Românii din Spania au diplome de recalificare profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Spania au diplome de recalificare profesională
Românii din Spania au diplome de recalificare profesională

Cătălin Iliescu a lucrat în construcții; acum se străduiește să-şi găsească un alt job. Mulţi dintre conaţionalii care vor să rămână în Spania urmează cursuri de reconversie profesională.

Originar din Târgovişte, Cătălin Iliescu (37 de ani) a venit în Spania în urmă cu nouă ani. Bărbatul a lucrat opt ani în sectorul construcţii, însă, în urmă cu câteva luni, a rămas şomer.

Bărbatul urmează în prezent al optulea curs de reconversie profesională, el deţinând deja şapte diplome de la Biroul Naţional pentru Angajări din Spania. „Am făcut un curs de instalatori de gaze, unul de administraţie publică, am diplomă şi de ospătar, şi de bucătar, am făcut un curs intensiv de spaniolă şi unul de engleză, iar ultimul, care a durat trei luni, a fost un curs de reparaţii calculatoare. Acum merg la un curs care va dura un an de zile şi învăţ să instalez panouri solare pe clădiri“, povesteşte românul.

„Eu am profitat de criza economică pentru a învăţa ceva în plus. Nu se ştie dacă, atunci când în Spania lucrurile vor începe să meargă mai bine, voi putea să lucrez tot în construcţii. Acum, cel puţin, am mai multe cunoştinţe şi chiar cred că am şanse să mă angajez la o fabrică de energie solară din provincia Castellon“, adaugă Cătălin Iliescu.

Un miliard de euro pentru recalificare

Programele de recalificare profesională sunt destinate şomerilor din Spania. Pentru a avea acces la aceste programe, solicitanţii trebuie să aibă între 16 şi 25 de ani şi să se înregistreze la Birou Naţional pentru Angajări. Cursurile durează de la şase luni la un an, incluzând lecţii teoretice şi practice.

Premierul Zapatero a promis că vor fi destinate mai multe fonduri agenţiilor de recalificare a forţei de muncă, circa 1,1 miliarde de euro. Ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a declarat că a insistat ca şomerii să primească ajutorul suplimentar de 420 de euro lunar, obiectivul acestei iniţiative fiind acela de a ajuta persoanele fără posibilităţi financiare să se înscrie în procesul de reconversie profesională. Numărul şomerilor români depăşeşte 100.000 de persoane, conform Institutului Naţional de Statistică.

Aflați, pe adevarul.es, cât este ajutorul de șomaj primit de român

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite