Catalanii sunt supăraţi pe lenea andaluzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subvenţiile pentru agricultură şi campania electorală pentru legislativele din noiembrie îi asmut pe catalani împotriva andaluzilor.

Criza datoriilor nu afectează doar economia spaniolă, ci şi buna înţelegere între regiuni, care se învinovăţesc reciproc de mersul prost al lucrurilor în ţară. O contribuţie semnificativă la starea de nervozitate o are şi faptul că se apropie cu paşi repezi alegerile parlamentare (20 noiembrie, moment în care politicienii înteţesc vânătoarea de voturi. La doar o zi după ce agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat întreg sectorul bancar spaniol, politicienii naţionalişti din Catalonia, regiune situată în nord-estul Spaniei, ­i-au acuzat pe spaniolii din Andaluzia că primesc subvenţii pentru agricultură mult prea mari, secătuind bugetul ţării. Politicienii andaluzi susţin că reproşurile „nordicilor" sunt nefondate, elitiste şi xenofobe.

Sfada între nord şi sud, la televizor

Jurnaliştii germani de la cotidianul „Die Welt" notează că „tema nordului care munceşte pe brânci în timp ce sudul leneveşte, profitând de banii celorlalţi" este dezbătută cu patimă la radio, în emisiunile televizate, pe stradă, mai ceva ca recesiunea care bate la porţile Spaniei. Subiectul subvenţiilor prea mari, primite de agricultorii din sudul spaniol, a fost lansată de Josep Antoni Duran i Lleida, unul dintre cei mai apreciaţi politicieni din Spania.

El este purtătorul de cuvânt al naţionaliştilor catalani şi cap de listă la alegerile parlamentare de luna viitoare. „În timp ce agricultorii din Catalonia suferă, spaniolii din alte regiuni încasează subvenţiile acordate de guvernul de la Madrid, stând cât e ziua de lungă în cârciuma din sat", a declarat Duran i Lleida.

429 de euro pe lună de la stat

Politicianul în vârstă de 59 de ani şi-a îndreptat ocara spre fermierii din Andaluzia, care primesc un ajutor lunar de 429 de euro. Potrivit „Die Welt", iniţial, banii trebuiau să ajungă doar la acei agricultori ale căror recolte au fost afectate de secetă. Potrivit presei spaniole, ajutorul acesta a ajuns şi la mulţi fermieri din sud, ale căror culturi nu au fost afectate de vreme. În discursul său preelectoral, Duran le-a amintit catalanilor că sunt cei mai harnici dintre spanioli, cei care prin munca lor şi contribuţia financiară „duc în spate" regiunile mai sărace şi mai puţin dezvoltate ale ţării. 

Revolta sudiştilor socialişti

Declaraţiile sale au iscat o adevărată furtună în Andaluzia. „Nu vom accepta ca nişte lideri conservatori din Catalania să-i jignească pe anadaluzi", au declarat oficiali ai guvernului regional condus de câteva decenii de socialişti. Manuel Chaves, născut în sudul Spaniei şi membru marcant al cabinetului condus de premierul José Luis Rodríguez Zapatero, a clasificat reproşurile lui Duran ca fiind ,,elitiste, discriminatorii şi xenofobe".

Publicaţia germană notează că sentimentul anadaluzilor că sunt trataţi nedrept îşi are rădăcinile în anii '50 - '60, când mulţi au plecat din cauza sărăciei să muncească în nordul mai bogat. Unii dintre anadaluzi subscriu însă criticilor aduse de naţionalistul catalan. „Vecinul meu nu mai lucrează pământul de mai bine de doi ani, dar primeşte subvenţia pentru agricultură. Şi-a cumpărat o maşină de lux cu banii primiţi de la stat", a declarat un andaluz, într-o intervenţie telefonică, la „Radio 5". Parlamentarii socialişti care reprezintă regiunea din sudul Spaniei în Legislativul de la Madrid pregătesc măsuri împotriva lui Duran i Lleida. Acesta din urmă a replicat că întotdeauna ,,solul care aduce veştile proaste, dar adevărate, este ucis".

Campioni la şomaj

Agenţiile de rating şi instituţiile financiare internaţionale nu fac însă diferenţe între nordul şi sudul Spaniei. Agenţia de rating Standard and Poor's a retrogradat marţi întreg sectorul bancar din Spania, avertizând că recesiunea şi criza datoriilor vor avea în continuare un impact negativ asupra băncilor din Peninsul Iberică în următoarele 15-18 luni. Instituţia de evaluare a revizuit profilul de risc al sectorului bancar spaniol de la nivelul 3 la 4 din 10 trepte existente. Aceasta înseamnă că sectorul bancar spaniol este pus în aceeaşi categorie cu cel din Cehia, Israel, Coreea de Sud, Mexic şi Slovacia.

Retrogradarea sectorului bancar de către S&P vine la doar câteva zile după ce agenţia de rating Fitch a coborât ratingul Spaniei cu două trepte, la "AA-", ambele cu perspectivă negativă, din cauza intensificării crizei din zona euro, care are impact asupra întregii regiuni. Spania are o datorie de 702,8 miliarde de euro, însemnând 65,2% din PIB şi cea mai mare rată a şomajului din statele Eurozonei: 20%.

"În timp ce agricultorii din Catalonia suferă, spaniolii din alte regiuni încasează subvenţiile, stând cât e ziua de lungă în cârciuma din sat.''
Duran i Lleida politician catalan

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite