„Doamne fereşte să vină cazacii şi luptătorii ceceni!” Temerile de război cresc în oraşele din prima linie din Ucraina VIDEO

0
0
Luptător cazac prorus Foto Maxim Dondyuk via Times
Luptător cazac prorus Foto Maxim Dondyuk via Times

În Luganskul divizat, locuitorii trăiesc în umbra conflictului de ani de zile. Dar acum obuzele devin din ce în ce mai zgomotoase şi mai aproape.

Raisa Malaşenko îşi conducea sâmbătă după-amiază bicicleta ruginită, încărcată cu sacoşe cu mâncare, prin centrul oraşului Stanţia Luganska. Bătrâna de 81 de ani nu a tresărit, în timp ce bubuiturile artileriei au răsunat în depărtare.

Cei cinci copii ai ei au părăsit cu toţii acest oraş din prima linie, unii pentru Rusia şi alţii pentru părţi mai sigure ale Ucrainei. „Suntem doar eu şi vaca mea acum”, a spus ea cu jale.

La fel ca mulţi bătrâni din estul Ucrainei, Malaşenko dă vina pe armata ucraineană şi pe susţinătorii din vest ai Kievului pentru escaladarea actuală. Dar mai spune că este îngrozită de o invazie rusă.

Doamne fereşte să vină ruşii şi apoi cu ei vor veni cazacii şi luptătorii ceceni. Imaginează-ţi ce va fi atunci!

a spus bătrâna reporterilor The Guardian, cu o lacrimă sclipind în ochi.

De-a lungul a opt ani de război, locuitorii din apropierea primelor linii s-au obişnuit cu ideea că în orice moment viaţa lor ar putea fi curmată de un glonţ sau de un obuz.

În ultima săptămână, însă, exploziile au fost mai intense decât oricând în ultimii ani, iar ţintele au fost aparent zone rezidenţiale şi chiar şcoli.

Există aproximativ 2 milioane de oameni care trăiesc pe o rază de 19 kilometri de linia frontului, estimează organizaţiile umanitare.

Stanţia Luganska a fost anterior o suburbie a oraşului Lugansk, dar de la războiul din 2014 a fost separată de restul oraşului de o linie de front. De cealaltă parte se află aşa-numita Republică Populară Lugansk – una dintre cele două republici separatist autoproclamate şi susţinute de Rusia în care Moscova pare să caute un pretext pentru a începe o acţiune militară împotriva Ucrainei.

Acolo, autorităţile au început vineri evacuarea civililor către Rusia – pe motiv de presupus iminent atac ucrainean, dar mai probabil ca pretext pentru ca Rusia să lanseze o lovitură.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat sâmbătă că au fost elaborate planuri pentru evacuarea femeilor şi copiilor şi de pe partea ucraineană a graniţei. „Poate că în zilele următoare vom dispune o evacuare, dacă va exista o escaladare. Dar dacă o facem prea repede, vom provoca panică”, a spus el pentru Observer .

Într-unul dintre multele incidente despre care oficialii ucraineni spun că arată o escaladare majoră din Rusia, o grădiniţă din Stanţia Luganska a fost lovită de un obuz, rănind două educatoare.

Sâmbătă, armata ucraineană a transportat un grup de jurnalişti în oraş pentru a ajuta la combaterea propagandei ruse conform căreia armata ucraineană s-a aflat în spatele recentei creşteri a violenţei.

Două elicoptere Mi-8 vechi au decolat de pe un aerodrom din Kramatorsk şi au zburat spre est de-a lungul liniei de control timp de o oră.

Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că Federaţia Rusă este cea care se află în spatele acestui lucru. Nu avem planuri ofensive... iar Ucraina nu vrea un război,

a spus vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk.

Nimeni nu se teme mai mult de un nou război decât localnicii de aici, care, în ciuda stoicismului lor exterior, au suferit teribil în ultimii ani.

„Toţi cei care locuiesc în zona de lângă front au probleme cu nervii şi aproape toată lumea are probleme grave de sănătate”, a spus Larisa Griţenko, care conduce un centru de ajutor umanitar în oraşul Zolote, aproape de linia frontului.

Vineri, angajaţii ei o ajutau pe Valentina Melnicenko, în vârstă de 72 de ani, a cărei casă din oraşul Vrubivka a fost lovită joi dimineaţă, distrugându-i bucătăria.

Melnicenko a plâns în timp vedea pagubele. Din pensia ei, de 2.800 de grivne (73 de lire sterline), nu ştie cum se va descura să-şi refacă bucătăria. Era îngrozită de reluare ostilităţilor, dar nu a avut de ales decât să rămână în casa ei, unde locuieşte din 1974 şi care acum nu mai are electricitate, iar geamurile sunt sparte.

„Ce ar trebui să fac, unde ar trebui să merg?” întrebă ea ştergându-se lacrimile. „Mi-am pierdut soţul şi fiul în ultimii patru ani. Nu am pe nimeni, sunt singură.”

Echipamente militare plimbate pe străzi şi deconectarea de la internet, pentru intimidarea locuitorilor din Donbas

Evoluţia din Ucraina continuă să rămână foarte volatilă, scrie obozrevatel.com. În noaptea de 19 spre 20 februarie, ocupanţii au plimbat o cantitate mare de echipament militar pe străzile din Doneţk. Puteau fi observate tancuri cu muniţie şi obuziere autopropulsate „Gvozdika”. Localnicii care nu au evacuat Doneţkul au început să lipească autocolante pe maşini cu inscripţia „Doneţk. Rămân ca să trăiesc”.

Propaganda rusă împrăştie masiv informaţii despre presupuse bombardamente ale Forţelor Armate ale Ucrainei , dar nu au publicat nicio imagine sau document video. Trupele de ocupaţie rusă şi-au intensificat atacurile asupra poziţiilor armatei ucrainene, continuând în acelaşi timp să răspândească informaţii false despre presupusele încălcări ale legii din partea Forţelor Armate ale Ucrainei .

Presa rusă a lansat şi informaţii false despre „detenţia unui agent ucrainean ” .

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri