Ce resetare, după noiembrie 2015? La locale se poate schimba ceva şi fără alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există multe controverse legate de alegerile locale din 2016. Cea care animă cele mai multe energii şi emoţii este alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Dar aceasta este o falsă problemă, mai ales dacă suntem pregătiţi pentru acea Schimbare. Miza următoarelor locale nu este cine va ocupa fotoliul de primar – ci intrarea în consiliile locale. De Codru Vrabie

Articol din dosarul Ce resetare, inclus în ediţia FP România nr. 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016). 

Reformele electorale din 2015 deschid posibilitatea ca oameni simpli să intre în politică, să-şi facă auzite soluţiile pentru dezvoltarea locală, să aducă în prim-planul decizional agenda cetăţeanului. Partidele formate din trei oameni pot demonstra că reprezintă cetăţenii dezamăgiţi sau niciodată atraşi de partidele mari. E nevoie doar să convingă suficienţi concetăţeni, din comunităţile lor, să le susţină candidaţii. Iar aceşti candidaţi trebuie să vizeze mai degrabă Consiliile locale, cu o campanie electorală orientată în acest sens.

La masa consiliilor sunt reprezentate interesele cetăţenilor. Acolo se iau deciziile, acolo se adoptă Hotărârile pe care le pun în executare primarii – construcţia unui pod, renovarea unei şcoli, aprobarea unei lucrări de canalizare, extinderea iluminatului public, asfaltarea unei străzi. De aceea este mult mai important pentru un partid nou-înfiinţat să ajungă în Consiliu, nu să-şi consume resursele pentru a obţine Primăria unei localităţi.

În 2012, Nicuşor Dan putea pune trei oameni în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dar a ratat obiectivul pentru că-şi concentrase campania exclusiv pe Primăria Generală. În alte localităţi, prin simpla prezenţă în consiliile locale, în coasta partidelor mari, unii consilieri locali cvasi-independenţi au obţinut progrese remarcabile: finanţarea programului „şcoala după şcoală,” asfaltarea străzilor mărginaşe, racordarea la reţeaua de apă, cea de canalizare, cea de iluminat public, punerea în posesie şi luarea în evidenţa populaţiei a unor oameni fără acte etc.

Din această perspectivă, nu este relevant dacă primarii sunt aleşi dintr-un tur sau două. Cu adevărat relevant este: 

că 3 oameni îşi pot face un partid (Legea 114/2015), 

că un astfel de nou partid trebuie să adune cel puţin 100 de semnături pentru a depune liste de candidaţi (Legea 115/2015), 

că un partid îşi poate deconta cheltuielile din campania electorală, dacă obţine cel puţin 3% din voturile exprimate (Legea 113/2015).

P.S. E recomandabil ca partidele locale, nou-înfiinţate, să se asocieze în alianţe sau coaliţii federative, pentru a evita pericolul de-a fi radiate în 2017. 

Codru Vrabie este expert în politici publice în cadrul Asociaţiei Funky Citizens – şi este implicat direct în Campania Politică fără Bariere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite