifică „apetitul”. Această axiomă este confirmată de istoria recentă tragică a continentului nostru.

Tocmai de aceea, este necesar să se ţină în permanenţă o mână „pe pulsul” celor ce se întâmplă pe teritoriile ocupate. Acolo în permanenţă sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului: oamenii sunt răpiţi, se crează graniţe artificiale şi ilegale împrejmuite cu sârmă ghimpată, care trec prin sate, rup în două casele, satele, cimitirele, oamenilor li se interzice circulaţia liberă şi să înveţe în limba lor maternă.

Rusia încalcă în mod grosolan acordul de încetare a focului, obţinut cu medierea de la UE în data de 12 august 2008: Moscova a transformat teritoriile ocupate - Abhazia şi regiunea Ţhinvali - într-o tabără militară, unde se află câteva baze militare: aproximativ 8.000 de militari şi 1.300 de ofiţeri ai FSB - succesorii KGB, care desfăşoară constant manevre militare ameninţătoare. Aceste acţiuni agresive nu s-au oprit nici când s-a ajuns în vârful epidemiei de Covid-19.

În pofida unei astfel de presiuni colosale din partea Rusiei, cu toate acestea Georgia continuă constant drumul său de membru la UE şi NATO. Partenerii noştri occidentali aduc deja o contribuţie uriaşă la menţinerea stabilităţii pe linia ocupaţiei: misiunea UE de monitorizare (EUMM) operează cu succes în regiune, Georgia participă activ la procesul de la Geneva, cu participarea UE, SUA, ONU şi OSCE.

În acelaşi timp, lucrăm pentru restabilirea încrederii şi dialogului public cu locuitorii din Abhazia şi regiunea Ţhinvali, iar partenerii noştri europeni şi americani joacă, de asemenea, un rol foarte pozitiv în acest proces. Guvernul Georgiei a dezvoltat o nouă iniţiativă de menţinere a păcii „Un pas către un viitor mai bun”. Mai multe programe umanitare acoperă educaţia şi asistenţa medicală, inclusiv propunere pentru locuitorii din Abhazia/Georgia ocupată, care au contractat Covid-19. Georgia se luptă cu succes cu epidemia şi are experienţă semnificativă în ajutorarea bolnavilor.

Poziţia noastră principială este aceea că, problema deocupării teritoriului Georgiei - Abhazia şi regiunea Ţhinvali - poate fi rezolvată exclusiv prin mijloace paşnice.  Noi simţim în aceste eforturi de menţinere a păcii sprijinul deplin al UE şi al prietenului nostru - România. Doar poziţia principială şi solidară a occidentului poate obliga Rusia să respecte acordul de încetare a focului încheiat obţinut cu medierea UE în 12 august 2008.

Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite