Amazon investighează acuzaţii de încălcare a drepturilor muncitorilor
0Retailerul online Amazon a anunţat că va demara o anchetă în ce priveşte informaţiile apărute într-un documentar privitor la condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze muncitorii săi din Europa. Potrivit presei germane, un subcontractor al companiei Amazon a angajat paznici neo-naizişti pentru a-i supraveghea pe muncitorii imigranţi.
Documentarul a fost difuzat miercuri de reţeau publică de televiziune ARD şi arăta gardieni în uniforme negre cu iniţialele H.E.S.S. (Serviciul European de Securitate Hensel), însă inscripţia este omonimă şi cu numele fostului adjunct al lui Adolf Hitler, Rudolf Hess, relatează publicaţia americană „The New Yotk Times”.
Potrivit imaginilor filmate, agenţii de pază aveau un efect de intimidare şi o atitudine ostilă faţă de cele câteva sute de muncitori din Ungaria, Polonia, Spania şi alte ţări europene. Acuzaţiile au căpătat amploare prin intermediul reţelelor sociale, iar compania a primit numeroase apeluri din partea clienţilor care ameninţau că vor renunţa la serviciile retailerului.
Avem o anumită istorie pe care trebuie să o respectăm. Ulrike Stöker
În apărarea sa, compania a răspuns că va investiga faptele blamate de internauţi şi de clienţi, susţinând că este în propriul interes să asigure un mediu de lucru sigur pentru toţi angajaţii, atât cei temporari cât şi pentru cei permanenţi.
„Amazon nu tolerează discriminarea sau intimidarea şi vom lua măsuri rapide pentru a elimina orice astfel de comportament”, a declarat Ulrike Stöker, purtătorul de cuvânt în Germania al companiei, printr-o declaraţie oficială.
O angajată din Spania povesteşte în documentar cum gardienii au ţinut-o sub observaţie permanentă. Paznicii „intră în case atunci când lucrătorii nu sunt acolo”, a spus femeia. „Dar şi atunci când sunt în casă, când dorm sau când fac duş.”
Unii dintre bărbaţi purtau uniforme de paznic confecţionate de compania „Thor Steinar”, marcă populară în rândul extremiştilor de dreapta germani, haine interzise de Parlamentul german, a explicat Heiner Reimann care reprezintă interesele muncitorilor de la un punct de lucru în Bad Hersfeld, în centrul Germaniei.
Patrick Hensel, preşedintele companiei de securitate, a respins acuzaţiile conform cărora angajaţii săi au încălcat drepturile muncitorilor aşa cum este arătat în documentar. A specificat că agenţii de securitate vizaţi în film vor fi traşi la răspundere, iar în cazul în care se vor descoperi nereguli, vor fi luate măsuri în consecinţă.
„Suntem în Germania”, a declarat Reimann subliniind anumite sensibilităţi istorice. „Avem o anumită istorie pe care trebuie să o respectăm.”
Germania este cea mai largă piaţă de desfacere pentru Amazon, după cea din Statele Unite. Au fost înregistrate venituri în valoare de 8,7 miliarde de dolari anul trecut, fiind doar o parte din cele 61 de miliarde realizate la nivel mondial. Compania, cu sediul în Seattle, angajează zeci de mii de oameni din întreaga lumeşi este cel mai mare retailer online din lume.