Victoria lui Erdogan ar putea alunga tinerii din Turcia. „Îmi iubesc țara, dar nu vreau să ajung ca femeile din Iran”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hasibe Kayaroglu spera că alegerile prezidențiale din Turcia vor aduce schimbări. În schimb, cu puțin înainte de turul doi de scrutin de duminică, care seamănă din ce în ce mai mult cu o încoronare a președintelui conservator Recep Tayyip Erdogan, studentul la inginerie se gândește mai mult ca oricând să se mute în străinătate.

Alegeri decisive în Turcia FOTO Profimedia
Alegeri decisive în Turcia FOTO Profimedia

„Tinerii nu mai au nicio speranță. În fiecare seară, singurul lucru despre care discut cu colegul meu de cameră este cum să plecăm”, a declarat Kayaroglu.

Alți cinci tineri din Istanbul și Ankara intervievați după alegerile generale de duminică, 14 mai, au declarat același lucru pentru AFP.

Cu toții dau vina pe Erdogan, care a fost la un pas de a-și prelungi domnia de două decenii până în 2028, după o performanță dezamăgitoare a rivalului său secular, Kemal Kilicdaroglu, scrie RFI.

Numeroși alți tineri turci discută despre plecare pe rețelele de socializare, frustrați de deteriorarea perspectivelor lor și a vieții de zi cu zi.

„Trăim într-o țară frumoasă care nu este condusă cum trebuie - și situația se înrăutățește”, a declarat Emre Yoruk, care se gândește și el să urmeze calea aleasă de zeci de mii de tineri turci în fiecare an. „De aceea, mulți tineri pleacă în străinătate.”

Un sondaj al fundației Konrad-Adenauer publicat la începutul anului 2022 a arătat că un procent uriaș de 72,9% dintre turcii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au declarat că s-ar muta în străinătate dacă ar avea ocazia.

„Această cifră este ridicată chiar și în rândul tinerilor care susțin AKP sau MHP”, a declarat sociologul Demet Lukuslu, care studiază cultura tinerilor la Universitatea Yeditepe din Istanbul, referindu-se la partidul cu rădăcini islamice al lui Erdogan și la aliații săi de extremă dreapta.

„Tinerii se plâng de situația economică, dar și de climatul general, care îi face să se simtă rău și asupra căruia nu au niciun control.”

Simțul datoriei

Sondajele arată că rivalul de stânga al lui Erdogan este candidatul preferat al tinerilor, care sunt în general mai puțin conservatori decât părinții sau bunicii lor.

Dar Kilicdaroglu a obținut doar 44,9% din voturile la nivel național, sub așteptări și la aproape cinci puncte în urma lui Erdogan, în primul tur de scrutin prezidențial din Turcia.

Ezgi, în vârstă de 25 de ani, din Istanbul, a declarat că și-a „pierdut orice speranță” pentru Kilicdaroglu și că va vota duminică doar „din simțul datoriei”.

„Dacă Erdogan va câștiga, voi părăsi Turcia”, a continuat Ezgi, care se teme că dezvăluirea numelui său de familie i-ar putea provoca „probleme”.

Ca și alte femei, Ezgi este deosebit de neliniștită de alegerea a patru deputați din partidul islamic radical kurd Huda-Par, care s-a alăturat alianței lui Erdogan.

Partidul respinge drepturile femeilor și are legături cu grupuri implicate în execuții extrajudiciare.

Erdogan a păstrat controlul asupra parlamentului pe 14 mai, deși alianța sa reformată este și mai de dreapta decât înainte.

„Îmi iubesc profund țara, dar nu vreau să ajung ca femeile din Iran”, a declarat Ezgi, care lucrează în marketing și se gândește să emigreze în Olanda împreună cu sora ei mai mare.

„Capricii josnice”

Emigrația și exodul de creiere din Turcia nu au ocupat un loc important în timpul campaniei, iar al doilea tur de scrutin este dominat de dezbateri privind expulzarea milioanelor de migranți sirieni și de alte naționalități.

Dar Erdogan a fulminat cu privire la „capriciile josnice” ale tinerilor, care „bat la ușa altor țări doar pentru a avea o mașină mai frumoasă sau un telefon mai bun”.

Kilicdaroglu i-a îndemnat, de asemenea, pe cei mai buni și străluciți turci să se întoarcă și să ajute la construirea unei țări mai bune.

„Întoarceți-vă, tineri. Această țară are nevoie de voi”, a scris pe Twitter ca răspuns la un videoclip realizat de mai mulți absolvenți ai unei universități prestigioase din Istanbul, care au plecat cu toții în străinătate, dar care s-au angajat să se întoarcă în cazul în care el le-ar cere acest lucru.

Unul dintre acești absolvenți, Omer Altan, care își termină masteratul în inginerie electrică la Universitatea Tehnică din Danemarca, crede că Kilicdaroglu mai are încă o șansă de a veni din urmă și de a câștiga.

„Va lupta din răsputeri”, a spus Altan.

„Din ce în ce mai mulți tineri și bătrâni se gândesc să plece în străinătate”, a adăugat el, dând vina pe „inegalitățile și corupția” din Turcia modernă.

Cu toate acestea, tânărul de 25 de ani intenționează să se întoarcă indiferent de rezultatul de duminică.

„Și realegerea lui Erdogan ar putea să mă împingă să mă întorc pentru a încerca să fac lucruri bune. Va fi o nevoie mai mare de a face bine dacă Erdogan va câștiga", a declarat Altan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite