Ceremonie „fără precedent“ în memoria fostului cancelar german Helmut Kohl, în Parlamentul European VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omagiu în Parlamentul European pentru fostul cancelar germa, Helmut Kohl
Omagiu în Parlamentul European pentru fostul cancelar germa, Helmut Kohl

Uniunea Europeană (UE) îi aduce un omagiu „fără precedent“ sâmbătă fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat pe 16 iunie la vârsta de 87 de ani. La sediul Parlamentului European din Strasbourg a fost organizată o ceremonie la care au participat mai mulţi lideri de stat din Europa, dar şi din lume, înainte de funeraliile din Germania, relatează AFP.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Helmut Kohl a sosi sâmbătă dimineaţa şi a fost instalat în sala de onoare, acoperit cu drapelul Uniunii Europene. El a fost apoi dus în hemiciclu de către opt militari germani. 

 Peste 40 de delegaţii au sosit la Strasbourg. Sunt prezenţi majoritatea liderilor europeni. SUA l-au trimis pe fostul preşedinte Bill Clinton. Delegaţia rusă a fost condusă de către premierul Dmitri Medvedev, iar cea israeliană de premierul Benjamin Netanyahu.

Ceremonia de la sediul Parlamentului European din Strasbourg, simbolul Europei unite, a început la ora 11.00 ora locală (12.00, ora Romîniei) şi va dura două ore. Trupul neînsufleţit al fostului cancelar german va fi apoi transportat la Speyer, în Germania, unde va fi înmormântat. Văduva lui Kohl a refuzat organizarea de funeralii naţionale.

Ideea unui omagiu european îi aparţine preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (62 de ani). Luxemburghezul este singurul lider european încă în funcţie care a fost un apropiat al lui Helmut Kohl.

În cadrul ceremoniei vor lua cuvântul opt personalităţi, inclusiv preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Un film intitulat „Helmut Kohl, un mare european“, ce povesteşte despre viaţa fostului cancelar, va fi apoi proiectat, „la cererea văduvei sale“, Maike Kohl-Richter. Vor urma trei momente de omagiu din partea fostului premier spaniol Felipe Gonzalez, a fostului preşedinte american Bill Clinton şi a premierului rus Dmitri Medvedev.

Potrivit AFP, este pentru prima dată în istoria UE când se organizează un astfel de omagiu. Este onorat unul din cei trei lideri făcuţi „cetăţeni de onoare ai Europei“. Ceilalţi doi sunt francezii Jean Monet, decedat în 1979, şi Jacques Delors, în vârstă de 91 de ani. Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene, nu poate asista la ceremonie din motive de sănătate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite