Cât a ajuns să coste o masă la restaurant în Grecia: „O să am coșmaruri cu recenzii pe Google“

0
Publicat:

Bucătarii de la marile restaurante din Grecia se plâng de faptul că prețurile la materiile prime au crescut atât de mult că sunt nevoiți ori să scoată produse din meniu, ori să folosească ulei ieftin.

Restaurant tradițional grecesc Arhivă Adevărul
Restaurant tradițional grecesc Arhivă Adevărul

Bucătarul Argyro Koutsou, care vrea să-și deschidă un restaurant în inima Atenei, are o dilemă: să pună sau nu cartofi prăjiți în meniu, scrie kathimerini.gr.

"La ultimul restaurant la care am lucrat, foloseam două uleiuri de măsline, ambele extravirgine: unul pentru prăjit și celălalt pentru salate", explică el.

Pe primul îl cumpăra cu 5,5 euro pe litru, iar al doilea cu aproape 7,5 euro pe litru. Acum, cel de 7,5 euro a ajuns la 17 euro iar cel de 5,5 a trecut la 10 euro.

"Spuneți-mi, ce ar trebui să fac? Ca să am cartofi prăjiți trebuie să cer 7 euro pe porție... Fără cartofi prăjiți? Să dau ulei de semințe care este otravă? Sau o să am coșmaruri în somn cu recenzii pe Google care să mă bată la cap că vând cartofi prăjiți de 7 euro?".

La un restaurant bun nota de plată care înainte de pandemie era de 30 de euro de persoană acum este minim 50. Iar nota de 50 a devenit 80 de euro. Vinul ajunge la 70 - 80 de euro. 

"După pandemie și mai ales după invazia Ucrainei, prețurile au început să crească brusc: chirii, energie, materii prime și care nu erau atât de ușor de absorbit. Trebuia să le includ în lista de prețuri", explică proprietarul unui cunoscut restaurant.

"Restaurantele de după pandemie s-au deschis toate cu vechile liste de prețuri. Dar este adevărat că, după pandemie și mai ales după invazia Ucrainei, prețurile au început să crească brusc: chirii, energie, materii prime și la rate care nu au fost atât de simplu de absorbit. Trebuia să se integreze ceva în lista de prețuri.", spune un alt afacerist grec.

În Grecia, explică un altul, „avem o problemă suplimentară pe care nu o găsești atât de mult în Europa Centrală“, spune bucătarul Pericles Koskinas. "Aici nu avem un lanț de aprovizionare solid, aproape automatizat, cu producători mari, piețe, trenuri, rute regulate; aici producția este fragmentată, iar accesul la micul producător din Andros sau Drama este un proces de obicei complicat, care este costisitor pentru restaurator și, în cele din urmă, pentru lista de prețuri."

Românii iubesc Grecia în orice condiții

Românii sunt în conituare atrași de Grecia. Conform agenților de turism, există anumite țări care sunt la mare căutare printre români. Astfel, Grecia rămâne în top și anul acesta, dar există și alte destinații care câștigă, de la an la an, tot mai mult teren.

În continuare, clienții sunt fascinați de frumusețile Greciei. Foarte mulți caută pachete all inclusive pentru această destinație, cum se întâmpla și în anii trecuți. Grecia rămâne, în continuare, destinația preferată de români. Cred că foarte mulți merg și în Bulgaria, pentru că acolo sunt prețuri mai avantajoase, dar mulți dintre ei nu apelează la ajutorul agențiilor pentru a petrece concediul în țara vecină. Spania este o destinație care câștigă tot mai mult teren în ultimii ani. Valencia a devenit o zonă preferată de clienții noștri, deoarece există multe stațiuni mai liniștite, mai retrase, dar pot avea parte și de forfota orașului. Totodată, există mulți clienți care optează pentru Cipru, o altă destinație care a devenit obișnuită pentru români. Și Italia a intrat în preferințele clienților noștri, reușind să atragă tot mai mulți adepți nu doar prin plajele pe care le au ci și prin cultura lor, prin obiective turistice”, a spus Andrei Corbea, agent de turism..

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite