LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene eliberează teritorii în regiunile Harkov și Herson. Rusia răspunde cu atacuri cu rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești pe o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.500 de kilometri pătrați în ultimele două săptămâni - 3.000 de kilometri pătrați în regiunea Harkov și restul în regiunea Herson. Rusia a răspuns cu atacuri cu rachete de croazieră.

Vehicule militare distruse în Harkov FOTO AFP
Vehicule militare distruse în Harkov FOTO AFP

UPDATE 21.28 Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a „acordurilor de la Minsk“

Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a „acordurilor de la Minsk", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni jurnalistului Fareed Zakaria pentru CNN.

Zelenski a răspuns astfel unei întrebări despre înaintarea trupelor ucrainene în regiunea Herson (sud) şi în est, relatează Unian.

Zelenski a subliniat că ucrainenii se străduiesc să „dezocupe” teritoriile ţării.

"Scopul principal al dezocupării este ca să nu i se mai permită Rusiei să continue ocupaţia foarte lentă pe care a început-o în 2014", a afirmat el.

Preşedintele ucrainean a menţionat că nu poate oferi detalii despre acţiunile operaţionale ale Forţelor armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

"Nu vom sta pe loc. Vom continua încetişor să înaintăm constant. Nu vom mai vorbi cu ei altfel. De îndată ce am rămâne şi am sta, ştiu că unele state ne-ar împinge spre 'procesul de la Minsk'. Vreau ca lumea să înţeleagă, sunt lucruri diferite. O rezolvare diplomatică şi 'Minsk-2-3-5-10' sunt două lucruri diferite. 'Minsk' este o bucată de hârtie goală pentru a oferi Rusiei o pauză înainte de următoarea invazie", a declarat Zelenski, citat de Unian. Detalii aici.

UPDATE 20.56 Separatiştii proruşi recunosc o „situaţie dificilă“ în estul Ucrainei

Unul dintre liderii separatiştilor proruşi, Denis Puşilin, a recunoscut luni o situaţie dificilă pe front în faţa contra-ofensivei ucrainene, dar a susţinut că forţele ruse "rezistă", informează AFP.

Aceste declaraţii intervin după ce armata ucraineană a revendicat importante recuceriri teritoriale în ultimele zile în faţa trupelor Rusiei, în special în regiunea Harkov, în nord-est, dar şi în sud şi în est.

"Situaţia rămâne dificilă. Adversarul încearcă să distrugă infrastructurile critice şi civile", a declarat Puşilin pentru postul de televiziune rus Rossia 24, evocând "bombardamente masive".

Acest responsabil, care conduce "republica" proclamată unilateral de separatişti la Doneţk, a informat de asemenea despre atacuri ucrainene asupra oraşului Liman, în est. Detalii aici

UPDATE 20.42 Corpuri de civili cu „urme de tortură“ într-o localitate eliberată în regiunea Harkov

Patru corpuri de civili ucişi au fost găsite cu "urme de tortură" în localitatea Zaliznicinoie, în regiunea Harkov, recent recucerită de Kiev de la forţele ruse, a anunţat Parchetul ucrainean.

Cele patru cadavre, potrivit acestuia, au fost găsite duminică şi "purtau semne de tortură". "Trei fuseseră îngropaţi pe terenurile familiilor lor, iar al patrulea a fost îngropat pe teritoriul fabricii de asfalt în faţa gării feroviare", a precizat Parchetul pe pagina sa de Facebook.

"Potrivit versiunii preliminare a anchetei, cele patru persoane au fost ucise de către militari ruşi în timpul ocupaţiei satului", indică instanţa, care adaugă că localnicii au fost cei care "s-au adresat forţelor de ordine şi au semnalat că militarii ruşi au ucis concetăţeni ai lor", după ce localitatea a trecut sub control ucrainean săptămâna trecută. Detalii aici

UPDATE 20.25 Un bombardament ucrainean asupra postului de frontieră din Logacevka s-a soldat cu cel puţin un mort şi patru răniţi, potrivit unui bilanţ comunicat de guvernatorul regiunii ruse Belgorod.

"Din nefericire, s-a înregistrat un mort, un cetăţean ucrainean, născut în 1942. Şi de asemenea patru răniţi, cu răni uşoare", dintre care "trei ucraineni", a anunţat guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Veaceslav Gladkov, pe Telegram, după ce a informat că "postul de frontieră din Logacevka a fost ţintit dinspre Ucraina", potrivit AFP și Reuters.

"Potrivit unor informaţii preliminare, clădiri rezidenţiale au fost parţial distruse, maşini şi linii electrice au fost avariate", a adăugat guvernatorul rus. Detalii aici.

UPDATE 18.22 Vecinii Rusiei caută să-și întărească securitatea în contextul războiului din Ucraina

Țările aflate în vecinătatea Rusiei iau măsuri să-și întărească apărarea în afara structurilor NATO, pentru a fi pregătite să riposteze rapid în cazul unui atac neașteptat din partea armatei ruse.

În timp ce vecinele Rusiei urmăresc cu neliniște desfășurarea invaziei ruse în Ucraina, iau măsuri să-și consolideze propria apărare și se grăbesc să încheie noi acorduri în materie de apărare dincolo de structurile NATO, relatează Insider. Detalii aici


UPDATE 18.15 Armata ucraineană anunță succese în regiunea Herson

Armata ucraineană a anunțat luni că a eliberat, în ultimele două săptămâni, 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Herson, situată în sudul Ucrainei.

„Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.

Potrivit Nataliei Humeniuk, localităţile Vîsokopillea, Biloghirka, Suhîi Stavok şi Miroliubivka „sunt în întregime sub stindard ucrainean”.

Anterior, Kievul a anunțat că a eliberat 3.000 de kilometri pătrați în doar câteva zile de contraofensivă în regiunea Harkov, în estul Ucrainei. Detalii aici


UPDATE 17.47 Peste 1.800 de soldați ruși uciși în ultimele două săptămâni în sudul Ucrainei

Forțele invadatoare rusești au pierdut în ultimele două săptămâni peste 1.800 de soldați în sudul Ucrainei, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk.

Mai mult decât atât, rușii au pierdut în același interval de timp peste 100 de tancuri, 500 de vehicule blindate, două avioane și două elicoptere. Detalii aici


UPDATE 17.44 AIEA: Ucraina și Rusia, interesate de stabilirea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporojie

Ucraina şi Rusia par a fi „interesate” de propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse încă din luna martie, a declarat luni Rafael Grossi, şeful organismului ONU de supraveghere nucleară, adăugând că această iniţiativă include şi o încetare a focului, relatează EFE şi Reuters.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea uzinei - cea mai mare centrală nucleară din Europa - în urma căreia au fost afectate clădirile din proximitatea celor şase reactoare nucleare, amplificând riscul unei catastrofe nucleare, inclusiv prin debranşarea de la liniile electrice esenţiale pentru răcirea combustibilului din reactoare, deşi toate sunt oprite.

„Este necesar un compromis care să convină asupra faptului că nu vor fi îndreptate acţiuni militare împotriva centralei şi a împrejurimilor sale, ceea ce ar putea afecta funcţionarea acesteia”, a declarat şeful AIEA într-o conferinţă de presă la Viena.

În această privinţă, el a subliniat că inspectorii săi ar putea verifica respectarea unui acord de acest tip.

Grossi a cerut atât oprirea bombardamentelor, cât şi stabilirea unei „zone de securitate şi siguranţă nucleară” în jurul centralei.

„Am văzut semne că (Ucraina şi Rusia) sunt interesate de un astfel de acord”, a asigurat Grossi, cu referire la cererea sa privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear. Detalii aici


UPDATE 17.02 De ce s-au prăbușit liniile rusești din Harkov

Contraofensiva armatei ucrainene în regiunea Harkov a dus la prăbușirea rapidă a liniilor rusești. Totuși, un analist militar spune că reușita nu a ținut doar de strategia bună a forțelor ucrainene, ci și de lipsurile armatei ruse.

„Fără a exclude în vreun fel eroismul apărătorilor Ucrainei, este clar că a existat un colaps moral masiv în rândul forțelor ruse din regiunea Harkov. Soldații predat orașe aproape fără luptă și au abandonat cantități semnificative de echipamente”, scrie analistul militar Chris Owen. Detalii aici


UPDATE 16.26 Ambasadorul Rusiei la Berlin ridică tonul la adresa Germaniei

Ambasadorul Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, avertizează Germania că a „depășit linia roșie” prin furnizările sale de arme către Ucraina. Diplomatul rus susține, fără dovezi, ca aceste arme sunt folosite împotrova populației civile din Donbas.

„Livrarea de arme letale regimului ucrainean - care sunt folosite nu doar împotriva soldaţilor ruşi, ci şi împotriva populaţiei civile din Donbas - este o linie roşie pe care Guvernul german nu ar fi trebuit să o depăşească”, a declarat Neceaev pentru ziarul rusesc „Izvestia”. Detalii aici


UPDATE 16.16 Liderul cecen Ramzan Kadîrov spune că a trimis 10.000 de luptători în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că a îngroșat rândurilor forțelor invadatoare ruse cu 10.000 de luptători, care au sosit recent în Ucraina după ce și-au terminat concediul.

Kadîrov a făcut acest anunț redistribuind un filmuleț postat de deputatul de origine cecenă Adam Delimhanov, potrivit căruia 10.000 de luptărori s-au întors în Ucraina pentru a participa la lupte în regiunile Donețk, Herson și Zaporojie.

Potrivit lui Kadîrov, luptătorii ceceni au revenit în Ucraina deoarece și-au terminat concediul.

Anunțul cu privire la reîntoarcerea luptătorilor ceceni în Ucraina survine pe fondul eșecurilor grele înregistrate în ultimele zile de forțele invadatoare ruse, nevoite să fugă mai ales din regiunea Harkov. Detalii aici


UPDATE 16.01 Reacția Kremlinului după succesul Ucrainei în Harkov: „Rusia își va atinge obiectivele”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a susținut că Rusia își va atinge toate obiectivele în războiul din Ucraina. Aceasta este prima reacție a Kremlinului după contraofensiva de succes a armatei ucrainene în regiunea Harkov.

„Operaţiunea militară specială (așa cum este numit războiul din Ucraina în Rusia, n. red.) va continua până când vor fi îndeplinite obiectivele stabilite iniţial", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a afirmat de asemenea că nu există în prezent „perspectiva unor negocieri" între Moscova şi Kiev. Detalii aici


UPDATE 15.40 Ucraina a distrus ținte aeriene rusești în valoare de aproape 160 de milioane de dolari în doar trei zile

Sistemele de apărare ale Ucrainei au eliminat ținte aeriene rusești în valoare de 157,5 milioane de euro în perioada 5-7 septembrie, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele Aeriene ale Ucrainei.

„În doar trei zile de război, ocupanții au aruncat în aer aproximativ 157,5 milioane de dolari americani. Și vorbim doar de mijloace de atac aerian, cum ar fi rachete de croazieră, avioane și elicoptere distruse în perioada 5-7 septembrie de detașamentele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene Ucrainene, Forțelor Terestre de Apărare Aeriană și Forțelor de Asalt Aeropurtate”, au anunțat Forțele Aeriene Ucrainene.

Este vorba de un calcul estimativ, care include șase rachete de tip X-101 în valoare totală de 78 de milioane de dolari, două rachete aer-sol ghidate de tip X-59 în valoare totală de 600.000 de dolari, două elicoptere de atac Ka-52 în valoare totală de 32,4 milioane dolari, un elicopter de atac Mi-24 în valoare de 12,5 milioane de dolari, trei avioane de atac de tip Su-25 în valoare totală de 33 de milioane de dolare și zece drone de tip Orlan-10 în valoare totală de 1 milion de dolari. Detalii aici


UPDATE 15.37 Moscova caută combatanți în teritoriile ocupate în Ucraina

Din pricina pierderilor de pe front, autoritățile ruse intenționează să efectueze „mobilizarea” populației masculine din teritoriile ocupate temporar în Ucraina. Bărbaților li s-a interzis deja să părăsească zonele populate, informează Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici


UPDATE 14.58 Mărturii ale unor luptători ucraineni: Soldații ruși au fugit panicați din calea contraofensivei ucrainene

Soldații ruși și-au părăsit panicați pozițiile defensive, abandonându-și tancurile, armele și chiar hainele în fața unei ofensive ucrainene fulger, au declarat soldații ucraineni pentru The Telegraph.

O unitate de informații ucraineană aflată în prima linie a declarat pentru publicația britanică că linia de comandă s-a destrămat astfel că soldații ruși fugeau fără să opună rezistență, mulți dintre ei renunțând la uniforme pentru a nu fi descoperiți.

Momentul retragerii soldaților ruși din Izium, ocupat în luna martie și eliberat recent, a fost filmat din drone, potrivit express.co.uk, care a publicat înregistrarea video. Detalii aici


UPDATE 14.42 Contraofensiva din Harkov: Forțele rusești, depășite numeric de cele ucrainene

Într-o declaraţie făcută pentru postul de televiziune oficial rus Rossia-24, Vitali Gancev a spus că forţele ucrainene au eliberat comunităţi din nordul regiunii care erau controlate de trupe ruse, reuşind să ajungă până la graniţa cu Rusia, şi că aproximativ 5.000 de civili au fost evacuaţi în Rusia.

Gancev a declarat că „situaţia devine tot mai dificilă de la o oră la alta” pentru Rusia, adăugând că graniţa cu regiunea Belgorod este acum închisă.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată informaţiile despre situaţia de câmpul de luptă. Detalii aici


UPDATE 13.42 Moscova a schimbat din nou conducerea Districtului Militar Vest

Conducerea Districtului Militar Vest al Forțelor Armate ale Rusiei a fost din nou înlocuită, de această dată în contextul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov.

„Comandanți noi au fost numiți pentru Districtului Militar Vest al Forțelor Armate ale Federației Ruse în urma unei serii de înfrângeri provocate de Forțele de Apărare ale Ucrainei”, se arată într-o postare publicată pe Telegram de Direcția Principală de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

Generalul Aleksandr Lapin FOTO Ukrainska Pravda
Generalul Aleksandr Lapin FOTO Ukrainska Pravda

Conform spionajului militar ucrainean, noul comandant al Districtului Militar Vest al Forțelor Armate ale Rusiei este generalul-locotenent Aleksandr Lapin, care a asigurat anterior conducerea Districtului Militar Centru.

Este o decizie menită reasigurării „stabilității”, notează spionajul militar ucrainean. În plus, Moscova încă reflectează dacă generalul-locotenent Roman Berdnikov, fostul comandant al Districtului Militar Vest, va fi păstrat în cadrul armatei ruse.

Berdnikov a fost numit în funcția de comandant al Districtului Militar Vest în data de 26 august, în locul generalului-locotenent Andrei Sicevoi.

Generalul Sicevoi a fost probabil capturat în urma operațiunii de eliberare a orașului Balakliia, din regiunea Harkov. Detalii aici


UPDATE 13.10 Rachete cu instrucțiuni de predare pentru ruși: „Îi așteaptă moartea”

Armata ucraineană lansează rachete cu instrucțiuni de predare către ruși, anunță Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării în Ucraina.

Acesta este una dintre modalitățile de informare a inamicului în zonele fără conexiune la internet, respectiv lansarea rachetelor cu pliante cu instrucțiuni.

Înainte de a avansa, armata ucraineană le oferă ocupanților ruși o ultimă șansă de a se preda Altfel, singurul lucru care îi așteaptă pe pământul ucrainean este moartea”, a anunțat Maliar pe Facebook. Detalii aici


UPDATE 13.09 Peste 20 de localități recucerite de Ucraina în 24 de ore, anunță Kievul

Trupele ucrainene au recucerit mai mult de 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă, a anunţat luni dimineaţă Kievul, potrivit DPA. Detalii aici


UPDATE 13.01 Moscova ar putea da vina pe separatiștii din Donbas pentru înfrângerile suferite recent în Ucraina

Deși nu este clar cum va reacționa Rusia la contraofensiva ucraineană - ce pare în ansamblu de succes –, totuși Moscova ar putea încerca să-și salveze onoarea dând vina pe forțele separatiste pe care le folosește pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie Seth J. Frantzman, corespondentul pentru Orientul Mijlociu al publicației Jerusalem Post.

În linii mari, tabloul de ansamblu al luptelor recente din Ucraina este al unei operațiuni de succes în ce privește alungarea trupelor ruse din teritoriile ocupate, notează Frantzman.

Forțele armate ucrainene au lansat două contraofensive, la o săptămâna distanță una de cealaltă: pe linia frontului în Herson, lângă Nikolaev, la finele lunii august, respectiv în zona Harkov.

Deși nu este încă clar cât de mult au înaintat pe aceste fronturi, totuși forțele ucrainene par să utilizat o momeală în sud pentru a-i distrage pe ruși de la principalul obiectiv de atac din Harkov, notează jurnalistul JP. Relatările din presă au arătat că forțele ucrainene au eliberat deja un număr mare de localități ocupate.

Rusia, care va participa la Organizația de Cooperare Shanghai, alături de liderii celorlalte regimuri autoritare, nu și-ar dori să fie percepută ca pierzând în Ucraina – în acest sens, pentru a-și salva onoarea, Moscova ar putea încerca să pună eșecul în seama forțelor separatiste. Detalii aici


UPDATE 12.44 Rusia revine la tactica terorizării cu rachete

Rusia a lansat duminică seara 12 rachete spre Ucraina, dintre care 11 vizând partea de est a țării vecine. Nouă dintre rachete au fost doborâte de sistemele antiaerene ale Ucrainei.

Rusia a lansat duminică seara 12 rachete de croazieră spre Ucraina, dintre care 11 vizând partea de est a țării vecine. Nouă dintre aceste rachete au fost doborâte de sistemele antiaerene ale Ucrainei.

„Duminică seara, inamicul a lansat un atac cu rachete în zona de responsabilitate a Comandamentului. În total, inamicul a recurs la 11 rachete de croazieră”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Est al Ucrainei.

Potrivit informațiilor provenite de la fața locului, nouă dintre cele 11 rachete au fost doborâte, șapte astfel de acțiuni având loc în regiunea Dnipropetrovsk, iar celelalte două în regiunea Poltava. Printre rachete doborâte în regiunea Dnipropetrovsk figurează cinci de tip X-101 și două de tip Kalibr.

Un atac cu o rachetă de croazieră a avut loc într-o altă regiune a Ucrainei.

Armata ucraineană menționează șase atacuri cu rachete de tip Kalibr și șase atacuri cu rachete de tip X-101. Atacurile cu rachete Kalibr au fost efectuate de pe o navă din Marea Neagră, iar cele cu rachete X-101 au provenit de pe o navă din Marea Caspică. Detalii aici


UPDATE 12.40 Eliberați după cinci luni de sub ocupația rusă: „Ce nu au furat au distrus”

Oamenii din regiunile eliberate de sub ocupația rusă au plâns de bucurie la vederea soldaților ucraineni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat duminică seară că ucrainenii au preluat controlul în orașul Izium, de o importanță strategică, aflat în estul țării.

Izium nu este singurul oraș eliberat. Pe 2 septembrie, armata ucraineană a reușit să preia controlul și în satul Novovoznesenske, situat în regiunea de sud a Hersonului. Natalia, în vârstă de 50 de ani, a trăit timp de cinci luni sub ocupație rusă.

Aceasta a spus că a plâns de bucurie când a văzut militarii ucraineni și a descris ocupația rusă ca pe o dramă, spunând că „ce nu au furat au distrus”: au luat de la lingură și furculiță până la încălțările din picioarele unui pensionar.

„Când au sosit forțele noastre armate, eram la subsol”, spune femeia de 50 de ani.

„Au întrebat, în ucraineană, „e cineva în viață?” și mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau atât de frumoși, mai ales în comparație cu fasciștii (termenul folosit de ea pentru forțele ruse). Nu știam ce să fac cu ei - dacă ar trebui să-i îmbrățișez sau să-i țin de mână? I-am atins și am fost foarte fericită”, a mai spsu femeia, potrivit BBC. Detalii aici


UPDATE 11.10 Presa de stat din Rusia, în dificultate privind relatarea războiului din Ucraina: „Rugați-vă pentru băieții noștri”

Presa finanțată de statul rus întâmpină dificultăți în a relata războiul din Ucraina pe fondul ultimelor evoluții de pe teren, unde armata ucraineană a eliberat zeci de localități din regiunea Harkov, în principal nodul logistic Kupiansk și orașul Izium.

Presa finanțată de statul rus întâmpină dificultăți în a relata războiul din Ucraina pe fondul ultimelor evoluții de pe teren, unde armata ucraineană a eliberat zeci de localități din regiunea Harkov, în principal nodul logistic Kupiansk și orașul Izium.

Potrivit The Business Insider, presa fidelă Kremlinului tinde să ignore veștile proaste și se concentrează pe mobilizarea opiniei publice în jurul greutăților prin care trec forțele ruse implicate în agresiunea militară împotriva Ucrainei.

„Vreau doar să spun că toți cei care încă cred ar trebui să se roage pentru băieții noștri”, a declarat vineri Anton Anisimov, gazda emisiunii politice de pe postul de sport Match TV.

„Să ne rugăm ca oamenii noștri care sunt acolo să reziste”, a adăugat el, citat de jurnalistul BBC Francis Sarr, care monitorizează relatarea războiului în presa rusă.

Bloggerul militar Iuri Podoliaka, un invitat permanent la postul TV Rossia-1, a recunoscut succesele înregistrate de armata ucraineană.

„Le-am oferit teritorii destul de importante”, a spus Podoliaka referitor la evoluțiile din regiunea Harkov.

Vladimir Soloviov, un propagandist important al Kremlinului, s-a declarat „îngrijorat” pentru armata rusă, dar a făcut apel la calm în fața „panicii” create prin intermediul rețelelor de socializare.

Un apel la calm a fost făcut și de comandantul cecen Apti Alaudinov. „Nu vă faceți griji pentru nimic. Dacă ai fost învins într-o luptă, nu înseamnă că ai pierdut războiul”, a declarat el pentru Rossia-1. Detalii aici


UPDATE 09.30 Occidentul îşi mobilizează industria de apărare pentru a continua să sprijine Ucraina

Ţările occidentale, care se bazează de şase luni pe arsenalele lor pentru a ajuta Ucraina să respingă forţele ruse, îşi mobilizează acum industria de apărare pentru a-şi reface stocurile de armament şi pentru a continua să susţină Kievul, potrivit AFP. Detalii aici


UPDATE 08.40 Pană uriașă de electricitate în estul Ucrainei 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă. Detalii aici


UPDATE 07.00 Ucraina trebuie să gestioneze atent succesul său din regiunea Harkov, recomandă analiștii militari

Înarmarea aeronavelor ucrainene cu rachete antiradar de mare viteză , precum și transferul sistemelor moderne de artilerie, au ajutat armata ucraineană să suprime războiul electronic și sistemele antiaeriene rusești în anumite zone, să-și consolideze propriile capacități de strângere de informații și să vizeze cu arme de precizie ținte tactice ale rușilor. Drept urmare, infanteria ucraineană a putut să se angajeze în luptă strânsă cu invadatorii ruși. Aici, diferențele de moral și coeziunea unității au oferit Ucrainei un avantaj decisiv. Detalii aici


UPDATE 06.16 Incapacitatea Ministerului Rusiei de a admite eșecurile Rusiei în Oblastul Harkov și de a furniza în mod eficient informații, prăbușește spațiul informațional rusesc, conform ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).

Propagandiştii TV sponsorizaţi de Kremlin au oferit o gamă largă de explicaţii confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări conform cărora forţele ruse luptă împotriva întregului bloc de Vest, până la minimizarea importanţei liniilor de comunicaţie terestre ruse din Kupyansk. Propagandiștii Kremlinului păreau neobișnuit de dezorganizați în narațiunile lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții respingând astfel de rapoarte. De asemenea, experții invitați nu au reușit să reafirme narațiunile gazdelor că succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas. Un astfel de haos poate dezvălui adevăratul progres al „operațiunii militare speciale” ruse pentru publicul larg rus care se bazează pe mass-media de stat și pe Ministerul Apărării din Rusia pentru actualizări.

Anunțul de retragere a înstrăinat și mai mult milbloggerul rus (bloggeri specializați pe domeniul militar) și comunitățile naționaliste ruse care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a captura întreaga Ucraine. Milbloggeri ruși au condamnat Ministerul Apărării din Rusia pentru că a rămas tăcut, a ales autoizolarea și a distorsionat conștientizarea situației în Rusia. Un milblogger a declarat chiar că tăcerea Ministerului Rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina. Un milblogger rus a remarcat, de asemenea, că Ministerul Apărării din Rusia a ignorat sau înjosit în mod repetat comunitatea milbloggerilor care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și lipsa de transparență în prima linie. Milbloggeri au cerut Ministerului Apărării din Rusia să preia spațiul informațional în propriile mâini și să înceteze să se bazeze pe tăcerea informațiilor.

Ministerul Apărării Rusiei se confruntă cu provocări în a răspunde evoluțiilor neașteptate din cadrul informațional stabilit, care prezintă invazia rusă a Ucrainei ca o operațiune ușoară și fără greșeli. Cel mai important, astfel de practici de informare inconștiente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului Rus al Apărăerii și perturbă fațada propagandistică a Kremlinului.


UPDATE 05.24 Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov înfrânge forțele ruse și prăbușește axa de nord a Rusiei din Donbas.

Forțele ruse nu efectuează o retragere controlată și fug în grabă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul localității Izium. Forțele ruse au slăbit anterior axa de nord a Donbasului prin redistribuirea unităților din această zonă în sudul Ucrainei, complicând eforturile de a încetini avansul ucrainean sau, cel puțin, de a desfășura o forță de acoperire pentru retragere. Câștigurile ucrainene nu sunt limitate la zona Izium; Forțele ucrainene au capturat Velikiy Burluk pe 10 septembrie, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița internațională. Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, de la 6 septembrie – mai mult teritoriu decât au capturat forțele ruse în toate operațiunile lor din aprilie.

Forțele ucrainene vor captura probabil orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja. Eliberarea Iziumului ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev în martie. Ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40 pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a depăși pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk – Kramatorsk. O încercuire cu succes a forțelor ruse care fug din Izium ar avea ca rezultat distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele Rusiei legate de lipsă a trupelor și de moral scăzut al luptătorilor ruși.


UPDATE 04.59 Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium pe 10 septembrie, încadrând în mod fals retragerea ca o „regrupare” de forțe pentru a sprijini eforturile Rusiei în direcția Oblastului Donețk – oglindind explicația falsă a Kremlinului pentru retragerea Rusiei după bătălia de la Kiev.

Ministerul Rusiei nu a recunoscut succesele ucrainene din Oblastul Harkov ca fiind principalul factor pentru retragerea Rusiei și a susținut că înaltele autorități de comandă militare ruse au efectuat o retragere controlată din zona Balakliya-Izium în ultimele trei zile. Ministerul Rusiei a susținut în mod fals că forțele ruse au întreprins o serie de acțiuni demonstrative și au folosit artileria și aviația pentru a asigura siguranța retragerii forțelor ruse. Aceste declarații rusești nu au nicio legătură cu situația de pe teren.


UPDATE 03.27 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene desfășurau bătălii de poziție în regiunea Herson, pe 10 septembrie, dar nu au dezvăluit zone specifice de operare.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în unele zone, fără a da nume, ale Oblastului Herson și a remarcat că forțele ruse sunt obligate să se retragă pe a doua lor linie de apărare. Humenyuk a adăugat că forțele ruse continuă să reziste atacurilor ucrainene, dar unitățile ruse suferă pierderi grele. Statul Major ucrainean, de exemplu, a declarat că elemente nespecificate ale Diviziei 106 Aeropurtate de Gardă Ruse care operează în regiunea Herson au pierdut peste 58 de militari într-o singură zi. Humenyuk și alți oficiali militari ucraineni au reiterat că forțele ucrainene își continuă campania de interdicție lovind liniile de comunicație terestre rusești, depozitele de muniții și pozițiile cheie pentru a slăbi și mai mult grupul de trupe rusești, care se presupune că are între 25.000 și 35.000 de oameni pe malul drept al fluviului Nipru. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat în special că forțele ucrainene au distrus un alt feribot rusesc care trecea peste râul Nipru în Lvove (la vest de Nova Kakhovka) și un depozit de muniții în Bilyaivka, în nordul Oblastului Herson. De asemenea, se pare că forțele ruse încearcă să repare Podul Kakhovka prăbușit. Rapoartele locale indică, de asemenea, că forțele ruse continuă să folosească barje pentru a transporta echipamente la și dinspre orașul Herson.


UPDATE 03.11 Canalele Telegram și instituțiile media din orașul Herson au raportat o explozie puternică la un centru local de recrutare militar din orașul Herson, care găzduia personalul rus și personalul militar nou sosit. Surse ucrainene au raportat, de asemenea, explozii în zona industrială a orașului Herson și în zona Podului Feroviar Antonovski.


UPDATE 02.49 Oficialii militari ucraineni au remarcat, de asemenea, sosirea unor trupe rusești suplimentare în regiunea centrală a Hersonului, ceea ce va consolida pozițiile ocupate.

Forțele ruse au desfășurat o unitate cecenă nespecificată de 1.300 de persoane în regiunea Herson. Este posibil ca unitățile cecene să fie batalioane de voluntari nou formate sau să fie cel puțin parțial încadrate de noi recruți. Statul Major ucrainean și serviciile de informații ucrainene au remarcat anterior că noii sosiți sunt bărbați mai în vârstă și fără experiență, ceea ce se potrivește profilului recruților voluntari ruși. Şeful adjunct al Republicii Bashkortostan, Alik Kamaletdinov, a anunţat că batalioane de voluntari din Başkortostan luptă pe linia frontului în direcţia Mykolaiv Oblast, sugerând că forţele ruse desfăşoară unităţi de voluntari nou formate pe Axa de Sud.

Surse ucrainene și ruse au identificat patru zone de activitate cinetică de-a lungul graniței administrative din regiunea Herson: la vest de orașul Herson, lângă Snihurivka (la aproximativ 60 km est de orașul Mykolaiv), la sud-est de capul de pod ucrainean peste râul Inguleț și la sud de Herson-Dnipropetrovsk, pe frontiera administrativă a regiunii.


UPDATE 01.50 Volodimir Zelenski a postat un videoclip pe canalul său Telegram cu consecințele uneia dintre bombardarea infrastructurii energetice de astăzi.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul Apărării din Rusia nu a comentat progresul contraofensivei ucrainene din sud din 10 septembrie.

Un corespondent de război afiliat Kremlinului a declarat că reporterii ruși din regiunea Herson au restricții stricte privind publicarea filmărilor de luptă și a remarcat utilizarea minimă a dronelor disponibile comercial.

Corespondenții de război ruși afiliați la Kremlin au publicat imagini cu artileria rusă care ar lovi forțele ucrainene care încercau să avanseze spre Oleksandrivka, la aproximativ 40 km vest de orașul Herson, și au remarcat că așezarea este aproape de o „zonă gri” între pozițiile artileriei ruse și ucrainene. Un milblogger rus a mai susținut că forțele ruse lansează operațiuni ofensive de la Snihurivka pentru a suprima un presupus centru logistic ucrainean din Bereznehuvate, la aproximativ 25 km spre nord de Snihurivka. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit un post de comandă ucrainean în raionul Snihurivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat lovituri aeriene asupra Bruskynske (pe autostrada T2207 la aproximativ 11 km sud-est de capul de pod), ceea ce poate indica faptul că forțele ucrainene avansează în vecinătatea sa sau că forțele ruse și-au părăsit pozițiile din apropierea așezării. Un milblogger rus a remarcat, de asemenea, că forțele ucrainene și ruse s-au angajat în bătălii poziționale în apropiere de Vysokopillya, Olhyne și Arkhanhelske, eliberate de ucraineni, în nordul Oblastului Herson, ceea ce poate indica faptul că forțele ucrainene avansează în vecinătatea sa sau că forțele ruse și-au părăsit pozițiile în apropierea așezării.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite