A fost dezvelit primul portret oficial al regelui Charles al III-lea: „A fost ușor surprins de culoarea puternică” VIDEO

0
Publicat:

Primul portret oficial al regelui Charles al III-lea a fost dezvăluit la Palatul Buckingham. Imensul tablou pictat îl înfățișează pe monarh, mai mare decât în realitate, în uniforma Gărzilor Galeze, relatează BBC.

Lucrarea a fost realizată de Jonathan Yeo, care i-a pictat și pe Tony Blair, Sir David Attenborough și Malala Yousafzai. 

În noul portret, regele este înfățișat cu o sabie în mână și cu un fluture care îi poposește pe umăr. 

Dezvelirile sunt întotdeauna un pic stresante, atât pentru cel pentru care este realizat, cât și pentru artist, dar mai ales atunci când unul dintre ei este un rege. 

Dacă acest lucru ar fi văzut ca o trădare, aș putea literalmente să plătesc pentru asta cu capul meu, ceea ce ar fi un mod adecvat de a muri pentru un portretist - să i se taie capul!", a glumit Jonathan Yeo. 

Portretul regelui Charles al III-lea
Tabloul impresionant a fost realizat de Jonathan Yeo. Foto Captură video YouTube

În realitate, Yeo nu-și va pierde capul, desigur - nu există execuții pentru un portret nereușit al unui monarh, cel puțin în timpurile moderne. 

Din fericire, el a primit deja un semn de aprobare din partea unei figuri cheie din familia regală. 

În timpul ultimei întâlniri, regina Camilla a spus că artistul l-a surprins plăcut pe suveran. Yeo spune că cel mai bun judecător al unui portret este o persoană care cunoaște foarte bine persoana respectivă, deoarece aceasta știe imediat dacă îi este cunoscută sau nu. 

Regele a văzut și el portretul, spune Yeo, „pe jumătate gata... Inițial a fost ușor surprins de culoarea puternică, dar în rest părea să zâmbească aprobator"

Este o pictură vibrantă. 

Regele Charles al III-lea a fost numit colonel de regiment în cadrul Gărzilor Galeze în 1975. În tablou, roșul uniformei se estompează în fundal, punând în evidență și mai mult chipul monarhului. 

 „Fluturele simbolizează metamorfoza”

Yeo afirmă că a vrut ca pictura să fie deosebită. A urmărit să obțină ceva personal. 

Interesul meu este, de fapt, să aflu cine este persoana și să încerc să transpun asta pe o pânză.

Artistul a decis să folosească unele dintre elementele tradiționale ale portretului regal - ținuta militară, sabia - dar a urmărit să obțină ceva mai modern, în special prin culoarea intensă și cu ajutorul fluturelui. 

„În istoria artei, fluturele simbolizează metamorfoza și renașterea", explică el, ceea ce este potrivit pentru portretul unui monarh care a urcat recent pe tron. 

Fluturele este, de asemenea, o referință la interesul pe care regele îl are de mult timp pentru mediu, cauze pe care „le-a susținut în cea mai mare parte a vieții sale și cu siguranță cu mult înainte ca acestea să devină o preocupare curentă". 

Yeo spune că a fost ideea regelui, după ce au vorbit despre oportunitatea pe care o aveau de a spune o poveste prin intermediul portretului. 

„O schimbare fizică"

Am întrebat: când elevii se vor uita la asta peste 200 de ani și se vor uita la cine sunt monarhii, ce indicii le poți da? 

El a spus: "ce zici de un fluture care poposește pe umărul meu?"". 

Yeo a început portretul atunci când Charles era încă prinț de Wales, prima ședință având loc la Highgrove în iunie 2021. Pentru realizarea acestui tablou au fost necesare patru ședințe de aproximativ o oră fiecare. 

A remarcat artistul vreo schimbare evidentă a bărbatului după ce a devenit rege? 

Yeo spune că a observat „o schimbare fizică" la politicienii pe care i-a pictat în trecut: „Ei arată și se simt fizic diferit când sunt în funcții înalte sau când nu mai sunt". 

Artistul a mai adăugat că regele „căpătase deja o mai mare prezență și statura în momentul în care am început să pictez, iar aceasta a crescut din nou când a devenit rege, așa cum era de așteptat". 

Ședințele s-au încheiat înainte ca monarhul să fie diagnosticat cu cancer. Avea multe de făcut, spune Yeo, cu un discurs ce urma să fie ținut la Summitul COP, dar „nu părea a fi o persoană epuizată fizic". 

„Nu s-a lăsat distras”

Regele Charles a trebuit să poarte uniforma completă a Gărzilor Galeze și a trebuit să stea sprijinit în sabie timp de aproximativ 40 de minute de fiecare dată. 

„A stat incredibil de nemișcat și nu s-a lăsat distras, așa cum fac unii dintre cei care stau pe scaun", a mai mărturisit artistul. 

Conform dezvăluirilor făcute de Yeo, regele Charles al III-lea are „un mare simț al umorului" și este o „persoană foarte interesantă". 

În trecut, portretele regale au avut un rol important în ceea ce privește puterea și imaginea. Ele făceau parte din instrumentele folosite pentru a asigura supraviețuirea monarhului. Printre cele mai memorabile portrete se numără cel al lui Henric al VIII-lea, realizat de Hans Holbein cel Tânăr. 

Portretul a fost comandat de Drapers' Company, o companie care colecționează portrete regale de secole. Tabloul va fi expus în Drapers' Hall din Londra, înconjurat de „o duzină de alte portrete fabuloase, la fel de uriașe, ale reginei Victoria și ale altor regi și regine". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite