Mema cu care o ambasadă a SUA a celebrat intrarea Finlandei în NATO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada americană la Praga a întâmpinat cu o memă despre lunetiștii finlandezi ceremonia prin care țara a devenit marți al 31-lea membru al NATO, relatează Insider.

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru NATO FOTO SHUTTERSTOCK
Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru NATO FOTO SHUTTERSTOCK

În timp ce oficialii se adunau la cartierul general al NATO de la Bruxelles pentru a marca evenimentul, o ambasadă americană a decis să celebreze într-o manieră diferită, și anume postând o memă ca simbol al puterii de luptă a națiunii finlandeze.

Ambasada SUA din Praga a postat marți dimineață pe Twitter mesajul „Bine ați venit” în finlandeză, însoțit de un emoji cu steagul alb-albastru al țării. Sub scurtul mesaj se află o memă care este realizat pentru a semăna cu un CAPTCHA, un program online menit să verifice dacă un utilizator este o persoană reală sau o mașină.

Selectează toate imaginile cu lunetiști finlandezi”, este instrucțiunea din memă ale cărei 12 căsuțe formează o imagine a unei păduri înzăpezite. Toate căsuțele de verificare CAPTCHA sunt selectate, ceea ce pare a fi modul ambasadei de a promova abilitățile de camuflaj de elită ale lunetiștilor finlandezi, o forță letală renumită pentru capacitățile sale de luptă pe timp de iarnă.

Lunetiștii finlandezi sunt legendari după ce au provocat pierderi grele armatei sovietice invadatoare în timpul scurtului război de acum mai bine de 80 de ani, făcând ravagii în rândurile forței inamice.

La 30 noiembrie 1939, la doar câteva săptămâni după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie sovietică a atacat Finlanda întrucât aceasta a refuzat să renunțe la un teritoriu de frontieră strategic și să permită staționarea trupelor sale în țară. A urmat un conflict care a durat 105 zile, cunoscut sub numele de Războiul de iarnă în urma căruia forțele sovietice au suferit pierderi substanțiale.

Atunci când, în cele din urmă, a fost semnat un tratat de pace în martie 1940, Finlanda a cedat sovieticilor aproximativ 10% din teritoriul său, dar aceste câștiguri au avut un cost. Finlandezii - depășiți numeric în ceea privește personalul, tancurile și avioanele - au provocat pierderi masive Armatei Roșii, ucigând până la 140.000 de soldați și distrugând mii de echipamente militare.

Având în vedere numărul limitat de trupe și echipamente, forțele finlandeze nu aveau capacitatea să se înfrunte direct cu forțele sovietice în bătălii crâncene, așa că au apelat la lunetiștii lor. De asemenea, s-au bazat și pe alte tactici inovatoare, cum ar fi folosirea de cocktailuri Molotov incendiare pentru a elimina tancurile rusești și folosirea schiurilor și a renilor pentru a deplasa trupele și armele.

Lunetiștii finlandezi cunoșteau bine terenul, știau cum să dispară pe câmpul de luptă și știau cum să le folosească în mod eficient în avantajul lor.

Un lunetist finlandez, în special, este creditat cu uciderea a peste 500 de soldați ai Armatei Roșii sovietice în timpul Războiului de iarnă. Simo Häyhä, cunoscut și sub numele de "Moartea Albă", și-a folosit în acest scop pușca Mosin-Nagant M91. Cariera sa militară s-a încheiat când a fost împușcat în cap, dar a supraviețuit și a trăit până la vârsta de 96 de ani, decedând în 2002.

Antony Blinken, șeful diplomaţiei americane a salutat o „zi istorică” pentru NATO. „Sunt tentat să spun că este poate singurul lucru pentru care îi putem mulţumi preşedintelui rus (Vladimir, n. red.) Putin, pentru că, încă o dată, a grăbit ceva ce dorea să evite agresând Ucraina”, a declarat Blinken înainte de ceremonie.

Finlanda are cei mai puternici aliaţi din lume. (Vladimir) Putin a vrut să menţină uşa închisă la NATO. Astăzi îi arătăm că a eşuat. În loc de mai puţin NATO, a realizat mai mult NATO”, a spus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-o declaraţie comună cu preşedintele Sauli Niinisto.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite