UPDATE Continuă provocările în estul Ucrainei: sediile Parchetului şi servicilor speciale din Doneţk, luate cu asalt de manifestanţi pro-ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestanţi proruşi au pătruns duminică în sediile parchetului şi serviciilor speciale (SBU) din Doneţk, un oraş rusofon situat în estul Ucrainei, la finalul unei manifestaţii pentru alipirea la Rusia, relatează AFP.

Manifestanţi au luat cu asalt cele două clădiri, practic fără să întâmpine vreo rezistenţă din partea forţelor de ordine.

Ei reclamă eliberarea liderului lor, "guvernatorul" autoproclamat Pavlo Gubarev precum şi repunerea lui Roman Romanov în funcţia de procuror al regiunii.

Circa 1.000 de protestatari proruşi din Doneţk au părăsit clădirea Serviciilor de Securitate şi se îndreapta spre sediul uneia dintre cele mai mari uzine de prelucrare a oţelului din Ucraina - Uniunea Industriala Donbass.
 
Vladimir Putin s-a arătat „îngrijorat“ de escaladarea tensiunilor în estul şi sud-estul Ucrainei, tensiuni atribuite de preşedintele rus unor "grupări radicale" ucrainene, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Reuters. Şi secretarul de stat american John Kerry a discutat, duminică cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Lavrov a cerut SUA să îşi folosească influenţa pentru a determina autorităţile de la Kiev să oprească ilegalităţile îndreptate asupra populaţiei rusofone.
 
„În ultima vreme, forţele ultranaţionaliste şi radicale şi-au extins activitatea în sud-estul Ucrainei. Exista victime în rândul civililor. Acţiunile radicalilor destabilizează situaţia“, i-a spus Serghei Lavrov lui John Kerry.

Miting-referendum pentru autonomie la Harkov

Aproximativ 6.000 de manifestanţi proruşi au organizat la Harkov, în estul Ucrainei, în pofida interdicţiei justiţiei, un miting-referendum pentru autonomie şi pentru "suveranitatea" limbii ruse, în timp ce Crimeea vota, duminică, pentru alipirea sa la Rusia, relatează AFP.

Organizatorii adunării din acest oraş industrial, o fostă capitală a Ucrainei, au distribuit "buletine" în favoarea "federalizării economice" şi "suveranităţii lingvistice", pentru a fi completate şi introduse într-un sac din plastic.

La începutul manifestaţiei, un executor judecătoresc a venit în faţa manifestanţilor pentru a le prezenta interzicerea adunării. Huiduit de către mulţime, el a fost nevoit să se refugieze într-un vehicul aparţinând poliţiei, pe care manifestanţii l-au blocat pentru o scurtă perioadă de timp, după care l-au lăsat să plece.

Scandând "Rusia!", "Referendum", "Crimeea, suntem cu tine", ei au desfăşurat un steag rus cu o lungime de aproximativ 100 de metri în piaţa centrală, în faţa sediului Administraţiei regionale, protejate de cordoane de poliţişti care purtau căşti şi scuturi.

Demonstranţii adunaţi în Piaţa Libertăţii din Harkov s-au deplasat spre Consulatul Rusiei. Coloana de oameni a purtat un steag rusesc de o sută de metri lungime.

Unul dintre activişti a transmis Consulatului un apel în numele oraşului Harkov, în care cere Rusiei să apere drepturile şi să garanteze libertatea locuitorilor din Harkov. În apel se mai cere introducerea de trupe ruseşti pacificatoare pe teritoriul regiunii Harkov.

Susţinători ai Kievului au decis, pe de altă parte, să-şi anuleze o manifestaţie programată, pentru a evita eventuale provocări.

Două persoane, un militant prorus şi un trecător, au fost ucise în noaptea de vineri spre sâmbătă la Harkov, în estul Ucrainei, într-un atac armat implicând naţionalişti radicali şi militanţi proruşi.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite