Beijingul sufocă exporturile americane printr-o campanie ce vizează statele MAGA
0China a prefigurat războiul comercial cu SUA și a luat deja măsuri pentru a restricționa unele exporturi americane, vizându-le în principal pe cele provenite din statele favorabile MAGA, relatează Politico.

Beijingul a pus în funcțiune o altă armă în războiul comercial cu SUA, și anume barierele netarifare asupra comerțului, chiar înainte ca administrația Trump să pornească războiul comercial, care a escaladat între timp cu tarife reciproce prohibitive.
Cu mult înainte ca președintele Donald Trump să anunțe tarifele pentru China, Beijingul a lucrat pe furiș pentru a-și perfecționa o campanie menită să blocheze exporturile cheie agricole și energetice din SUA, scrie Politico.
În ultimele patru luni, guvernul chinez a oprit sau redus în mod semnificativ importurile directe ale principalelor mărfuri din SUA, inclusiv carne de vită, păsări și gaze naturale lichefiate, printr-o serie de blocaje birocratice și tranzacții prin terți.
Așa-numitele bariere netarifare în calea comerțului sunt mai sinuoase decât escaladarea tarifelor care cuprinde economia globală, au spus analiștii.
Măsurile reprezintă o escaladare a restricțiilor comerciale ale Chinei, care au progresat de la interzicerea alimentelor modificate genetic în urmă cu un deceniu.
Tarifele nu blochează exporturile, spre deosebire de restricțiile netarifare, care au puterea de a le opri cu totul, apreciază Ben Liliston, director pentru strategii rurale și schimbări climatice la Institutul pentru Agricultură și Politică Comercială.
Guvernul chinez a refuzat deja să reînnoiască licențele de export pentru sute de fabrici de ambalare a cărnii, susținând că unele produse din carne de pui din SUA conțin medicamente periculoase și în același timp a încetat cu discreție să mai importe gaz natural din SUA.
Război comercial discret
Iar vizate sunt chiar industriile din statele care susțin politicile președintelui SUA.
Astfel de tactici evidențiază dexteritatea răspunsului Beijingului la tensiunile comerciale în creștere dintre SUA și China - după ce războiul tarifar a escaladat în doar câteva zile, Beijingul anunțând cel mai recent o suprataxă de 125% drept represalii la creșterea tarifelor SUA la 145%.
Guvernul chinez apelează acum la o carte de joc pe care a îmbunătățit-o constant de când a intrat în Organizația Mondială a Comerțului în 2001 - și anume respingând importuri din cauza unor presupuse infestări sau a organismelor modificate genetic.
După ce guvernul canadian a reținut un director executiv al gigantului chinez de telecomunicații Huawei în 2018, Beijingul a suspendat un procent mare din importurile canadiane de semințe de canola, pretinzând că acestea conțin dăunători. Guvernul chinez a ridicat restricția abia după ce directorul a fost eliberat.
„De la ultimul război comercial SUA-China, China și-a poziționat în mod deliberat piața de GPL ca o pârghie geopolitică, pregătindu-se să o transforme în armă dacă relațiile cu Washingtonul se înrăutățesc din nou. Acel moment a sosit", a spus Palti-Guzman, menționând că Beijingul vizează o industrie care este prietenoasă cu Trump.
De asemenea, China țintește industria cărnii de vită din SUA, un sector politic cheie care nu se bazează pe piața chineză la fel de mult ca, de pildă, sectorul de soia. În timp ce SUA este un importator net de carne de vită, China este un cumpărător cheie de carne de vită americană și mărfuri conexe. Reticența Chinei de a reînnoi licențele de export a oprit peste 90% din exporturile de carne de vită din SUA.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Carne de Pasăre, Tom Super, a declarat că China se bazează pe barierele netarifare „de ani de zile”, motivând preocupări sanitare.
„Antibioticul citat de Beijing este interzis în producția de pui din SUA de zeci de ani”, a adăugat Super, făcând referire la medicamentul furacilin, care este interzis în SUA, dar China spune că a fost găsit în mod repetat în transporturile de carne.
China a încetat, de asemenea, să mai importe gaze naturale din SUA, potrivit datelor de la firma de analiză a mărfurilor Kpler. Până acum în acest an, țara a importat doar un transport de gaz, față de 14 în aceeași perioadă a anului 2024, potrivit datelor Kpler.
Beijingul a impus un tarif de 10% la importurile de gaze din SUA în februarie. De asemenea, a semnalat în mod limpede că aducerea de gaze americane în porturi este descurajată din punct de vedere politic, având în vedere războiul comercial cu Casa Albă Trump, potrivit unui oficial din industrie. Totuși, spre deosebire de bunurile agricole, lovitura poate fi mai mică pentru exportatorii de GPL - industria se așteaptă să găsească alți cumpărători, întrucât cererea globală de gaze rămâne la cote înalte.
Tactica Beijingului împușcă doi iepuri deodată
Tactica a fost folosită intens de Beijing de-a lungul anilor, potrivit specialiștilor în mecanisme de reglementare a comerțului.
Asta face China, și anume maschează niște acțiuni comerciale cu „o politică publică legitimă bazată pe știință”, care îi permite împușcarea a doi iepuri dintr-un foc, „negarea plauzibilă și letalitatea”, a spus Marc Busch, care a consiliat organismele de comerț cu privire la barierele tehnice comerciale și în prezent este profesor de diplomație în afaceri internaționale la Universitatea Georgetown.
La rândul ei, SUA a folosit la rândul său bariere netarifare pentru a-și proteja mărfurile agricole, de pildă restricționând importurile de zahăr, a spus Colin Carter, economist a Universitatea din California, Davis.
Dar cea mai recentă ofensivă a lui Trump creează un sentiment de déjà vu în industria gazelor naturale din SUA, care a fost prinsă în focul încrucișat al războiului comercial și în timpul primului mandat al lui Trump. China a blocat la acea vreme importurile de gaze naturale într-o „mișcare strategică calculată”, ceea ce face și de această dată, a declarat Leslie Palti-Guzman, analist pentru securitatea energetică și schimbările climatice la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.
Această acțiune din partea Chinei era deja așteptată pentru a combate și această rundă a războiului comercial, a declarat un director al companiei GNL sub rezerva anonimatului.
Însă pentru SUA, un alt sector ar putea să-i pună probleme mai mari - și anume decizia Beijingului de a restricționa exporturile de minerale esențiale către Statele Unite, care îi afectează pe producătorii de energie curată și petrochimice din SUA și face dificilă producerea de orice, de la bateriile pentru vehicule electrice până la plasticul folosit pentru tacâmuri. China este de departe cea mai mare sursă de astfel de minerale, lăsând Statele Unite ale Americii cu puține alternative de aprovizionare.
Industria petrochimică din SUA, care l-a sprijinit în general pe Trump, „are o țintă mare pe spate” pe fondul restricțiilor Chinei privind mineralele, a declarat Al Greenwood, editor adjunct la publicația de comerț ICIS, într-un interviu.
„Aceste măsuri netarifare permit Chinei să mențină acea alură de: „Nu facem decât să urmăm regulile – avem motive legitime să facem aceste lucruri”, a spus Greta Peisch, fost consilier general al Oficiului Reprezentantului comercial al SUA și în prezent partener la Wiley Rein.