Păcăleli în farfurie: Salata Caesar sau o friptură de vită cu garnitură – care preparat are mai multe calorii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O friptură de vită cu garnitură de legume are mai puţine calorii decât o porţie de salată Caesar FOTO: Shutterstock
O friptură de vită cu garnitură de legume are mai puţine calorii decât o porţie de salată Caesar FOTO: Shutterstock

Salatele par alegerea cea mai bună la restaurant atunci când ţinem dietă, dar, în realitate, undele dintre acestea au mai multe calorii decât o friptură cu garnitură, atrag atenţia nutriţioniştii.

„Salată“ înseamnă pentru mulţi dintre noi mâncare de dietă, fiindcă o asociem cu un număr mic de calorii şi de grăsimi, ba, mai mult, mulţi români o consideră unul dintre preparatele care ne satură cel mai puţin, potrivit unei statistici recente.

Această percepţie este total greşită, mai ales la restaurant. De fapt, o salată Caesar – preparată din salată verde (Eisberg, de obicei), pătrăţele de piept de pui şi parmezan, cu un sos alb din ulei de măsline, muştar şi ou – aduce organismului aproximativ 600 de kilocalorii şi 36 de grame de grăsimi.

Prin comparaţie, o friptură consistentă de vită cu o garnitură de legume (fierte la baie de abur sau la grătar) aduc, în medie, numai 350 de kilocalorii.

colaj crema de zahar ars cheesecake

Cheesecake sau cremă de zahăr ars?

În acelaşi mod, crema de zahăr ars este percepută ca fiind unul dintre cele mai calorigene deserturi, dar prăjitura cu brânză (celebrul cheesecake) şi cu fructe de pădure are mai multe calorii.

O felie de cheesecake cu o linguriţă de fructe de pădure deasupra are cam 331 de kilocalorii, iar aceeaşi cantitate de cremă de zahăr ars are numai 251 de kilocalorii.

colaj hamburger sushi

Sushi sau Big Mac® de la McDonald’s?

Restaurantele de sushi capătă tot mai multă popularitate, iar persoanele la dietă consideră că preparatele asiatice din peşte crud, orez şi legume nu au cum să îngraşe. Totuşi, nutriţioniştii atrag atenţia că o porţie de 12 bucăţi de sushi din somon conţin 570 de kilocalorii, adică aproape tot la fel de multe ca un Big Mac® de la McDonald’s.

Desigur, diferă foarte mult aportul de grăsimi: un hamburger de la McDonald’s conţine 26 de grame de lipide, în timp ce porţia de sushi are doar 13 grame, dintre care majoritatea sunt grăsimi „bune“.

colaj clatite banane

O banană sau o clătită?

O altă greşeală pe care o fac frecvent persoanele la dietă este să ia gustări din fructe între mese, în ideea că îngraşă mai puţin decât un fel de mâncare în sine. Iată cât conţin, de fapt, unele dintre aceste „înlocuitoare“:

  • O jumătate de avocado are 180 de kilocalorii, tot atâtea câte aduce în corp o porţie de escalop de pui, de exemplu.
  • O nucă de cocos are 150 de kilocalorii, echivalentul unui preparat din foietaj cu mere.
  • O banană conţine 120 de kilocalorii, câte are şi o clătită dulce.
  • 100 de grame de smochine uscate conţin 275 de kilocalorii, cât un risotto cu ciuperci, de exemplu.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite