De ce a intensificat Rusia atacurile în sudul Ucrainei, aprope de granița cu România?
0Rusia a intensificat atacurile împotriva regiunii sudice Odesa, vizând infrastructura portuară și avariind mai multe nave civile.
Armata rusă a lansat un nou atac cu rachete balistice în regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, omorând cel puțin patru persoane, inclusiv o fată de 16 ani, a raportat guvernatorul Oleh Kiper, vineri 11 octombrie.
Zece persoane au fost rănite, dintre care nouă sunt spitalizate, patru în stare gravă.
O clădire cu două etaje a fost distrusă în atac. Trei persoane - o fată de 16 ani, o femeie de 43 de ani și un bărbat de 22 de ani - au fost găsite moarte sub dărâmături.
O altă femeie a murit la spital din cauza rănilor grave, a declarat Kiper.
Un alt atac în regiunea Odesa a avut loc la 9 octombrie, lovind o navă civilă sub pavilion Panama și ucigând opt persoane.
Ziua de 11 octombrie a fost declarată zi de doliu în regiunea Odesa pentru cei uciși de atacul rusesc.
Atacul cu rachete al Rusiei în regiunea Odesa a lovit o navă înregistrată în Panama miercuri seara, a declarat Oleh Kiper - la două zile după ce o navă sub pavilion Palau a fost atacată, omorând o persoană la bord.
O altă navă, care ar fi transportat 6 000 de tone de porumb, a fost atacată duminică.
Guvernul ucrainean susține că atacurile Rusiei asupra porturilor Odesa de la Marea Neagră urmăresc să distrugă exporturile de cereale care garantează securitatea alimentară internațională, într-un moment cheie al anului, după recoltare.
Rusia nu a comentat public ultimele sale atacuri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a fost întrebat despre acestea în cadrul briefingului său zilnic cu jurnaliștii din Moscova - și nu a oferit nicio informație.
„Se pare că se concentrează din nou asupra portului, ca vara trecută”, a declarat pentru BBC Diana, o locuitoare din zonă.
Ea locuiește aproape de malul mării și a auzit loviturile de rachete din această săptămână. „Simt această anxietate și simt că ea crește de la o zi la alta. Nu pot spune că starea mea generală este calmă”.
Diana a declarat că dronele Shahed de fabricație iraniană au fost lansate în Odesa „aproape în fiecare noapte”, bâzâind amenințător deasupra capului înainte de a se prăbuși sau de a fi doborâte de apărarea antiaeriană.
Diana este îngrijorată și cu privire la ieșirea din acest război, în timp ce președintele Zelenski călătorește prin lume prezentând ceea ce el numește un „plan de victorie”.
„Este mai degrabă furie, pentru că nu avem nicio idee despre ce este vorba în acest plan”, a explicat ea.
„Putem doar presupune că ar fi un fel de compromis. Dar Rusia a provocat deja atât de multe daune și a ucis atât de mulți oameni. Nu sunt sigură că, după această amploare a tragediei și a durerii, societatea noastră ar accepta orice fel de compromis în favoarea Rusiei.”
„Formula de pace” inițială a Ucrainei includea restabilirea integrității teritoriale și a angajamentelor de securitate ale Ucrainei - dar detaliile planului actual al lui Zelenski nu au fost făcute publice.
„Acest război trebuie să se încheie”, a declarat pentru BBC Oleksandr, un alt locuitor din regiunea Odesa. „A fost dur și sângeros și se simte că merge în spirală, iar acum se simte că nivelul de violență și distrugere este în creștere.
„Rusia trebuie să fie oprită”.
El a văzut fulgerul, apoi a simțit valul de explozie al unui alt atac la începutul acestei săptămâni - și consideră că noile atacuri rusești asupra încercărilor Ucrainei de a-și menține exporturile de cereale sunt deosebit de îngrijorătoare. „Acesta este un nivel diferit”, a spus el.
„Rachetele balistice rusești se îmbunătățesc, iar noi nu avem suficiente sisteme de apărare antiaeriană, ci doar o mulțime de promisiuni. Dar situația se înrăutățește. Și, după cum vedem, tot mai mulți oameni mor”.
Potrivit cifrelor ucrainene, mai mult de 20 de nave civile au fost avariate în urma atacurilor rusești de la începutul războiului în 2022. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, a făcut apel la „statele responsabile” să asigure libertatea de navigație și securitatea alimentară.
De asemenea, silozurile de cereale și alte infrastructuri portuare au fost grav avariate. Săptămâna trecută, portul Izmail a fost vizat de drone în apropierea Dunării, iar un punct de trecere a frontierei și o instalație de cereale din România au fost avariate.
Cu toate acestea, Ucraina a reușit să creeze un coridor maritim pentru a asigura siguranța exporturilor de cereale, după ce, anul trecut, Moscova a renunțat la un acord privind cerealele din Marea Neagră.
Potrivit Ministerului Agriculturii de la Kiev, aproximativ 962 000 de tone de cereale au fost exportate luna aceasta, dublu față de volumul livrat în aceeași perioadă a anului trecut.
Valul de lovituri din porturile ucrainene de la Marea Neagră a coincis cu un turneu european al președintelui Volodimir Zelenski, care vizitează liderii de la Londra, Paris, Roma și Berlin.
Joi, în Downing Street, el s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer și cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a avertizat săptămâna aceasta că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022.
Zelenski trebuia să se întâlnească sâmbătă la Berlin cu președintele american Joe Biden și cu alți aliați occidentali, însă Biden și-a anulat călătoria din cauza amenințării pe care uraganul Milton o reprezintă pentru SUA.
Aceasta este o lovitură pentru Ucraina, la mai puțin de o lună de la alegerile din SUA și cu îngrijorări tot mai mari cu privire la sprijinul continuu al aliaților-cheie.
Zelenski a minimalizat totuși orice dezamăgire înainte de călătoria sa la Londra.
„Orice lider aflat în circumstanțe similare ar fi rămas în țara sa”, a declarat el miercuri jurnaliștilor în Croația. El se așteaptă ca un „nou program” pentru reuniunea liderilor să fie pregătit în curând.
Mai târziu, joi, Zelenski a purtat discuții cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris, apoi a mers la Roma pentru a se întâlni cu prim-ministrul italian Georgia Meloni.
Liderul italian a anunțat că Roma va găzdui următoarea „conferință de recuperare” pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei în iulie 2025.
Vineri, Zelenski se va întâlni cu Papa Francisc la Vatican, înainte de a merge în Germania, la Berlin, pentru discuții cu cancelarul german Olaf Scholz.