Măsurile prin care Kim Jong-un se asigură că trupele sale nu vor dezerta în Ucraina
0Soldații nord-coreeni trimiși în Ucraina se confruntă probabil cu măsuri punitive aspre, care sunt menite să prevină dezertarea lor, spun experți citați de Business Insider.
Angajarea unui număr mare de trupe în străinătate este riscantă pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, care conduce un stat totalitar ce nu permite cetățenilor să iasă din țară decât în condiții strict supravegheate.
Însă cooperarea cu Rusia promite să aducă beneficii importante precum progres tehnologic și ajutor pentru economia în dificultate a țării.
„Este dificil măcar să ne imaginăm cât de strâns controlată este societatea nord-coreeană”, a apreciat Joseph S. Bermudez, expert în apărarea nord-coreeană la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice, sugerând că probabil în țară viața e mai grea decât ar fi în Rusia sau Ucraina.
În Coreea de Nord există o ierarhie socială complexă în care cetățenii sunt monitorizați și clasificați în funcție de loialitatea percepută. Aceasta este adesea moștenită pe baza faptelor părinților sau chiar ale bunicilor și a fost descrisă în mod potrivit ca o variantă a unui sistem de caste.
Potrivit unei lucrări de referință pe acest subiect, semnată de Robert Collins, un expert în securitatea nord-coreeană, doar cei clasificați drept cei mai loiali pot deveni ofițeri în armată.
Bermudez a explicat că, cel mai probabil, Kim Jong-un va trimite doar „oameni de încredere din punct de vedere politic” pe câmpul de luptă din Ucraina.
Iar oricum aceștia ar fi însoțiți de oficiali ai Partidului Muncitorilor din Coreea, aflat la guvernare, întrucât aceștia sunt însărcinați cu rapoartele asupra „tuturor”.
„Beau prea mult? Încearcă să achiziționeze bunuri pe care nu le pot obține în Coreea de Nord și să le trimită acasă?" exemplifică el faptele care ar fi luate în vizor.
Totodată, acești soldați ar trebui să se supună și unor sesiuni de autocritică - o practică intensă de grup în care fiecare își mărturisește deficiențele.
„Nu m-am gândit la familia Kim de 20 de ori astăzi. Am făcut-o doar 15”, ar putea fi genul de reproșuri pe care și le-ar putea face un soldat în cadrul acestora, a spus Bermudez.
În orice caz, soldații vor fi trimiși într-o tabără de reîndoctrinare la întoarcerea în Coreea de Nord pentru a-și reafirma loialitatea, a adăugat el.
Cei care se vor întoarce din Ucraina probabil că vor primi onoruri și chiar li se vor acorda mai multe privilegii, precum un loc de muncă mai bun. La rândul lor, familiile celor care mor în luptă se vor bucura de un uriaș respect, dar și de avantaje sociale.
Pe de altă parte, statul nord-coreean are la dispoziție măsuri aspre prin care își ține în frâu cetățenii aflați în străinătate.
Bruce W. Bennett, cercetător în apărare și specialist în Coreea de Nord la RAND, a spus că celor care pleacă din țară, precum diplomații, rareori li se permite să-și aducă întreaga familie cu ei.
„Este foarte tipic pentru Kim să insiste ca cel puțin un membru al familiilor care operează în străinătate să rămână la Phenian ca ostatic”, a spus el pentru BI.
Dacă acela dezertează, statul se asigură astfel că întreaga lui familie va suferi, a spus Bermudez, adăugând: „Coreea de Nord crede în pedeapsa generațională”.
În interviurile cu evadații și dezertorii, „unul dintre cele mai mari regrete pe care aceștia le au este că și-au părăsit familia”, explică el.
Asta pentru că familia lor extinsă ar fi, cel mai probabil, trimisă în lagăre de muncă brutale, unde ar avea parte de condiții foarte similare celor dintr-un lagăr de muncă nazist sau un gulag sovietic, a apreciat expertul.
O oportunitate pentru Occident?
Kim Jong-un este „speriat de moarte” că informații de peste hotare ar fi aduse în Coreea de Nord, a spus Bennett.
Liderul nord-coreean este cunoscut pentru critica aspră a culturii din exterior – în 2021, de exemplu, a numit muzica K-Pop un „cancer vicios” – iar asta întrucât o percepe ca pe o amenințare majoră, a spus Bennett.
Potrivit unei analize a National Interest la începutul acestui an, Coreea de Sud, în special, ar putea exploata această anxietate.
Marți, sora lui Kim, Kim Yo Jong, considerată în Occident secundul său de facto, a atacat atât Ucraina, cât și Coreea de Sud, comparându-i cu „câini răi crescuți de SUA”.
Bennett a explicat că prezența trupelor nord-coreene în Ucraina ar putea oferi o oportunitate rară de a ajunge la cetățenii nord-coreeni de rang înalt.
„Întrebarea pe care trebuie să o punem în cele din urmă este de ce SUA și țările occidentale nu încearcă să folosească această situație mai mult, în avantajul nostru?” a notat el.
Trupele nord-coreene sunt în zona de luptă
Forțele nord-coreene au intrat pentru prima dată în zona de luptă dintre forțele ruse și ucrainene după antrenamentul la baze militare din Rusia, a anunțat joi serviciul de informații al apărării al Ucrainei.
Spionii ucraineni au observat deja trupe nord-coreene în regiunea rusă Kursk. Ucraina a mai anunțat că soldații nord-coreeni sunt instruiți timp de câteva săptămâni și că Moscova intenționează să-i folosească în războiul împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat postat pe rețelele de socializare.
Statele Unite au confirmat miercuri că aproximativ 3.000 de nord-coreeni se antrenează în Rusia la baze militare.
Trupele au fost transferate între începutul și mijlocul lunii octombrie și acum urmează un antrenament de bază în ceea ce SUA Aau evaluat a fi trei situri militare, potrivit purtătorului de cuvânt pentru securitate națională a Casei Albe, John Kirby.
„Nu știm încă dacă acești soldați vor intra în luptă alături de armata rusă, dar aceasta este cu siguranță o probabilitate extrem de îngrijorătoare”, a spus el.
Serviciile de informații ucrainene a evaluat numărul soldaților nord-coreeni din Rusia la aproximativ 12.000 de oameni, inclusiv 500 de ofițeri, între care trei generali.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestei săptămâni Phenianul a trimis deja personal tactic și ofițeri în zonele ocupate de ruși din țara sa.
Președintele rus Vladimir Putin nu a confirmat, dar nici nu a negat că țara sa antrenează trupe nord-coreene și a evitat să răspundă la o întrebare despre această evoluție la summitul BRICS de joi.
Putin a spus că „nu acțiunile Rusiei au dus la escaladarea” în Ucraina, acuzând Occidentul că ajută Kievul să lupte împotriva Moscovei.
El s-a referit, de asemenea, la „parteneriatul strategic cuprinzător” al Rusiei cu Coreea de Nord, semnat de cele două țări în iunie, presupunând „asistență reciprocă în caz de agresiune” împotriva oricăreia dintre ele.
„Vom vedea cum se dezvoltă acest proces”, a spus Putin.