The Hill: „Occidentul trebuie să ajute Moldova acum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Alegerea „celui mai pro-occidental guvern din istoria ţării” constituie o „ocazie strategică pentru ca SUA să-şi promoveze agenda de dezvoltare internaţională şi să consolideze capul de pod al democraţiei într-o regiune atât de critică”, scrieThe Hill.

A apărut acum „cea mai bună fereastră de oportunitate din ultimii 30 de ani pentru consolidarea instituţiilor şi parteneriatelor, cât şi pentru crearea unui tipar de bună guvernare în regiune”.

O ţară aflată  între Ucraina ş România şi una din cele mai sărace din Europa cu un GDP estimat în 2020 la 11,9 miliarde de dolari, a suferit constant de pe urma instabilităţii şi corupţiei şi a trecut prin mai multe crize poliice şi declinuri economice în ultimul deceniu.

Din pricina legăturilor istorice cu Rusia, cu care întreţine relaţii politice, economice şi culturale complicate, şi a faptului că este o ţară mică, Moldova a fost adesea trecută cu vederea pe plan internaţional.

În plus, Moldova depinde în întregime de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze.

Moldova s-a străduit să gestioneze relaţia cu Rusia, mai ales în ce priveşte Transnistria puternic pro-rusă a cărei autonomie nu e recunoscută de guvernul moldovean şi unde Rusia menţine circa 1.500 de trupe de „menţinere a păcii”.

Luna trecută, preşedintele Maia Sandu, aleasă după scrutinul din iulie, a promovat retragerea acestor trupe la Adunarea Generală a ONU.

Moldova a flirtat în trecut cu aderarea la UE şi, după iniţierea Acordului de Asociere cu UE, în 2003, Vladimir Putin a reacţionat impunând tarife pe bunurile moldoveneşti.

„Conflictul îngheţat cu Rusia şi centralitatea acestui conflict în viaţa politică internă a plasat democraţia într-un loc proeminent pe buletinele de vot în iulie trecut. Prin alegerea Maiei Sandu şi oferirea unei majorităţi de 63% în Parlament, moldovenii au exprimat un verdict clar asupra direcţiei în care şi-ar dori să meargă ţara. Este timpul ca Occidentul să răspundă”, scrie The Hill.

Sandu, un fost economist al Băncii Mondiale cu o reputaţie de integritate ireproşabilă şi stil de viaţă modest, a prezentat o platformă electorală de reformare a guvernării. Este un simbol al schimbării pentru mulţi moldoveni pentru că ea promite să pună capăt corupţiei endemice şi să scape ţara de „hoţi”.

 

Paşii următori ai administraţiei Biden

În 2011, Joe Biden, pe atunci vicepreşedintele SUA, a devenit cel mai înalt oficial în exerciţiu care vizitează Moldova, o ţară de a cărei importanţă strategică, având în vedere situarea sa, este conştient.

Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a promis deja 55 de milioane de dolari în ajutor bilateral către Moldova, o sumă doar puţin mai mare decât cea din anii recenţi. În timpul adminsitraţiei Trump, Moldova a devenit o prioritate a USAID graţie fostului Assistant Administrator, Brock Bierman. Preşedintele Biden nu doar că ar trebui să continue acest efort, ci să-l amplifice printr-o implicare mai mare şi suport bilateral financiar consistent, scrie The Hill.

Dublarea asistenţei din partea partenerilor Moldovei şi angajarea asupra vaccinării populaţiei cu vaccinurile vestice ar asigura un impact substanţial pentru un aliat american pro-democraţie şi pro-oocidental care este suficient de mic ca dimensiune pentru a avansa reforme într-o perioadă scurtă şi inspira şi pe alţii din regiunea de importanţă strategică.

Un prim pas ar fi sporirea eforturilor diplomaţiei vaccinurilor atât prin sprijin bilateral direct, cât şi prin iniţiative globale precum COVAX. În prezent, Moldova experimentează un vârf de noi cazuri de COVID-19 în condiţiile imunizării a doar 26% din populaţie. Sandu şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu Occidentul pentru a asigura mai multe vaccinuri pentru molodveni. Administraţia Biden are acum, înr-un moment critic, ocazia de a-şi amplifica angajamentul faţă de Moldova.

Un alt domeniu oportun pentru parteneriat consolidat este comerţul, ţinând cont că Mloldova, graţie sprijinului din partea USAID şi altora, a obţinut un „divorţ comercial”de Moscova, creând, în ultimul deceniu, noi pieţe pentru bunurile sale.

Deşi Rusia a fost istoric partenerul comercial primordial al Moldovei, acum exporturile către ţările din UE au ajuns la 67%, reprezentând 52% din totalitatea schimburilor comerciale, în timp ce cele cu Rusia au scăzut la doar 10%.

Această schimbare radicală nu a avut loc accidental - în 2010, SUA  au oferit Moldovei prin Millennium Challenge Corporation (MCC), destinat infrastructurii agricole şi producţiei, 262 de mlioane de dolari.

SUA ar putea să se implice şi mai mult prin iniţiative similare care ar semnala faptul că Occidentul este pregătit să susţină dezvoltarea şi creşterea economică a Moldovei.

De asemenea, administraţia Biden ar putea extinde programele existente USAID pentru creştere economică şi administraţie, dar şi creşterea prezenţei agenţiei de voluntariat americane Peace Corps ale cărei activităţi sunt în mare parte de cursuri de limba engleză.

Însă, poate cel mai important domeniu în care Moldova poate deveni un partener strategic pentru agenda lui Biden este anticorupţia - din care actuala administraţie americană a făcut o prioritate a securităţi naţionale.

SUA şi partenerii europeni au o fereastră de oportunitate pentru a acorda sprijin pentru cel mai bun guvern moldovean din ultimii 30 de ani, scrie The Hill.

Deşi Moldova a mai tatonat apropierea de Occident şi anterior, spre dezamăgirea poporului moldovean, nu a livrat conform promisiunilor - până acum. De aceea, un sprijin puternic din partea administraţiei Biden ar fi o cale de a aduce Moldova mai aproape de Occident, de a consolida democraţia, reduce sărăcia şi susţine un lider moldovean dornic să relaţioneze cu SUA şi UE, scrie The Hill.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite