Mărturii cutremurătoare ale ucrainenilor care au supravieţuit bombardamentului de la teatrul din Mariupol: „Un copil ţipa «nu vreau să mor»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul din Mariupol distrus / FOTO Maxar Technologies
Teatrul din Mariupol distrus / FOTO Maxar Technologies

Maria Rodionova, o profesoară de 27 de ani, a reuşit să supravieţuiască bombardamentului din 16 martie, de la Teatrul Dramatic din Mariupol. Ea a povestit haosul din interiorul clădirii după ce a fost atacată şi a spus că îşi aduce aminte ţipetele oamenilor care repetau că nu vor să moară.

Maria Rodionova se adăpostise de 10 zile în teatru după ce reuşise să fugă cu cei doi câini din apartamentul ei de la etajul al nouălea. Ei s-au instalat lângă scenă, într-un auditoriu din spatele clădirii, scrie BBC.

Ea a povestit că în dimineaţa de 16 martie, avioanele ruseşti survolau pe cerul din Mariupol. Ea ieşise în acea zi să ia resturi de peşte dintr-o bucătărie în  er liber pentru câinii ei. În acel moment şi-a amintit că ea nu a băut apă, şi-a legat câinii de bagaj şi s-a dus să stea la coadă pentru apă, moment când a căzut bomba.

Maria a povestit că un bărbat a venit din spate şi a împins-o în perete, protejând-o cu corpul lui. Zgomotul a fost foarte puternic, simţea o durere intensă în una dintre urechi şi a crezut că a surzit, până când a început să audă ţipetele oamenilor.

teatru dramatic mariupol

Maria descrie că suflul exploziei a aruncat un bărbat de o fereastră, apoi a căzut la pământ, cu faţa plină de cioburi. O femeie, care era şi ea rănită la cap, a încercat atunci să-l ajute. Maria, care făcuse voluntariat la Crucea Roşie Ucraineană din Mariupol, spune că a reuşit să se adune şi să strige la ea, spunându-i să se oprească.

„Am spus: stai, nu-l atinge. Îmi voi aduce trusa de prim-ajutor şi vă voi ajuta pe amândoi”, îşi aminteşte Maria. Trusa ei se afla în interiorul teatrului, lângă scena unde îşi legase câinii, dar acea partea a clădirii se prăbuşise.

Profesoara a spus că în acea sală erau aproximativ 30 de persoane şi nu crede că ei au supravieţuit. Ea a spus că timp de două ore nu a putut face nimic, era doar moloz. Nu şi-a mai găsit căţeii.

Un tânăr de 27 de ani, Vladislav, a povestit şi el pentru BBC că în acea dimineaţă intrase în clădire pentru că avea prieteni acolo şi venise să-i caute. El se afla aproape de intrarea principală când a lovit bomba şi fugit cu alţi oameni în subsol. Tânărul povestea că 10 minute mai târziu, clădirea ardea, iar în jurul său era haos. Unii plângeau, alţii aveau răni deschise, iar o mamă încerca să-şi găsească copilul prin dărâmături. 

„Un copil de cinci ani ţipa «nu vreau să mor». A fost sfâşietor.”, a spus Vladislav.

Rusia neagă că a bombardat teatrul

Atacul asupra teatrului a avut loc pe 16 martie, cu toate că pe 14 martie, o imagine din satelit arăta că pe două părţi ale clădirii era scris mare „COPII”. Rusia neagă că a vizat locul, la fel cum neagă că a lovit locuri civile din Ucraina, inclusiv o maternitate Mariupol.

Andrei Marusov, jurnalist de investigaţie din Mariupol, a declarat pentru BBC că vizitase teatrul cu două zile înainte de atac, iar „toată lumea ştia că este un punct pentru multe femei şi copii”.

Jurnalistul spune că în acea dimineaţă de miercuri, avioanele ruseşti bombardaseră constant zona în care era teatrul, pe malul mării Mării Azov.

Potrivit estimărilor, în clădire se aflau aproape 1.000 de persoane, majoritatea femei şi copii. Joi seară, 17 martie, autorităţile anunţaseră că 130 de oameni au fost salvaţi, însă de atunci bilanţul a rămas neschimbat. La o săptămână de la atac, încă nu se ştie clar câte persoane sunt blocate sub dărâmături sau în ce stare sunt.

Primarul oraşului Mariupol a declarat sâmbătă pentru BBC că echipele de salvare pot încerca să ajungă la oamenii aflaţi în subsolul teatrului, doar atunci când luptele scad în intensitate. Iar asta se întâmplă rar şi pentru scurt timp, scrie Libertatea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite