Cele mai periculoase locuri din Ucraina în caz de război

0
0
O vedere a poziţiilor rebelilor din RPD Republica Populară Doneţk văzute printr-o lunetă din tranşeele armatei ucrainene de lângă Svitlodarsk, în regiunea Doneţk pe 13 februarie 2022. FOTO Manu Brabo / Getty Images
O vedere a poziţiilor rebelilor din RPD Republica Populară Doneţk văzute printr-o lunetă din tranşeele armatei ucrainene de lângă Svitlodarsk, în regiunea Doneţk pe 13 februarie 2022. FOTO Manu Brabo / Getty Images

Baraje intense de artilerie din partea separatiştilor au vizat un teritoriu controlat de guvernul ucrainean din jurul oraşului Svitlodarsk, un loc care îi îngrijorează pe analiştii de securitate de săptămâni pentru apropierea de infrastructura industrială periculoasă, inclusiv de rezervoare de stocare a unor substanţe otrăvitoare.

Sâmbătă, focurile de artilerie au escaladat brusc în estul Ucrainei şi mii de locuitori au fugit din regiune în evacuări haotice. Aceste două evenimente sunt pline de oportunităţi pentru ceea ce Statele Unite au avertizat că ar putea fi un pretext pentru o invazie rusă.

Separatiştii susţinuţi de Moscova, care se luptă cu guvernul ucrainean de ani de zile, au afirmat, fără dovezi, că Ucraina plănuieşte un atac la scară largă asupra teritoriului pe care îl controlează ei.

Liderii occidentali au luat în derâdere ideea că Ucraina ar lansa un atac în timp ce ar fi înconjurată de forţele ruse, iar oficialii ucraineni au respins afirmaţia drept „o minciună cinică a Rusiei”.

Dar liderii separatişti au îndemnat sâmbătă femeile şi copiii să plece, iar bărbaţii apţi de luptă să se pregătească pentru a trece la arme. Iar panica indusă are deja efecte, refugiaţii urcându-se frenetic în autobuze cu destinaţia Rusia, iar tabere de corturi pentru refugiaţi au apărut peste graniţă în teritoriul rus.

În acelaşi timp, tirurile de mortiere, artilerie şi grenade propulsate de rachete ale rebelilor separatişti de-a lungul liniei frontului s-au dublat faţă de nivelul ultimelor două zile, a declarat Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina. Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi cinci răniţi, a anunţat armata ucraineană.

casa distrusa in  Svitlodarsk ucraina foto epa efe

Casă distrusă în Svitlodarsk, estul Ucrainei, 19 februarie 2022. Foto EPA EFE

Reporterii New York Times de la faţa locului au asistat la bombardamente ale separatiştilor şi nu au văzut niciun foc de răspuns din partea forţelor ucrainene, deşi rezidenţii din regiunile separatiste au spus că au fost bombardamente din ambele părţi.

„Am un copil mic”, se plânge Nadia Lapigina, care spune că oraşul ei din regiunea separatistă Lugansk a fost lovit de obuze artilerie şi mortiere. „Nu aveţi idee cât de înfricoşător este să-l ascunzi de bombardamente.”

În Ucraina, luptele s-au apropiat periculos de mult de un punct critic. Există semne alarmante ale ceea ce oficialii americani au descris drept posibil pretext pentru o invazie rusă.

Fabrica de îngrăşăminte chimice

Baraje intense de artilerie au vizat un teritoriu controlat de forţele ucrainene din jurul oraşului Svitlodarsk, un loc care îi îngrijorează pe analiştii de securitate de săptămâni pentru apropierea de o infrastructură industrială periculoasă, inclusiv de rezervoare de stocare a gazelor otrăvitoare.

Un obuz rătăcit riscă să lovească o fabrică de produse chimice aflată la  aproximativ 9 kilometri de teritoriul controlat de separatişti. Fabrica, una dintre cele mai mari producătoare de îngrăşăminte din Europa, are rezervoare presurizate şi peste 19 kilometri de conducte care conţin gaz amoniac otrăvitor.

O explozie acolo ar putea produce un nor toxic care ar putea servi drept scuză pentru o invazie rusă au avertizat oficialii americani, Rusia ar putea pune la cale o explozie acolo pentru a justifica intervenţia.

Uzina de apă

Un alt potenţial punct de aprindere în zonă, o reţea de apă care furnizează apă potabilă la câteva milioane de oameni de ambele părţi şi care ar putea fi avariată de bombardamentele din ultima vreme. Agenţia de ştiri rusă Interfax a citat un purtător de cuvânt al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, spunând că bombardamentele au lovit o staţie de pompare şi alimentarea cu apă este în pericol.

O penurie de apă pentru rezidenţii din zonele susţinute de ruşi ar întări afirmaţiile ruseşti privind condiţiile îngrozitoare pentru civili şi ar fi o lovitură pentru Ucraina, care a încercat să-i convingă pe locuitori că guvernul nu este inamicul lor. O întrerupere a alimentării cu apă pe fondul luptelor din 2014 a grăbit fluxul de refugiaţi din oraş.

Centralele nucleare

Dintre toate pericolele evidente care vin la pachet cu războiul, unul dintre cele mai de impact în caz de conflict între Rusia şi Ucraina ar fi lovirea unuia din cele 5 reactoare nucleare ale Ucrainei.

Reactoarele nucleare sunt un spectru care încă bântuie în zonă. Dacă sunt lovite, instalaţiile ar putea deveni efectiv mine explozive radioactive. Şi chiar Rusia ar putea deveni victima radiaţiilor purtate de vânt. Dată fiind vulnerabilitatea reactoarelor nucleare şi dezastrul asupra populaţiei şi mediului care ar urma dacă luptele le-ar provoca daune, preşedintele Vladimir Putin ar trebui să se gândească de două ori dacă merită să intre în război cu Ucraina, spun analiştii.

Specialistul în strategii politice şi militare subliniază că centralele electrice sunt ţinte clasice în conflictele moderne, pentru că distrugerea lor limitează capacitatea ţării respective de a continua lupta.

Dar reactorele nucleară nu sunt la fel ca alte surse de energie, pentru că ele conţin cantităţi enorme de materiale radioactive, care se pot răspândi în multe feluri. Bombardamentele sau focurile de artilerie, de exemplu, pot distruge clădirea care protejează reactorul şi îi menţine stabil nucleul, la fel se poate întâmpla şi în cazul unui atac cibernetic care ar opri operaţiunile centralei sau o întrerupere a alimentării cu energie pe care se bazează centrala pentru a funcţiona.

Dacă nucleul reactorului s-ar topi, gazele provocate de explozie şi resturile radioactive s-ar răspândi în atmosferă pe o rază de mii de kilometri, ducând elemente extrem de nocive în zonele rurale şi urbane.

Consecinţele asupra sănătăţii ale unui asemenea incident ar depinde de populaţia expusă şi toxicitatea elementelor radioactive.

Mercenari din grupul rusesc Wagner au intrat în ţară pentru a organiza sabotaje

Ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski a declarat sâmbătă că dispune de informaţii potrivit cărora membri ai faimosului grup rus de mercenari Wagner ar fi intrat pe teritoriul ucrainean având ca misiune organizarea de sabotaje, relatează CNN.

Ministrul ucrainean a fost întrebat de CNN ce rol crede că joacă, în confruntările din estul separatist al ţării, consilierii militari ruşi.

„Avem informaţii că armata rusă îşi continuă înaintarea de-a lungul teritoriului nostru”, a răspuns el. „Există, de asemenea, informaţii potrivit cărora anumite unităţi ale companiei militare private Wagner au intrat pe teritoriul nostru. Scopul  este de a organiza sabotaje pe teritoriul nostru”, a afirmat Denis Monastîrski.

Gruparea Wagner este o forţă paramilitară care a fost asociată de mai mult timp cu separatiştii din estul Ucrainei şi care a intervenit şi în alte conflicte, în Libia, Siria, Mali , Sudan şi Republica Centrafricană.

Guvernul rus neagă orice legătură cu Wagner sau cu alţi contractori militari privaţi, însă serviciile secrete occidentale cred că, de fapt, gruparea are strânse legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al fostului KGB, şi cu serviciul de informaţii al armatei ruse - GRU, care chiar le-ar furniza antrenamentul mercenarilor. Şi agenţia Reuters relata, la începutul acestei săptămâni, că trei surse din serviciile de informaţii occidentale i-au confirmat creşterea prezenţei numărului de mercenari ruşi în Ucraina. Misiunile mercenarilor ar consta în comiterea de acţiuni teroriste şi asasinate. Mercenarii ruşi, aflaţi sub directa coordonare a serviciilor ruseşti de spionaj FSB şi GRU, şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor crescânde ale statelor occidentale referitoare la intenţia Moscovei de a crea un pretext surpriză pentru a ataca Ucraina,

De altfel, grupul Wagner ar fi participat şi la invazia şi anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi la conflictul ulterior care a izbucnit în estul Ucrainei între trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite