Mesajul lui Zelenski către aliați la reuniunea de la Rammstein. Apel pentru trimiterea de trupe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la reuniunea de la Rammstein, că întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă va deschide „un nou capitol” și a reiterat apelul către aliații occidentali să trimită trupe pentru a sili Rusia să facă pace”, relatează CBC News.

Volodimir Zelenski la întâlnirea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski la întâlnirea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei FOTO EPA-EFE

El a făcut  această pledoarie în timp ce administrația Biden a anunțat ceea ce va fi probabil ultimul său pachet important de ajutor militar pentru Ucraina, și anume un angajament de a trimite arme suplimentare și alte forme de sprijin în valoare de 500 de milioane de dolari.

Președintele Ucrainei s-a adresat celor 50 de aliați întruniți la baza aeriană Rammstein a armatei americane din Germania, ultima înainte ca Trump să preia mandatul pe 20 ianuarie.

„Este limpede că se deschide un nou capitol pentru Europa și întreaga lume – în doar 11 zile de acum încolo, un moment în care trebuie să cooperăm și mai mult, să ne bazăm și mai mult unii pe alții și să obținem rezultate și mai mari împreună”, a spus Zelenski, adăugând că percepe perioada următoare drept o „vreme a  oportunităților”.

Pe măsură ce războiul se apropie de împlinirea a trei ani, pe 24 februarie, Zelenski a repetat apelul către aliații occidentali să trimită trupe pentru a ajuta Ucraina.

„Scopul nostru este să găsim cât mai multe instrumente posibil pentru a obliga Rusia să se angajeze în pace. Am convingerea că o astfel de desfășurare a contingentelor partenerilor este unul dintre cele mai bune instrumente”, a spus el.

Statele Unite, sub președintele Joe Biden, au fost cel mai mare susținător al Ucrainei în timpul războiului, oferind un ajutor militar în valoare de peste 65 de miliarde de dolari de la începutul războiului. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin – care a lansat formatul Ramstein la scurt timp după începerea războiului – a anunțat noul pachet de ajutor militar joi.

Acesta, care include o gamă largă de rachete și alte arme și echipamente, precum și prevederi pentru servicii, instruire și transport, va fi al 74-lea astfel de pachet oferit din inventarele militare americane existente, a anunțat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

„Statele Unite și peste 50 de națiuni sunt unite pentru a se asigura că Ucraina are capacitățile necesare pentru a se apăra împotriva agresiunii Rusiei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Războiul Ucrainei împotriva forțelor ruse invadatoare „contează pentru noi toți”, a spus Austin, în deschiderea celei de-a 25-a întâlniri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. „Toți avem miza să ne asigurăm că autocrații nu își pot pune ambițiile imperiale înaintea drepturilor fundamentale ale popoarelor libere și suverane”.

Ucraina a primit promisiuni de asistență militară suplimentară de două miliarde de dolari din partea aliaților, a spus Zelenski la postul de televiziune My-Ukraina, după întrunirea de joi a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), la baza aeriană Rammstein, a relatat The Guardian. El nu a oferit mai multe detalii, limitându-se să dezvăluie că 34 de țări au promis acest sprijin. „Am avut parte de o întâlnire foarte bună, un rezultat foarte bun. E vorba de două miliarde de dolari în pachete suplimentare de sprijin pentru Ucraina”, a spus el într-un videoclip postat pe contul Telegram al canalului de televiziune. Ajutorul include apărare aeriană, tehnologie a informației, deminare, forțele navale, forțele aeriene și artileria.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că va stabili o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, cu privire la războiul din Ucraina. „Vrea să se întâlnească, iar noi suntem în proces de a stabili o întrevedere”, a spus Trump în timpul unei întâlniri cu guvernatorii republicani la stațiunea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Mesajul diplomației UE

Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a spus că speră că SUA vor continua să sprijine Ucraina. Dacă nu, a adăugat ea, UE este pregătită să preia conducerea.

„Nu mă îndoiesc că toți ceilalți membri, și sperăm că și Statele Unite, sunt gata să continue cu sprijinul Ucrainei”, a spus Kallas în timp ce se îndrepta spre reuniunea de la Ramstein.

În acest stadiu, ea le-a spus jurnaliştilor, „nu ar trebui să speculăm” cu privire la viitorul sprijin al SUA. Totuși „nu este în interesul Americii ca Rusia să fie cea mai puternică forță din lume”, a subliniat ea.

„Uniunea Europeană este, de asemenea, pregătită să preia această conducere dacă Statele Unite nu sunt dispuse să o facă”, a adăugat Kallas.

La  rândul său, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că aliații trebuie să ajute Ucraina să ajungă la o poziție de forță înaintea oricăror potențiale discuții de încetare a focului sau de pace.

„Trebuie să aducem Ucraina în cea mai bună poziție posibilă astfel încât într-o zi, când, la inițiativa Ucrainei, vor începe discuțiile cu privire la maniera de rezolvare a acestui conflict, să fie în cea mai bună poziție posibilă”, a spus el. „Și atunci când aceste discuții se vor încheia, se va analiza, într-un fel, dacă este o afacere bună sau nu. Și dacă nu este o afacere bună, va fi urmărită de chinezi, nord-coreeni, Iran, evident, Rusia”.

„Întreaga lume se uită”, a subliniat Rutte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite