CBS: Majoritatea ajutorului militar al Occidentului pentru Ucraina nu ajunge la destinaţiile sale finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Accuracy International/Bellingcat/War Noir
Foto: Accuracy International/Bellingcat/War Noir

O mare parte din ajutorul militar pe care ţările occidentale îl trimit forţelor ucrainene nu ajunge la destinaţiile lor finale în ţară. Kievul primeşte 30-40% din arme, relatează CBS.

Astfel de aprecieri sunt făcute într-un documentar de către jurnaliştii de la postul american de televiziune CBS, care va fi difuzat duminică. Extrase din acest documentar au fost publicate săptămâna aceasta pe site- ul canalului.

"Majoritatea acestor arme şi provizii militare merg la graniţa poloneză, unde SUA şi aliaţii NATO le transferă rapid <...> oficialilor ucraineni. În acest moment, supravegherea SUA se încheie", notează canalul.

„Totul trece de graniţă, apoi se întâmplă ceva, ceva de genul 30% ajunge la destinaţia finală”, a declarat reporterilor în aprilie Yonas Okhman, şeful ONG-ului Blue-Yellow, cu sediul în Lituania, care transferă ajutor militar părţii ucrainene. . „După estimările mele, procentul armelor care ajunge la trupele din prima linie este undeva la 30-40%”, a adăugat el.

„Sunt oameni puternici, oligarhi, personalităţi politice”, a declarat Okhman, vorbind despre corupţia din Ucraina. El a remarcat că în structurile de putere ucrainene „există o luptă pentru putere toată ziua”.

Mercenarul american Andy Milburn, care a servit anterior în Corpul Marin al SUA şi acum antrenează armata ucraineană, a mai remarcat că, fără controlul de la Washington, este puţin probabil ca asistenţa militară să ajungă pe deplin la beneficiarii din ţară. „Pot să vă spun că unităţile din prima linie cu siguranţă nu primesc toate acestea”, a adăugat mercenarul, referindu-se la dronele sponsorizate de Occident, la dronele Switchblade, armuri şi alte echipamente.

Filmul o citează pe Donatella Rovera, o angajată a organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, care colectează date despre cazurile de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina. Ea a atras atenţia asupra faptului că armele pe care ţările occidentale le-au predat agenţiilor de aplicare a legii din Irak şi Afganistan adesea nu le-au venit, ci au căzut în mâinile extremiştilor. „Pentru a evita acest lucru, sunt necesare mecanisme de control”, a spus ea.

Operaţiunea Rusiei şi paşii Occidentului
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu acordat agenţiei de presă Xinhua pe 30 aprilie că ţările NATO fac totul pentru a împiedica finalizarea operaţiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina prin acorduri politice. Şeful Ministerului de Externe a menţionat că diferite arme sunt trimise în Ucraina într-un flux nesfârşit. Potrivit acestuia, toate acestea se fac sub pretextul „combaterii invaziei”, dar de fapt SUA şi UE intenţionează să lupte împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”, sunt absolut indiferenţi faţă de soarta Ucrainei ca stat independent şi subiect al relaţiilor internaţionale.

Anterior, Lavrov şi alţi oficiali ruşi au atras atenţia şi asupra pericolului răspândirii armelor furnizate de Occident Ucrainei în alte regiuni. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov a avertizat în repetate rânduri că militarizarea Ucrainei de către Occident ameninţă direct securitatea europeană şi globală. Moscova face apel la sponsorii regimului de la Kiev să înceteze să încurajeze vărsarea de sânge în Ucraina şi să se gândească serios la consecinţele activităţilor lor, a explicat diplomatul, comentând despre livrările de arme ale Occidentului către Kiev.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară specială în legătură cu cererea de ajutor a liderilor republicilor Donbass. El a subliniat că planurile Moscovei nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, iar obiectivele sunt demilitarizarea şi denazificarea ţării. Occidentul, ca răspuns la decizia Rusiei, a început să introducă treptat numeroase sancţiuni pe scară largă împotriva acesteia. Odată cu aceasta, statele occidentale au început să furnizeze arme şi echipamente militare Kievului pentru sume estimate în acest stadiu în miliarde de dolari. O serie de politicieni occidentali au recunoscut că acesta este, de fapt, un război economic împotriva Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite