Doi ruși și un ucrainean, vinovați de doborârea zborului MH17 în 2014, cu o rachetă rusească
0Zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât în 2014 de o rachetă de fabricație rusească, a confirmat un judecător olandez, pronunțând verdictul mult așteptat cu privire la acest dezastru, conform Daily Mail.
Doi foști ofițeri de informații ruși - Igor Girkin și Sergey Dubinskiy - precum și ucraineanul Leonid Kharchenko, care lucra pentru Rusia, au fost găsiți vinovați de uciderea celor 289 de persoane aflate la bordul aeronavei Boeing 777 în 2014. Un al treilea fost ofițer de informații rus, Oleg Pulatov, a fost achitat de tribunalul olandez din lipsă de probe.
Prăbușirea avionului care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur s-a petrecut pe fondul unui conflict între forțele separatiste pro-ruse și ucrainene.
Jdecătorul Hendrik Steenhuis a deschis ședința de joi și a declarat că opinia instanței este că MH17 a fost doborât de o rachetă Buk de fabricație rusească lansată de pe un câmp agricol din estul Ucrainei.
Steenhuis a spus că instanța a considerat că Rusia deținea controlul general asupra regiunii separatiste din estul Ucrainei, Republica Populară Donețk.
Sala de judecată a fost plină de rudele celor 298 de victime ale dezastrului aviatic.
„Adevărul pe masă – acesta este cel mai important lucru”, a spus Anton Kotte, care și-a pierdut fiul, nora și nepotul său de 6 ani când MH17 a fost doborât. El a spus că audierea a ost „Ziua Z” pentru rudele victimelor.
Robbert van Heijningen, care și-a pierdut fratele, cumnata și nepotul, a numit doborârea „un act barbar” pe care nu l-a putut uita niciodată, indiferent de verdict.
„Eu o numesc o piatră în inima mea, iar pietrele... nu dispar”, a spus el.
Niciunul dintre suspecți nu s-a prezentat la procesul care a început în martie 2020 și, dacă vor fi condamnați, este puțin probabil să ispășească vreo pedeapsă în curând. Procurorii au cerut condamnări pe viață pentru toți patru. Procurorii și suspecții au la dispoziție două săptămâni pentru a depune apel.
Procurorii susțin că suspecții, trei foști ofițeri de informații ruși și un ucrainean care lucrează pentru Vladimir Putin, au ajutat la aranjarea și transportul unui sistem de rachete BUK al armatei ruse în Ucraina, care a fost folosit pentru doborârea avionului.
Interceptările telefonice care au constituit o parte cheie a dovezilor împotriva bărbaților au sugerat că ei credeau că vizează un avion de luptă ucrainean.
Procurorii olandezi spun că lansatorul de rachete provenea de la Brigada 53 de rachete antiaeriene, o unitate a forțelor armate ruse cu sediul în orașul rusesc Kursk și a fost condus înapoi acolo după ce MH17 a fost doborât.
Suspecții sunt acuzați că au lucrat împreună pentru a duce racheta pe câmpul unde a fost trasă. Aceștia sunt acuzați de doborârea avionului și de uciderea tuturor celor aflați la bord.
Cea mai mare funcție dintre inculpați o are Igor Girkin, un fost colonel FSB, în vârstă de 51. La momentul doborârii, el era ministrul apărării și comandantul forțelor armate ale autoproclamatei Republici Populare Donețk - regiunea în care avionul a fost doborât. Girkin este implicat în prezent în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
De asemenea, sunt judecați subordonații lui Girkin, Serghei Dubinski, Oleg Pulatov și Leonid Kharchenko, un ucrainean despre care procurorii spun că a fost comandantul unei unități de luptă rebele pro-Rusia și a primit ordine direct de la Dubinski.
Pulatov este singurul dintre suspecți care a fost reprezentat de avocați ai apărării la proces. Aceștia i-au acuzat pe procurori de „viziune de tunel” atunci când și-au bazat cazul pe concluziile unei investigații internaționale privind doborârea, ignorând și alte cauze posibile.
Echipa de apărare a lui Pulatov a încercat, de asemenea, să discrediteze dovezile și a susținut că nu a primit un proces echitabil.
Într-o înregistrare video difuzată în instanță, Pulatov a insistat că este nevinovat și le-a spus judecătorilor: „Ceea ce contează pentru mine este că adevărul este dezvăluit. Este important pentru mine ca țara mea să nu fie învinuită pentru această tragedie.”