Tinerii europeni preferă partidele de extremă dreaptă. Îngrijorare înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii europeni se îndreaptă spre partidele de extremă dreaptă, arată ultimele sondaje din Europa, iar sprijinul pentru astfel de formațiuni este în continuă creștere.

Mars extrema dreapta Berlin comemorare Hess. FOTO EPA EFE
Mars extrema dreapta Berlin comemorare Hess. FOTO EPA EFE

Multe partide cu agende anti-imigranți beneficiază chiar și de sprijinul tinerilor care au împlinit vârsta legală pentru a putea vota pentru prima dată la alegerile pentru Parlamentul European, din 6-9 iunie 2024.

În Belgia, Franța, Portugalia, Germania și Finlanda, numărul alegătorilor tineri care susțin partidele anti-imigrație și anti-establishment este la egalitate, și în unele cazuri mai mare decât cel al alegătorilor mai în vârstă, sugerează analizele alegerilor recente și cercetările preferințelor politice ale tinerilor, potrivit politico.eu.

În Țările de Jos, Partidul Libertății de extremă-dreapta, anti-imigrație, al lui Geert Wilders, a câștigat alegerile din 2023. De asemenea, în Portugalia, partidul de extremă dreaptă Chega, care înseamnă „destul” în portugheză, a mizat pe frustrarea tinerilor față de criza locuințelor, dar și pe alte preocupări legate de calitatea vieții.

În Franța, Partidul Naționalist Francez de extremă-dreapta condus de starul în devenire Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, poate conta pe o simpatie larg răspândită în rândul tinerilor. Într-un sondaj Ifop realizat în aprilie 2024, 32% dintre tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani au spus că ar vota pentru Partidul Naționalist dacă alegerile ar avea loc în weekendul următor.

Un studiu realizat în Germania a constatat o schimbare în ceea ce privește partidul favorit al tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani, 14,5% spunând că vor vota pentru „Alternativa de extremă dreapta pentru Germania”. De departe, cel mai mare grup – 25% dintre respondenți – au fost indeciși.

În 2022, Verzii și Partidul Liber Democrat liberal erau încă partidele alese ale tinerilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite