Finlanda va adera marți la NATO. Cum răspunde Rusia

0
Publicat:

Finlanda va deveni marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO, au anunțat președinția acestei țări scandinave și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Este o săptămână istorică. Mâine (marţi, n. red.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de Externe ai Alianței, prevăzute să aibă loc marţi şi miercuri.

Potrivit lui Stoltenberg, arborarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles va avea loc marţi, în cadrul unei ceremonii care va începe la ora locală 15.00 (16.00 ora României).

„Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică şi pentru NATO ca întreg. Suedia va fi mai în siguranţă ca rezultat”, a spus Stoltenberg, citat de Agerpres.

Secretarul general al NATO a reamintit că este vorba despre „cel mai rapid” proces de aderare din istoria recentă a Alianţei.

„Toţi suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid”, a spus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă ţară nordică care a depus cererea de aderare împreună cu Finlanda, dar aceasta încă nu a fost ratificată de alte două state membre, și anume Turcia şi Ungaria.

„Suedia este pe cât se poate de aproape de statutul de membru deplin” al organizaţiei, a subliniat șeful NATO.

Pe de altă parte, viceministrul rus de Externe Aleksandr Grușko a anunțat drept răspuns întărirea capacității militare a Rusiei în regiunile sale vestice și nord-vestice. Federaţia Rusă și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de aproximativ 1.350 de kilometri.

Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO din cauza invaziei ruse în Ucraina. Procesul ar fi avut loc mai rapid dacă nu ar fi fost tergiversat de Ungaria și Turcia.

Președintele tuc Recep Tayyip Erdogan a cerut Suediei predarea unor lideri kurzi pe care îi consideră drept „teroriști”. De cealaltă parte, Ungaria, consideată un cal troian al Rusiei lui Putin în UE și NATO, a invocat drept pretext faptul că Suedia a avut timp de ani de zile „o atidune ostilă” față de ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite