Guvernul francez a comandat o armă cu laser pentru a se apăra de drone, la Jocurile Olimpice din 2024 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arma cu laser FOTO Shutterstock (Arhivă)
Arma cu laser FOTO Shutterstock (Arhivă)

Franţa intenţionează să îşi cucerească vizitatorii din întreaga lume cu tot ceea ce Parisul are de oferit în timpul Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024. Cea mai recentă achiziţie la arsenalul său olimpic este o armă cu laser, care va avea rolul de a doborî de pe cer dronele considerate periculoase, relatează CNN.

Ministerul francez al Apărării a anunţat, în luna iunie, că a comandat un prototip al unui sistem de arme cu laser antidronă, numit HELMA-P, care va fi desfăşurat pentru Jocurile Olimpice organizate la Paris din anul 2024.

 „Sistemul HELMA-P oferă un răspuns calibrat la ameninţarea dronelor, de la orbirea instrumentelor de supraveghere până la neutralizarea unei mini sau micro drone (de la 100g la 25kg) prin alterarea structurii acesteia, care îi poate provoca căderea în doar câteva secunde”, a transmis ministerul într-un comunicat. 

 „Alterarea structurii” este un mod plăcut de a spune că arma poate să cauzeze o gaură în orice dronă considerată periculoasă, potrivit CNN.  

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a declarat pentru CNN că securitatea Jocurilor este responsabilitatea autorităţilor locale. 

Sistemul HELMA-P poate lansa raze laser puternice care încălzesc dronele până la punctul în care fie ard, fie se supraîncălzesc şi se opresc, a afirmat Jean, un inginer şef la Direcţia Generală pentru Armament din cadrul ministerului, responsabil cu dezvoltarea şi achiziţionarea de arme.  

Ministerul francez al Apărării a refuzat să ofere numele întreg al lui Jean din motive de securitate. 

Ameninţările cu drone au înregistrare o creştere exponenţială în ultimii ani, inclusiv pentru evenimente importante, precum Jocurile Olimpice, conform spuselor lui Philippe Gros, cercetător senior la Fundaţia pentru Cercetare Strategică, un think tank francez din domeniul securităţii şi apărării. 

Dronele pot fi utilizate pentru a scana şi examina o anumită zonă, cu scopul de a identifica locaţia unor posibile ţinte. Totodată, ele pot fi modificate pentru a putea transporta arme sau explozibili. 

Mini dronele vizate de Franţa au jucat un rol important şi pe linia frontului din Ucraina. 

Cu excepţia unităţii laser, sistemul antidronă va include, totodată, senzori radar şi de radiofrecvenţă pentru a ajuta la localizarea dronelor. Odată identificată, arma dezvoltată de CILAS, compania deţinută de gigantul francez din domeniul apărării ArianeGroup, are o rază de acţiune de un kilometru, conform spuselor lui Jean. 

Însă, folosirea unei arme puternice în Paris, unde vizitatori din întreaga lume se adună pentru a sărbători Jocurile Olimpice, ridică probleme de siguranţă. 

 „Un aspect important al programului laser antidronă este operarea în siguranţă a acestei arme”, a afirmat Jean.  

Va rămâne la latitudinea echipei care operează la sol să stabilească dacă ar trebui să doboare sau nu o dronă. 

„Această decizie va ţine cont de faptul că prăbuşirea dronei avariate ar putea reprezenta un anumit pericol”, a mai adăugat Jean. 

Conform specialiştilor, un sistem de arme cu laser este una dintre cele mai rentabile metode de a aborda ameninţările tot mai mari reprezentate de drone în zonele urbane. 

 „Unul dintre motivele pentru care laserele sunt interesante este că, în comparaţie cu rachetele de interceptare, nu sunt implicaţi explozibili şi chiar dacă drona explodează, vor cădea doar resturile sale. În general, (acest sistem) provoacă mai puţine daune colaterale”, a afirmat Gros pentru CNN. 

Armele cu laser au o mulţime de avantaje, printre care precizia şi costul operaţional scăzut. Ele nu au nevoie de muniţie, ceea ce ajută la explicarea popularităţii lor crescânde în rândul puterilor militare precum Statele Unite, China, Franţa şi Marea Britanie, conform lui Gros. 

Totodată, în prezent, armele laser antidronă au şi multe puncte slabe. Spre exemplu, vremea rea afectează acurateţea şi eficienţa acestora.  

Pentru turiştii care vizitează Parisul în anul 2024, Ministerul francez al Apărării a asigurat că arma sa laser nu va distrage atenţia publicului de la evenimentul sportiv. 

„Sistemul este destul de invizibil, deoarece nu emite lumină pentru că laserul este de fapt invizibil”, a mai afirmat Jean. 

„Nici nu face zgomot. Este de fapt o armă foarte discretă”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite