LIVE TEXT | Război în Ucraina. Moscova susține că a respins o tentativă de contraofensivă majoră. Dilema lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale armate au oprit o tentativă de contraofensivă majoră în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. În același timp, regimul de la Moscova se confruntă cu o dilemă: fie să se axeze pe apărarea frontierei Rusiei, fie să încerce să avanseze pe câmpul de luptă. Incapacitatea Moscovei de a securiza granițele a devenit principalul subiect de critici interne la adresa sa.

Militari ucraineni FOTO Arhiva Adevărul
Militari ucraineni FOTO Arhiva Adevărul

UPDATE 20.00 Unitățile ce lucrează în cursul nopții pentru a elibera căile spre pozițiile rusești

Geniștii ucraineni îndeplinesc operațiuni de deminare în cursul nopții pentru a evita să dea de gol pozițiile de unde va fi lansată contraofensiva, relatează New Voice of Ukraine, citând un reportaj realizat de WP.

Din motive lesne de înțeles, armata ucraineană a amplasat mii de mine de-a lungul frontului, iar în prezent trebuie să le îndepărteze pentru a putea avansa în teritoriile ocupate.

Pentru a putea lucra cu discreție și a nu fi descoperiți de inamic nu pot folosi utilaje grele în acest scop, de aceea geniștii fac deminarea manual, în special în cursul nopții. Într-un interviu acordat publicației WP, comandantul unei unități de geniști, cu indicativul Klimat, a dezvăluit că operațiunile au început de mai multe săptămâni. După ce termină de curățat o cale de acces, echipele instalează indicatoare, în unele cazuri luminoase, pentru a semnala în ce direcție se află pozițiile rusești. Detalii aici

UPDATE 19.00 „Configurarea” contraofensivei Kievului. Ucrainenii au lovit în mai multe locuri pentru a destabiliza forțele ruse

Forțele de luptă ucrainene bine antrenate și bine echipate se află acum în „zonele de adunare”, suficient de aproape de zonele primei linii, ceea ce înseamnă că ar putea lansa un atac concertat asupra pozițiilor rusești într-o perioadă de timp relativ scurtă, potrivit oficialilor occidentali.

Între timp, Ucraina și-a sporit deja operațiunile ofensive, atât în interiorul propriilor frontiere, cât și în Rusia și în afara ei, pentru a încerca să creeze condiții mai favorabile înaintea unei contraofensive mult așteptate.

Operațiunile actuale făceau parte dintr-un „plan mai mare”, care ar duce în cele din urmă la o ofensivă majoră, a declarat un comandant superior ucrainean într-un interviu recent pentru ABC News. Detalii aici

UPDATE 18.17 Mesajul lui Putin pentru locuitorii din regiunile de graniță, în urma unui atac cibernetic

Un presupus anunț al președintelui rus, Vladimir Putin, care s-a auzit luni la posturile rusești din regiunile de la granița cu Ucraina, a fost rezultatul unui atac cibernetic, a clarificat Kremlinul.

Presa rusă independentă a relatat că locuitorii din regiunile Rostov, Belgorod și Voronej, care se învecinează cu Ucraina, au fost informați că forțele Kievului au traversat în Rusia.

Aceștia au citat mesajul potrivit căruia ar fi fost declarată legea marțială în regiunile de frontieră și că a început o mobilizare militară la nivel național pentru războiul Rusiei cu Ucraina și că locuitorii ar trebui să se evacueze mai adânc în Rusia.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Toate aceste mesaje sunt un fals absolut”Detalii aici

UPDATE 17.45 Cum a devenit Austria fortăreața alpină a lui Putin

În timp ce Austria a oferit sprijin Ucrainei furnizând ajutor umanitar, preluând refugiați și aprobând sancțiunile UE împotriva Rusiei, și a criticat încălcarea normelor internaționale de către Putin, în spatele scenei legăturile comerciale între cele două țări rămân mare măsură intacte, mai ales în domeniile energetic și financiar, relatează Politico.

Atunci când cancelarul austriac Karl Nehammer a decis, în aprilie anul trecut, să fie primul lider european de după invazie care să zboare la Moscova (via Kiev) și să se întâlnească cu Putin de la om la om, a încercat să prezinte acest gest drept o misiune de pace și o "datorie" solemnă. Criticii europeni ai Austriei au simțit însă că este mai degrabă o acoperire. Deși puține detalii au ieșit la iveală din ceea ce Nehammer a numit o "conversație dură și sinceră", scepticii au remarcat că gazul rusesc către Austria a continuat să curgă, prin contrast cu Germania, unde livrările au fost oprite. Detalii aici

UPDATE 17.10 Atacuri cu drone, explozii, incursiuni. CNN: Ucraina a format o rețea secretă de colaboratori în Rusia

Ucraina și-a format o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei pe care îi aprovizionează, inclusiv cu drone, pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor ținte ale regimului de la Moscova, relatează CNN, citând surse din serviciile secrete americane.

Oficialii americani cred că anume acești colaboratori pro-ucraineni din Rusia sunt responsabili pentru atacul cu drone care a vizat acum o lună Kremlinul. Potrivit informațiilor disponibile până acum, dronele au fost lansate din interiorul Rusiei, nu din Ucraina, așa cum se bănuia inițial.

Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile în Rusia, precum cele de la periferiile de sud și de vest ale Moscovei și de la rafinării de petrol din regiunea Krasnodar, au fost, de asemenea, lansate din interiorul țării sau de această rețea de agenți pro-ucraineni.

Dar oficialii americani cred că Ucraina dispune în interiorul Rusiei de celule bine antrenate în acest tip de război și care sunt aprovizionate cu drone de fabricație ucraineană de-a lungul unor coridoare secrete în spatele liniilor inamice. Detalii aici

UPDATE 16.00 Îndoctrinare în școlile rusești. Elevii tricotează șosete pentru soldați și compun poezii naționaliste

Școlile rusești introduc programe de educație patriotică, prin care elevii sunt obligați să susțină războiul din Ucraina. În toate cele 40.000 de școli publice, copiilor li se cere să tricoteze șosete pentru soldați și să scrie poezii despre istoria militară, conform NYT. Detalii aici

UPDATE 15.42 Povestea Iuliei, comandantul unui pluton de recunoaștere aeriană care luptă la Bahmut

Iulia Mikitenko este locotenent și comandantul unui pluton de recunoaștere aeriană trimis lângă orașul estic Bahmut. În vârstă de 27 de ani, s-a alăturat armatei în 2016, după care s-a retras ca să înroleze din nou după declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ea luptă și pe fondul unor tragedii personale, după ce tatăl și soțul său au murit în contextul conflictului declanșat în estul țării în 2014. 

Povestea sa este relatată de Kyiv Post. Avea 22 de ani, când a intrat în armată, după o amânare de doi ani pentru a-și încheia studiile de filologie la Kiev.

Ea spune că, inițial, mulți soldați bărbați au refuzat să se afle sub comanda unei femei și au cerut transferul la alte plutoane. Detalii aici

UPDATE 15.05 Rușii se contrazic pe tema începerii contraofensivei ucrainene

Ministerul rus al Apărării susține că armata ucraineană a încercat „ofensivă de mare amploare” pe cinci puncte de-a lungul liniei de front din regiunea Donețk, dar că forțele sale au respins-o.

Însă Ministerul rus al Apărării este contrazis chiar din rândul forțelor aflate de partea sa. Potrivit comandantului Gărzii Naţionale a separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Aleksandr Hodakovski, afirmă că ucrainenii au efectuat atacuri la vest de orașul Vuhledar, în regiunea Donețk, dar acestea au constituit mai degrabă o mișcare tactică limitată decât o operațiune majoră.

Armata ucraineană a negat luni anunțul Moscovei, catalogându-l drept un „fake news”. Detalii aici

UPDATE 14.00 Maia Sandu, după summitul CPE: Republica Moldova nu mai este văzută ca o țară care se lasă batjocorită de Kremlin

La câteva zile de la desfășurarea summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova, Maia Sandu a declarat că reuniunea a pus statul, perceput drept viitor membru UE, în centrul Europei, i-a îmbunătățit imaginea statului și a arătat că are sprijin din străinătate.

Maia Sandu a mulţumit liderilor străini pentru suportul oferit în organizarea evenimentului, între care şi președintele Klaus Iohannis. Detalii aici

UPDATE 13.56 Belgia investighează dacă arme furnizate Ucrainei au fost folosite în interiorul Rusiei

Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat că va cere lămuriri conducerii de la Kiev cu privire la informaţiile potrivit cărora puşti fabricate în Belgia au fost folosite de forţele rusești pro-Ucraina în luptele aflate în curs în regiunea Belgorod.

Ziarul american „The Washington Post” a relatat sâmbătă că luptătorii anti-Kremlin care au lansat luna trecută un atac transfrontalier din Ucraina în regiunea rusă Belgorod au folosit vehicule tactice date iniţial Ucrainei de Statele Unite şi Polonia şi aveau puşti fabricate în Belgia şi Republica Cehă.

„Ministerul nostru al Apărării şi agenţiile sale de informaţii au început o anchetă şi cer informaţii pentru a determina exact ce s-a întâmplat”, a declarat De Croo la postul belgian Radio 1, potrivit Reuters. Detalii aici

UPDATE 13.02 Comandant rus de rang înalt, interogat și bătut de mercenarii Wagner

Rivalitatea dintre compania militară privată Wagner și armata rusă, care teoretic luptă de acceași parte în Ucraina, a escaladat până la un schimb de focuri între cele două părți și interogarea unui comandant rus acuzat că se afla în stare de ebrietate.

Ciocnirea dintre mercenarii oligarhului Evgheni Prigojin și soldații aflați în subordinea ministrului Apărării Serghei Șoigu și șefului Statului Major Valeri Gherasimov a avut loc la mijlocul lunii mai, în apropiere de Bahmut, iar un comandant al armatei ruse a fost reținut, interogat și bătut, scrie „Zerkalo Nedeli”.

„PMC Wagner l-a reținut și interogat pe nimeni altul decât pe comandantul Brigăzii 72, Roman Venevitin. Wagner și Brigada 72 au împărțit poziții în Bahmut. Ei l-au reținut pe bărbat, l-au bătut, i-au rupt nasul și l-au forțat să apară într-un videoclip în care recunoaște că a tras într-o mașină a PMC Wagner din cauza „animozității personale”. Îl acuză că era beat în timp ce făcea asta și îi vorbesc ca și cum ar fi un subordonat”, scrie bloggerul Dmitri, potrivit căruia această situație denotă o stare de „demoralizare completă a forțelor armate ruse”.  Detalii aici

UPDATE 11.00 De ce este nevoită Ucraina să lupte cu mâinile legate

Pe măsură ce a sosit vara, Rusia a renunțat la încercările sale dezastruoase de a cuceri Kievul și Harkovul și și-a retras trupele pe propriul teritoriu de-a lungul graniței de nord. Forțele ruse învinse au fost redistribuite în mare parte spre sud pentru a întări invazia de acolo.

De când Rusia s-a retras, provinciile sale de graniță au fost în flăcări. Distrugerea este aproape întotdeauna raportată în presa rusă ca fiind rezultatul bombardamentelor transfrontaliere sau al atacurilor aeriene: dar este clar că există echipe de sabotori care operează și peste graniță.

De asemenea, pare plauzibil că există cel puțin câțiva agenți ucraineni ascunși și/sau ruși nemulțumiți care lucrează din interiorul Rusiei. Detalii aici

UPDATE 10.00 Rusia susține că a respins o „ofensivă de mare amploare” a forțelor ucrainene

Conform Ministerului rus al Apărării, forțele rusești au respins duminică o „ofensivă de mare amploare” desfășurată de către forțele armatei ucrainene în aproprierea Donbasului.

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de mare amploare în cinci sectoare ale frontului în direcţia sud a regiunii Doneţk”, a indicat Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat.

„Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, se adaugă în comunicat.

Conform Ministerului rus al Apărării, armata ucraineană ar fi angajat în această operațiune ofensivă șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri. Detalii aici

UPDATE 09.45 Voluntarii din Bucea, „armata de bătrâni“ cu experiență de luptă serioasă

O unitate de apărare civilă plină de bărbați mai în vârstă nu ar fi, în majoritatea locurilor, considerată o „armată adevărată”. În Ucraina, însă, aceștia doboară din cer rachete de croazieră ale Kremlinului.

La 29 mai, în jurul orei 3.20 dimineața, un soldat ucrainean în vârstă de 20 de ani, poreclit „Pokemon”, a doborât o rachetă rusească care zbura la înălțimea unui copac și care se îndrepta să lovească capitala Ucrainei, Kiev. A fost, pe hârtie, o lovitură aproape imposibilă.

Arma soldatului Gărzii Naționale era un lansator de rachete antiaeriene Igla-1 (Needle) din epoca sovietică, aproape învechit, în valoare de aproximativ 2.000 de dolari. Ținta era o rachetă de croazieră rusă X-55/101, o armă ghidată de înaltă tehnologie care costă în jur de 13 milioane de dolari și care a fost proiectată de Rusia pentru a zbura la altitudine foarte joasă, a schimba direcția în mod autonom și a lansa focosul convențional sau nuclear la câțiva metri de coordonatele țintei pre-programate, scrie kyivpost.com. Detalii aici

UPDATE 09.00 Războiul din umbră al Ucrainei

Tactica Kievului cu atacuri la frontieră are ca scop destabilizarea Rusiei, iar judecând după răspuns, funcționează, arată o analiză CNN.

Ucraina a deschis un nou front în lupta sa pentru alungarea invadatorului rus - în Rusia. Dar nu recunoaște că a trimis trupe, a tras cu artileria și a lansat drone pe teritoriul vecinului său.

Operațiunile cetățenilor ruși, care poartă legitimații și uniforme ucrainene și atacă din Ucraina, rămân oficial opace. Este contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid” în „zona gri” a conflictului, scrie CNN. Detalii aici

UPDATE 08.30 Dilema Rusiei: Între a-şi apăra frontiera şi a înainta în Donbas

Armata rusă este împărţită între apărarea frontierei sale, care s-a dovedit extrem de vulnerabilă la incursiunile inamice, şi înaintarea în Donbas, unde unităţile cecene i-au înlocuit pe mercenarii grupului Wagner, comentează agenţia de presă EFE.

Regiunea Belgorod, cea mai slabă verigă de la graniţă, deoarece împarte 540 de kilometri cu regiunile ucrainene Lugansk, Harkov şi Sumî, a fost atacată neîntrerupt în ultimele două săptămâni, fără ca, aparent, Kremlinul să poată face nimic pentru a împiedica acest lucru.

Între timp, Kievul spune că totul este pregătit pentru a lansa contraofensiva, al cărei prim pas ar fi tocmai acela de a forţa Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina pentru a-şi proteja teritoriul, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 08.00 Slovacia riscă să cadă pradă dezinformării rusești și să o ia pe urmele Ungariei lui Orban

Dezinformarea rusă se extinde și polarizează societatea slovacă, ceea ce riscă să pună sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina, așa cum se întâmplă cu Ungaria lui Viktor Orban, avertizează președinta Slovaciei, Zuzana Caputova.

Slovacia ar putea urma modelul Ungariei pentru a deveni noul „copil problematic” al Uniunii Europene (UE), atrage atenția Caputova cu aproape patru luni înainte de alegerile legislative din această țară din centrul Europei.

Dacă partidele populiste vor ajunge să conducă la Bratislava din octombrie anul acesta, „poate că politica Slovaciei va fi mai asemănătoare cu politica externă de tip Viktor Orban”, subliniază președinta Caputova într-un interviu acordat pentru POLITICO. Detalii aici


UPDATE 06.39 Elemente ale Corpului de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK) și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei (LSR) au efectuat un alt raid limitat în regiunea Belgorod pe 4 iunie și se pare că în prezent operează într-o așezare de la graniță rusă. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 iunie arată personalul LSR și RDK înaintând spre Novaia Tavoljanka (la 3,5 km de granița cu Ucraina). Guvernatorul regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a confirmat că au existat lupte în Novaia Tavoljanka, deși Ministerul Apărării din Rusia a susținut că unitățile din Districtul Militar de Vest și Serviciul Rusiei de Grăniceri au lovit un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean în apropierea așezării, obligându-i să se retragă. Bloggeri ruși au susținut că un grup de sabotaj și recunoaștere format din 20 de persoane a intrat în Novaia Tavoljanka fără vehicule blindate. Corespondentul șef pe domeniul Afacerilor Externe al Wall Street Journal, Iarsoslav Trofimov, a raportat că luptătorii ruși pro-ucraineni rămân în Novaia Tavoljanka începând cu 17.00 (ora standard a Moscovei).

UPDATE 06.16 Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a răspuns cererii RDK și LSR de a negocia schimbul de prizonieri de război ruși capturați. LSR și RDK i-au adresat lui Gladkov un videoclip care pretindea că îi arată luptători RDK și LSR cu doi prizonieri ruși pe care au spus că i-au capturat lângă Novaia Tavoljanka. RDK și LSR au cerut ca Gladkov să sosească la biserica din Novaya Tavoljanka până la 17.00 (ora standard a Moscovei) pentru a negocia pentru eliberarea prizonierilor de război. Gladkov a declarat că este gata să se întâlnească cu luptătorii RDK și LSR la punctul de control Shebekino pentru a negocia schimbul de prizonieri. Mai târziu, Gladkov a refuzat să se întâlnească cu luptătorii RDK și LSR, deoarece credea că prizonierii de război ruși erau deja morți. RDK și LSR au lansat un videoclip ulterior în care se arată 12 prizonieri de război ruși, criticându-l pe Gladkov pentru lipsă de curaj și afirmând că vor trimite prizonierii de război în Ucraina.

UPDATE 05.55 Răspunsurile disonante ale Rusiei la și raportările despre raidul limitat din regiunea Belgorod continuă să sugereze că, conducerea rusă nu a decis încă cum să reacționeze la aceste raiduri transfrontaliere limitate. Raportările contradictorii din surse oficiale ruse despre situația din regiunea Belgorod și decizia personală aparentă a lui Gladkov de a răspunde RDK și LSR sugerează că Ministerul Apărării și Gladkov nu își coordonează răspunsurile la raiduri. ISW a raportat anterior că oficialii ruși au răspuns în mod disproporționat raidurilor limitate pe teritoriul rus, într-un efort de a atenua anxietatea crescândă a Rusiei cu privire la războiul din Ucraina, susținând în același timp operațiunile de informare în desfășurare care urmăresc să prezinte războiul ca existențial Rusiei. Răspunsurile rusești s-au concentrat în primul rând pe efectele informaționale și nu există nicio indicație că, conducerea rusă a stabilit o politică mai largă pentru prevenirea raidurilor limitate ulterioare în regiunile de graniță ruse. De asemenea, nu este clar dacă autoritățile ruse orchestrează răspunsul de evacuare la această activitate. Un luptător RDK a susținut pe 4 iunie că autoritățile din regiunea Belgorod nu au organizat măsurile de evacuare anunțate în zona Shebekino și că cetățenii ruși au fugit în mare măsură de la sine, lăsând multe așezări semi-abandonate. Gladkov a susținut că 4.000 de rezidenți din zonă sunt cazați în prezent în centre de cazare temporare în legătură cu eforturile de evacuare. Consilierul ucrainean al ministrului afacerilor interne Anton Herashchenko a declarat pe 4 iunie că activitatea RDK și LSR i-a determinat pe liderii ruși să devieze forțe semnificative pentru a opri incursiunile la frontieră, deși ISW nu a observat confirmarea faptului că forțele ruse au făcut acest lucru.

UPDATE 05.26 Raidurile limitate și bombardamentele la graniță din regiunea Belgorod devin din ce în ce mai mult punctul central al criticilor împotriva conducerii militare ruse. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a continuat să folosească situația din regiunea Belgorod pentru a critica Ministerul Apărării pe 3 și 4 iunie, anunțând în mod special lipsa de răspuns din partea ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, a generalului colonel Alexander Lapin și a șefului Armatei Statului Major rus. generalul Valeri Gerasimov. Prigojin s-a oferit să negocieze eliberarea prizonierilor de război deținuți de RDK și LSR dacă autoritățile ruse nu reușesc să facă acest lucru și a răspuns criticilor aduse ofertei sale declarând sarcastic că Rusia are o problemă cu oamenii care au „bile”. Alți bloggeri ultranaționaliști au răspuns la ultimul raid criticându-l pe Gladkov pentru că este dispus să negocieze cu RDK și LSR și autoritățile ruse pentru că nu au informat în mod constant publicul despre situația din regiunea Belgorod. Un proeminent blogger a folosit raidul din regiunea Belgorod pentru a critica Ministerul Apărării pentru că nu a finanțat formațiunile de voluntari de apărare teritorială din Belgorod și pentru că nu i-a considerat pe voluntari drept niște combatanți. Fostul ofițer rus și ultranaționalist înflăcărat Igor Girkin a susținut că Kremlinul nu poate face nimic în privința situației din regiunea Belgorod fără a se angaja într-o deturnare costisitoare a resurselor care s-ar termina probabil într-o operațiune de uzură care amintește de Bakhmut.

UPDATE 05.08 Forțele ruse au vizat din nou Ucraina cu drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană pe 4 iunie, marcând a patra zi consecutivă de atacuri în toată Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat cinci drone Shahed-136/131 din regiunea Briansk și șase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe șase bombardiere strategice Tu-95 care au zburat deasupra Mării Caspice în dimineața zilei de 4 iunie. Forțele ucrainene au doborât trei drone Shahed și patru rachete de croazieră. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că două rachete rusești au lovit un aerodrom activ ucrainean în apropiere de Kropyvnytskyi din regiunea Kirovohrad. Ihnat a adăugat că două drone Shahed au lovit o infrastructură nespecificată din regiunea Sumy. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele și rachetele care au vizat Kievul.

UPDATE 04.48 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 4 iunie că forțele ucrainene ar fi putut recâștiga poziții în sud-vestul Bakhmutului, susținând rapoartele repetate ucrainene conform cărora forțele ucrainene își mențin poziții la periferia de sud-vest a orașului. Prigojin a susținut că unele rapoarte nespecificate sugerează că forțele ucrainene au stabilit posturi de observație în periferia de sud-vest a orașului Bakhmut. Prigojin a recomandat ca forțele ruse din Bakhmut să ia măsuri dacă aceste rapoarte sunt adevărate. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar și alți oficiali ucraineni au raportat continuu că forțele ucrainene mențin poziții în periferia de sud-vest a lui Bakhmut din 20 mai, când Prigojin a susținut că forțele Wagner au ocupat întregul oraș.

UPDATE 04.20 Forțele ruse au efectuat o recunoaștere în forță nereușită la nord-est de orașul Harkiv pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că un grup rus de sabotaj și recunoaștere a efectuat o încercare nereușită de a pătrunde prin apărarea ucraineană lângă Zelene (34 km nord-est de orașul Harkiv)].

image

UPDATE 03.55 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse încearcă să recâștige inițiativa pe linia Kupiansk-Svatove-Kreminna și își întăresc trupele de-a lungul liniei de front Lugansk-Harkiv. Comandantul grupului de forțe de est al Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a raportat că forțele ruse încearcă să-și reia operațiunile ofensive în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk), Novoselivske și Kuzemivka (16 km nord-vest de Svatove), Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna) , Bilohorivka (13 km sud de Kreminna) și Spirne (27 km sud de Kreminna). Syrskyi a adăugat că forțele ruse își întăresc pozițiile cu unități de asalt „Storm Z” care sunt constituite cu condamnați. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat un grup de 500 de condamnați pentru a întări un element nespecificat care operează în regiunea Harkov și că forțele ucrainene au rănit aproape 100 dintre acești condamnați cu foc de artilerie.

UPDATE 03.32 Ambele forțe - ucrainene și ruse - au susținut că au realizat câștiguri teritoriale limitate pe linia Kupyansk-Svatove pe 4 iunie. Syrskyi a declarat că forțele ucrainene au avansat cu succes 400 de metri într-o zonă nespecificată în direcția Svatove și au eliberat o zonă semnificativă a pădurii Ivanivskyi. Surse ruse au susținut că forțele ruse au traversat râul Oskil și au capturat Novomlynsk (21 km nord-est de Kupyansk), dar au remarcat absența dovezilor foto sau video pentru acest avans pretins. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Novoselivske, în timp ce Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Berestove (20 km nord-vest de Svatove), Andriivka (14 km vest de Svatove). și Novoselivske.

UPDATE 03.14 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la sud de Kreminna pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes Bilohorivka și Spirne. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse și ucrainene s-au angajat în luptă de-a lungul autostrăzii R-66 de lângă Kreminna.

UPDATE 02.56 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în jurul orașului lui Bakhmut pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Ivanivske și Bila Hora (12 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în direcția Ivanivske și că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de asalt în apropiere de Zaliznyanske (9 km nord-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele Wagner continuă să se retragă din Bakhmut și că forțele aeriene obișnuite ale Rusiei (VDV) le înlocuiesc. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a raportat că rata pierderilor dintre forțele ruse și forțele ucrainene din Bakhmut a fost de 7,5: 1.

image

UPDATE 02.33 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive lângă Avdiivka pe 4 iunie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene în apropiere de Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) și Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka). Unele surse ruse au susținut că forțele ucrainene au intrat în Vodyane, în timp ce unii bloggeri ruși au respins această afirmație. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în apropierea Avdiivka.

image png

UPDATE 02.04 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Marinka pe 4 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins toate atacurile la sol rusești în apropiere de Marinka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele speciale cecene „Akhmat” (Spetsnaz) continuă operațiunile ofensive în direcția Marinka. Un blogger rus a susținut că unitățile Akhmat și elementele Brigăzii a 5-a Independente de Infanterie Motorizată (corpul 1 de armată) cu sprijinul de artilerie din partea Diviziei a 150-a de Infanterie Motorizată (Armata a 8-a Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) au condus operațiuni de asalt în Marinka, în timp ce forțele ucraineene au încercat să contraatace în Marinka.

UPDATE 01.52 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în sudul Oblastului Donețk pe 4 iunie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Pavlivka (2 km sud-vest de Vuhledar) și Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar). Un alt blogger a caracterizat atacurile ucrainene de lângă Pavlivka și Mykilske drept operațiuni de recunoaștere în forță nereușite.

UPDATE 01.27 Forțele ucrainene au condus atacuri locale la sol și au făcut câștiguri tactice limitate în vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 4 iunie. Imaginile geolocalizate postate pe 4 iunie arată că forțele ucrainene mecanizate au făcut progrese limitate la nord-est de Rivnopil. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat în direcția Pryyutne (la 15 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Makariivka (la 4 km sud-vest de Velyka Novosilka) și au capturat Novodarivka (14 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Neskuchne la sud-vest de Velyka Novosilka (2 km sud-vest de Velyka Novosilka) ). Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au spart prima linie de apărare rusă și au avansat cu 500 de metri până la trei kilometri în această zonă. Nu există nicio dovadă vizuală pentru aceste rapoarte la momentul scrierii acestui articol. Limbajul acestor rapoarte sugerează că forțele ruse și-au pierdut pozițiile și în Levadne (18 km sud-vest de Velyka Novosilka), deși nu este clar dacă aceasta este o dezvoltare recentă sau a avut loc la o dată mai devreme. Imaginile postate pe 2 iunie arată elemente de artilerie ale unei brigăzi de artilerie ucrainene care desfășoară misiuni de foc împotriva pozițiilor rusești în apropiere de Staromaiorske, la aproximativ 7 km sud și, respectiv, 7 km sud-est de Neskuchne și, respectiv, Rivnopil. Unii bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au încercat contraatacuri limitate lângă Mala Tokmachka (28 km sud-est de Hulyaipole) și că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene împotriva forțelor ucrainene care atacau lângă Hulyaipole. Bloggeri ruși au susținut că batalionul rus de voluntari „Vostok” și elementele Armatei a 5-a Arme Întrunite (districtul militar de est) s-au apărat cu succes împotriva progreselor ucrainene ulterioare. Sursele ruse au susținut în mare măsură că contraatacurile ucrainene localizate au fost operațiuni de recunoaștere în forță.

image

UPDATE 01.11 Forțele ucrainene au continuat să vizeze zonele din prima linie și din spatele frontului din sudul Ucrainei. Surse ruse au susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat rachete ucrainene care vizau Berdyansk și Melitopol pe 3 iunie. Sursele ruse au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit zone suplimentare în regiunea Zaporijia pe 4 iunie: lângă Melitopol, la nord-est de Melitopol, lângă Cernihivka și lângă linia frontului lângă Verbove și Polohy. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a susținut că apărarea antiaeriană rusă și sistemele de război electronic au distrus sau dezactivat nouă UAV-uri ucrainene care vizau Djankoi, Crimeea, pe 3 iunie.

image

UPDATE 00.44 Ministerul Apărării din Rusia a prezentat un proiect de decret guvernamental care nu va mai necesita prezența unei persoane la un birou de înrolare pentru înregistrarea militară. Proiectul de decret prevede că oficialii ruși vor putea înregistra cetățenii pentru serviciul militar „fără înfățișarea personală a cetățenilor în armată [biroul de recrutare] pe baza informațiilor conținute în resursa de informații de stat, alte sisteme informaționale de stat și resurse informaționale.” Se pare că cetățenii ruși vor primi notificări privind înregistrarea și anularea înregistrării în conturile lor personale pe Portalul serviciilor de stat ruse. Duma de Stat a Rusiei a adoptat un proiect de lege la 11 aprilie prin care aprobă crearea unui registru digital unificat al cetățenilor ruși eligibili pentru serviciul militar. ISW a evaluat că Kremlinul a pledat pentru registrul digital pentru a utiliza instrumente ale autoritarismului digital pentru a îmbunătăți eficiența emiterii de somații și pentru a reprima împotrivirea la recrutare, iar acest nou proiect de decret guvernamental este probabil o parte a acestui efort.

UPDATE 00.21 Surse ucrainene au raportat că militarii ruși continuă să-și părăsească pozițiile în Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat pe 4 iunie că aproximativ 40 de militari ruși în apropiere de Svatove, regiunea Lugansk și-au părăsit pozițiile de luptă și au dezertat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au trimis două elicoptere și o unitate Rosgvardia pentru a-i căuta pe dezertori.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși continuă să folosească scheme de odihnă și reabilitare pentru a deporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate în Rusia. Fostul oficial al Republicii Populare Lugansk (LNR) Rodion Miroshnik a declarat pe 4 iunie că organizația de voluntari „Helping Ours” a trimis 103 persoane, 67 de copii și 36 de mame, din regiunile Lugansk și Donețk ocupate la sanatoriul Klyazma din regiunea Moscova. Miroshnik a declarat că „Helping Ours” a ajuns la un nou acord cu Agenția Medicală și Biologică Federală Rusă pentru a trimite încă 162 de persoane, în principal copii cu vârste între cinci și 13 ani, la sanatoriul Klyazma până la sfârșitul anului 2023. Un agregator de știri rus a raportat pe 3 iunie că taberele de sănătate pentru copii din regiunea Briansk vor primi 750 de copii din Bryanka, regiunea Lugansk și că 90 de copii din așezare vor ajunge în regiunea Briansk în iunie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite