Vrei să arăţi bine de Sărbători? Începe din timp pregătirile pentru silueta de petrecere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 60% din femei îşi doresc sau încearcă să ia măsuri pentru a slăbi până la venirea Sărbătorilor, conform unui studiu recent FOTO Shutterstock
Peste 60% din femei îşi doresc sau încearcă să ia măsuri pentru a slăbi până la venirea Sărbătorilor, conform unui studiu recent FOTO Shutterstock

Doamnele şi domnişoarele, dar şi domnii care doresc să scape de câteva kilograme pentru a se simţi perfect în ţinuta de Crăciun sau de Revelion ar trebui să dea startul unui program sănătos de viaţă, care să includă mişcarea fizică şi alimentaţia echilibrată.

Începutul lunii noiembrie este cel mai potrivit moment pentru a scăpa de câteva kilograme, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de magazinul online asda.com. Mai exact, 62% din femeile chestionate au răspuns că îşi doresc sau că încearcă să ia măsuri pentru a slăbi până la venirea Sărbătorilor, iar cele mai multe (peste 56%) încearcă să scape de cel puţin 4-5 kilograme pentru a intra în rochia de petrecere. Numai 10% din femei au mărturisit că se simt bine în propria piele în perioada dinaintea Sărbătorilor de iarnă. 

Teoretic, medicii nutriţionişti consideră că slăbitul trebuie să aibă loc în mod treptat, iar pierderea în greutate trebuie să se situeze între 500 de grame şi cel mult 1 kilogram (mai corect 750 de grame) pe săptămână, în funcţie de persoană. 

Slăbitul în forţă, cel care se practică atunci când ne dorim să facem impresie bună la ocaziile festive, cum sunt cele prilejuite de Sărbătorile de sfârşit de an (alături de apropierea vacanţelor din vară sau de ziua nunţii), se realizează, într-o primă fază, prin pierderea de apă şi de sare. Urmează pierderea din masa musculară şi abia la urmă începe să se diminueze ţesutul adipos, cel de care vrem, de fapt, să scăpăm de la bun început. 

Ar trebui să mâncăm în funcţie de vârstă şi de cât de activi suntem 

Recomandat este să începem programul de slăbit urmând o dietă echilibrată, combinată cu mersul periodic la sala de fitness. 
Femeile sunt predispuse la acumularea de kilograme în plus după vârsta de 40 de ani, de aceea necesarul zilnic este de 1.880-1800 de calorii. Prin urmare, o femeie care doreşte să dea jos câteva kilograme ar trebui să consume cam 1.400 de calorii, cu condiţia să mănânce sănătos, să facă mişcare şi să se hidrateze. 

Pe de altă parte necesarul caloric, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, se calculează în funcţie de vârstă şi de activitate.
De exemplu, bărbaţii cu vârste cuprinse intre 19 şi 30 de ani, sedentari, nu ar trebui să depăşească 2.400 de calorii, cei cu activitate redusă ar trebui să se limiteze la 2.600-2.800 de calorii, iar cei activi îşi pot permite 3.000 de calorii pentru a-şi menţine silueta. Pentru a slăbi, regula spune că trebuie să ardem mai mult calorii decât consumăm.

Astfel, micul dejun trebuie să conţină cereale integrale cu lapte, fără adaos de zahăr, eventual ouă ochiuri făcute în apă sau fierte, la prânz sunt indicate carnea slabă (pui, peşte, curcan) şi salatele cu puţin ulei de măsline, iar seara, brânzeturile degresate şi legumele crude sau preparate la abur ori la cuptor. Gustările dintre mese trebuie limitate la un măr sau o portocală, iar alcoolul trebuie lăsat de-o parte, măcar până la momentul paharelor ciocnite în jurul mesei de Crăciun sau a cupei de şampanie din noaptea de Revelion. Reducerea cantităţii de dulciuri (cu excepţia unei bucăţele de ciocolată neagră, din când în când) şi a făinoaselor este, de asemenea, indicată.      

Trei şedinţe de exerciţiu fizic pe săptămână sunt suficiente, nu este necesar să ne epuizăm în ore lungi de efort pe ultima sută de metri, înainte de sfârşitul anului. Fiecare şedinţă ar trebui să dureze cam o oră, timp în care să lucrăm toate grupele musculare. Suprasolicitarea fizică este greşeala pe care pe fac, de obicei, persoanele care vor să obţină rezultate rapid. Important este să nu ne culcăm pe o ureche şi să păstrăm, pe cât posibil, stilul sănătos de viaţă adoptat în dorinţa de a ne simţi bine în vestimentaţia de Sărbători. 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite