Alți 500 de oameni vor fi lăsați să treacă azi în Egipt din Gaza prin punctul de trecere de la Rafah

0
Publicat:

Se așteaptă ca mai mulți oameni să treacă astăzi din Gaza în Egipt, după ce ieri, punctul de trecere Rafah s-a deschis pentru prima dată de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas.

Palestinienii s-au strâns la Rafah pentru a trece în Egipt
Palestinienii s-au strâns la Rafah pentru a trece în Egipt Foto EPA EFE

O nouă listă, cu aproximativ 500 de persoane care au permisiunea de a trece, elaborată de Egipt, va fi afișată la punctul de trecere, informează BBC.

Ieri, peste 400 de persoane au reușit să părăsească Gaza într-un mod haotic, dar gestionabil. Unii dintre cei care s-au prezentat la punctul de trecere Rafah nu știau că, dacă numele lor nu se află pe listă, nu vor avea voie să intre în Egipt.

Este esențial pentru cei care au nevoie de îngrijiri medicale să părăsească Fâșia Gaza, din cauză că spitalele rămân fără provizii, iar luptele continuă.

Zeci de palestinieni grav răniți au fost transportați, ieri, cu ambulanțele, iar sute de străini au trecut granița. Egiptul a anunțat că va permite, inițial, intrarea a peste 80 de răniți și a peste 500 de cetățeni străini și cu dublă cetățenie, în urma unei înțelegeri care ar fi fost intermediată de statul Qatar. Aceasta a fost prima astfel de evacuare de când a început conflictul, în urmă cu aai mult de trei săptămâni.

Cu toate acestea, nu este clar cât timp va rămâne deschisă granița.

Frontiera a fost deja deschisă mai mult de 10 zile pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza. Până acum, mai mult de 200 de camioane au trecut granița, dar este nevoie de mult mai mult.

Importanța punctului de trecere Rafah

Punctul de trecere Rafah este cel mai sudic punct de ieșire din Gaza și se învecinează cu peninsula Sinai din Egipt.

Există doar două alte puncte de trecere din și în Fâșia Gaza. Este vorba despre Erez, un punct de trecere în Israel în nordul Gazei, care este pentru persoane, și Kerem Shalom, un punct de trecere exclusiv pentru bunuri comerciale, în sudul Gazei. Ambele sunt închise.

Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, a atacat punctul de trecere Erez la 7 octombrie, în timpul unui asalt fără precedent asupra sudului Israelului, în care au fost uciși peste 1.300 de oameni.

Câteva zile mai târziu, Israelul a anunțat că punctele Erez și Kerem Shalom sunt închise până la noi ordine. Astfel, trecerea de la Rafah a rămas singura cale de intrare și ieșire pentru cei din Gaza. Rafah este acum și singurul punct de trecere pentru ajutor umanitar.

Qatar a mediat discuțiile dintre Egipt, Israel și Hamas

Hamas și Egiptul controlează cine poate trece, dar operațiunile au fost întrerupte de când Israelul a început să efectueze atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza. Presa egipteană a arătat că trecerea a fost închisă după trei atacuri israeliene, la 9 și 10 octombrie, în timpul cărora mai multe persoane au fost rănite de ambele părți ale graniței.

La 12 octombrie, guvernul egiptean a cerut Israelului să oprească atacurile din apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah, astfel încât acesta să poată servi ca „linie de sprijin” pentru oamenii din Gaza, și anunțat că nu va deschide trecerea până când nu vor exista garanții pentru siguranța personalului din Egipt.

Trei săptămâni mai târziu, oamenii s-au adunat la graniță, după ce au apărut informații că Qatarul a mediat un acord pentru a permite unor persoane să iasă din Gaza.

Potrivit Reuters, statul Qatar a mediat discuțiile dintre Egipt, Israel și Hamas, în colaborare cu Statele Unite. Potrivit acestui acord, persoanelor grav rănite și cetățenilor străini li se permite să iasă din Fâșia Gaza. Qatarul găzduiește și conducerea politică a Hamas - care are un birou în capitala, Doha, din 2012.

Egiptul se teme de noi insurecții jihadiste în cazul unui exod din Gaza

Israelul și Egiptul au restricționat circulația bunurilor și a persoanelor în și din Gaza de când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului, în 2007. Cele două țări spun că blocada este necesară din motive de securitate. Mai mult, ca parte a răspunsului la atacul Hamas, ministrul apărării din Israel a ordonat un „asalt complet” asupra Gaza la 9 octombrie, adăugând: „Nu va fi electricitate, nu va fi mâncare, nu va fi combustibil, totul este închis.” Între timp, Egiptul se teme de un aflux masiv de refugiați palestinieni care fug de război.

Președintele Egiptului a avertizat, la 12 octombrie, că un exod din Gaza riscă să „lichideze” cauza palestiniană și a îndemnat palestinienii să „rămână fermi pe pământul lor”. De asemenea, egiptenii sunt îngrijorați de posibilitatea ca militanții islamiști să intre în țară, având în vedere insurecția jihadistă cu care această țară s-a confruntat în Sinai timp de aproape un deceniu.

Palestinienii care doresc să utilizeze trecerea trebuie să se înregistreze la autoritățile palestiniene locale cu două până la patru săptămâni în avans și pot fi respinși fără prea multe avertismente sau explicații. Conform ONU, în august 2023, autoritățile egiptene au permis 19.608 ieșiri din Gaza și au refuzat intrarea a 314 persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite