De ce călătoria lui Macron în Lituania se anunţă delicată? Apelul liderei opoziţiei din Belarus la adresa preşedintelui francez
0Emmanuel Macron începe luni o vizită de trei zile în ţinutul baltic. Prima etapă este Lituania, unde preşedintele francez este aşteptat să arate cum se poziţionează în legătură cu protestele din ţara vecină Belarus. O situaţie extrem de delicată.
Vizita lui Emmanuel Macron în Lituania şi Letonia, prima în cele două ţări baltice, este urmărită îndeaproape nu doar de gazde, ci şi de vecinii din Belarus şi Rusia.
La Vilnius, conducerea locală mizează pe un sprijin clar al lui Macron în faţa presiunilor ruse în dosarul belarus. O aşteptare greu de pus în practică de către liderul de la Elysee, relatează Europe 1.
În timp ce Lituania este pe deplin alături de manifestanţii anti-Lukaşenko, impunând chiar sancţiuni unor funcţionari de rang înalt ai actualei puteri de la Minsk, Uniunea Europeană întârzie să ia măsuri similare. La rândul său, Macron se pronunţă pentru un dialog cu Rusia în soluţionarea crizei din Belarus. „Întâmplător am vorbit cu Vladimir Putin pe 14 septembrie, în ziua în care l-a primit pe Lukaşenko la Soci. I-am spus că Rusia are un rol de jucat şi acest rol poate fi pozitiv dacă îl determină pe Lukaşenko să respecte adevărul urnelor şi să elibereze prizonierii politici. Asta a fost acum două săptămâni, suntem încă departe”, a spus preşedintele francez într-un interviu acordat pentru „Journal du dimanche” şi publicat în ajunul deplasării în Lituania. Acum Macron trebuie să le explice lituanienilor cum vede rolul Rusiei în criza din Belarus, în condiţiile în care cele două părţi întreţin relaţii tensionate tocmai de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. Există întrebări dacă nu cumva Parisul este prea apropiat de Moscova pe anumite teme sensibile, notează Europe 1.
În Lituania, preşedintele francez ar putea să se întâlnească cu lidera opoziţiei din Belarus, Sviatlana Ţihanouskaia, care a fugit din propria ţară imediat după alegerile din 9 august de teama de a nu ajunge victima represiunii lui Lukaşenko, la fel ca soţul ei. Totuşi, potrivit informaţiilor obţinute de Europe 1, preşedinţia franceză ezită să organizeze această întâlnire, o dovadă a poziţiei delicate în care se află Emmanuel Macron.
Ţihanouskaia îi cere din nou lui Macron să fie „mediatorul” crizei din Belarus
Luni, cu câteva ore înainte de vizita lui Macron în Lituania, Sviatlana Ţihanouskaia l-a îndemnat din nou pe preşedintele francez să fie „mediatorul de care avem teribil de nevoie” pentru a soluţiona criza din Belarus.
„Domnul Macron ar putea fi acest mediator şi ar putea fi capabil să-l influenţeze pe domnul Putin, cu care are relaţii bune”, a declarat opozanta belarusă pentru AFP.
Ea a cerut totodată o întâlnire cu Macron.
Protestele din Belarus continuă, în pofida represiunii duse de regimul Lukaşenko. Zeci de mii de persoane au manifestat duminică în Belarus, iar circa 200 dintre ele au fost arestate de forţele de ordine. Alţi aproximativ 150 de manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă.
Aflat de 26 de ani la putere, Aleksandr Lukaşenko este presat în stradă să-şi dea demisia. Opoziţia îl acuză că se menţine la putere prin fraudă.