Video “Nu am chef azi! “Soluția care te ajută să ieși din depresia post vacanță și să te întorci la job

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu uita vacanta, chiar dacă a trecut și spune-ți.“Nu am chef azi". Aceasta este soluția care te ajută să scapi de depresia post concediu și să te reconectezi la job

Soluția care te ajută să ieși din depresia post vacanță Sursa foto Shutterstock
Soluția care te ajută să ieși din depresia post vacanță Sursa foto Shutterstock

Din interviu, vei afla de la Carina:

-Dacă revenirea din vacanță și reconectarea la muncă o stare induc starea de anxietate și depresie?

-Când  trebuie să ne îngrijoreze această stare?

-Care sunt simptomele?  

-Tips&Tricks:Ce avem de făcut pentru a depăși acest moment?

Să fim blânzi cu noi și să spunem” Este în regulă astăzi să nu am chef”

Specialiștii vorbesc despre o anxietate post-vacanță, o etapă peste care este important să treci cât mai ușor și repede. În cea mai nouă ediție din Adevărul Live, realizată și moderată de Antoaneta Banu, psihologul Carina Coșăreanu,  oferă câteva tips&tricks.

Antoaneta Banu: De ce a devenit revenirea din concediu atât de complicată?

Carina Coșăreanu: În vacanță, plecăm cu perspectiva că vom avea o perioadă de liniște, de relaxare, cu mai puține griji. Pentru întoarcerea la școală sau la serviciu, cumva ne pregătim mental pentru ceea ce va urma. Uneori poate ne facem mai multe griji decât este necesar.

Antoaneta Banu: Care sunt simptomele, acestei stări dificile? Sunt persoane care pur și simplu, fizic nu se simt bine.

Carina Coșăreanu: Dincolo de starea noastră mentală, aceasta se manifestă și în simptome fizice. Revenirea la serviciu sau la școală poate să ne facă să ne gândim că din nou o să ne fie greu, din nou vom sta în acele meetinguri interminabile, iar o să vina nu știu ce proiect.

Într-adevăr, cumva anticipăm faptul că vom avea multe lucruri de făcut, că poate vom trece prin perioade stresante și doar acest gând pune corpul nostru în mișcare, să se pregătească pentru că urmează acele perioade stresante. ȘI asa doare capul, doare stomacul.  Și atunci pot să vin cu o soluție.

 În primele zile,  să încercăm să ne blocăm  diminețile, citind multele email-uri, pentru că sigur avem inboxul plin. Poate că suntem o persoană căreia îi provoacă o stare de anxietate doar vederea   mesajelor necitite. Și ce facem?  Respirăm, ne luăm un moment de liniște, ascultăm o piesă care ne place și bem o cafea fără să deschidem laptopul sau telefonul.

 O altă soluție ar fi să alocăm timp discuțiilor cu colegii, să ieșim la prânz împreună, să rămânem după job în oraș, să mai povestim.  Acest moment ajută să ne reconectăm cu colegii, în primul rând, poate cu cei care ne-au preluat din sarcini, cât am fost în concediu. 

Putem inclusiv să împărtășim amintirile, experiențele pe care le-am avut în vacanță și atunci să ne ajutăm starea de bine să mai crească un pic.

Antoaneta Banu: Așadar, această anxietate post-vacanță sau depresie, nu e un moft, nu e un răsfăț, e pe bune, e o stare psihică pe bune?

Carina Coșăreanu: Este o stare psihică pe bune. Este o stare care se ameliorează într-o săptămână, maxim două.  Evident, dacă ea persistă, este nevoie să consultăm un specialist. În schimb, putem totuși, pentru prima etapă, să fim blânzi cu noi și să zicem” OK, astăzi îmi este un pic greu. Este în regulă astăzi să nu am chef. Asta nu înseamnă că nu o să fiu prezentă la muncă. Dar este în regulă și  accept că azi nu sunt în cea mai bună formă a mea”

Ajută  să avem 2-3 zile în care să ne aducem toate gândurile înapoi acasă

Antoaneta Banu: Pentru anxietatea post vacanță, vitaminele ajută?   Ne păcălim un pic cu dulciuri, cu înghețată? Ce ne sfătuiește psihologul?

Carina Coșăreanu: Ei bine, psihologul n-o să spună dacă este bine sau nu să luăm vitamine.  Consider că asta ar trebui să fie părerea medicului. Însă corpul nostru reușește să se autoregleze atâta timp cât primește odihnă, mâncare de calitate și acele momente de liniștire și de relaxare.

Adică vorbim despre un somn suficient de lung, despre capacitatea de a ne deconecta de lucrurile care se întâmplă la serviciu. Când reușim să facem această separare, de momentele “acum sunt cu degetele în priză, acum sunt în repaus”, corpul reușește să se autoregleze.

Antoaneta Banu:  Cei mai mulți facem această greșeală: astăzi ne-am întors din vacanță și mâine suntem la job. Aproape că nici nu apucăm să ne desfacem bagajele. Este indicat ca între revenirea din vacanță și întoarcerea la job să existe măcar un 2-3 zile pentru readaptare?

Carina Coșăreanu: Absolut.  Ajută enorm să avem 2-3 zile în care să putem să ne aducem toate gândurile înapoi acasă.  Am găsit acest sfat că revenirea la serviciu, prima zi de lucru să fie, spre exemplu, miercuri, să avem o săptămână mai scurtă.

Mi s-a părut foarte interesant modul acesta, prin care te ajuți să intri cu o stare de spirit mai bună la serviciu, prin care efectiv scurtăm perioada de efort. Săptămâna de lucru este mai scurtă, am în fața un week end, așadar am încă un suport să ies mai ușor din depresia post vacanță.

Antoaneta Banu: Dar în timp ce stăm noi la o cafea sau la un prânz, este sănătos să ne uităm pe telefon, la albumul foto din vacanță si să ne gândim. “Acum o săptămână eram pe malurile Mediteranei”?.

Carina Coșăreanu: Sigur că da, putem să ne uităm la acele poze și putem să spunem ”Wow, ce tare! Acum o săptămână eram acolo.” Și uite așa se schimbă starea de spirit pe care o dăm creierului nostru. Pentru că una este să fii dezamăgit că acum o săptămână erai acolo și acum ești la muncă și perspectiva este “ce bine era acolo, ce rău e aici”. ȘI vs perspectiva, “ce tare că am avut experiența asta” și atunci rămânem pe recunoștință și pe o stare de spirit mai elevat, mai vesel.

Investim în locul de muncă, așa cum investim în partenerul de cuplu

Antoaneta Banu: Ajută la ieșirea din starea de anxietate, să mă gândesc unde aș vrea să îmi fac anul viitor vacanța? Practic, eu să-mi proiectez deja starea de bine pentru ceea ce urmează?

Carina Coșăreanu: Absolut.  În ciuda faptului că sunt în momentul prezent, bucuria că urmează din nou, să am o experiență la fel de bună ca cea pe care am avut-o, poate să-mi crească starea de spirit din momentul acesta. Nu doar atunci pot să mă bucur, ci și în așteptarea unui lucru, nu doar atunci când el se întâmplă.

Antoaneta Banu:  Observ la noi o dorință mult mai mare de a avea mai multă vacanță, de a sta mai mult în vacanță, comparativ cu părinții noștri care nu aveau nici starea de depresie sau de anxietate.  Ce s-a întâmplat cu noi? De ce am ajuns să trăim această depresie la revenirea la la job, după vacanță?

Carina Coșăreanu: Psihologii relaționali spun ca noi am ajuns să investim în locul de muncă, așa cum investim în partenerul de cuplu. Să fie tot și toate ok. Adică la serviciu vreau să mă simt văzută, iubită, validată, să simt că șeful meu vrea să fiu acolo. Se simt că-i pasă de starea mea de bine, că îi pasă de direcțiile în care vreau să mă dezvolt.

Nu mai este doar un job, nu mai este “mă duc la serviciu, îmi fac treaba, vin acasă” Acum, cumva avem dorința sau ne raportăm față de colegii noștri, îi investim cu mai multă forță, cu mai multă putere, cu mai multă importanță în viața noastră.  Dorim să primim de la ei, ceea ce de obicei primim de la familie și de la prieteni.  Ceea ce se întâmplă sau nu.  

Și atunci ajungem să fim mai stresați de atmosfera de la serviciu. Uneori, cu greu ne deconectăm de un conflict care se întâmplă la job. Cu cât suntem mai conștienți de un factor stresor, cu cât suntem mai conștienți că de fapt nu ne place la serviciu și cu atât mai mult o să fie accentuată orice stare din spectrul acesta.

O frustrare o să fie un pic mai mare, o stare de nervozitate sau de tristețe o să aibă o intensitate mai mare, în general și pentru că nu mă simt suficient de motivat să fac efortul sau cumva, nu văd care este beneficiul în afară de salariu.  De multe ori discutăm despre cât de scurtă este bucuria sau satisfacția măririi de salariu care in ziua de azi este spulberată de prețuri.

Să găsim trei, cinci lucruri pentru care suntem recunoscători că s-au întâmplat azi

Antoaneta Banu: Perioada asta de vacanță este una bună, în care să te gândești dacă locul de muncă este cel pe care tu ți-l dorești? Dacă   poate fi o perioadă în care să iei în calcul și o eventuală schimbare?

Carina Coșăreanu: Cred că are mult sens să ne uităm la perspectiva asupra vieții în orice moment. Însă atunci când vrem să fim în vacanță, eu zic să avem cumva forța să ne gândim doar la vacanță.

Antoaneta Banu:  Practic, aici trebuie să lucrăm cu noi, în orice situație. Trebuie să găsim acel ceva care să ne creeze starea de bine. El vine și ne echilibrează. Îi dăm creierului informația de care are nevoie și obținem și noi endorfinele.

Carina Coșăreanu: Și una dintre formele cele mai simple prin care, treptat, reușim să-i dăm creierului nostru și mai multă siguranță. Nu doar acei neurotransmițători sau acei hormoni de bucurie ci și starea de recunoștință. Să ne gândim la trei, cinci lucruri pentru care suntem recunoscători că s-au întâmplat azi.

Antoaneta Banu: Să ne facem o listă în fiecare zi și să ne gândim pentru ce sunt eu recunoscătoare, astăzi?

Carina Coșăreanu: Exact. Fie că ni le scriem în jurnal, fie că le spunem partenerului. Dar să nu ne comparăm, pentru că intervine comparația, competiție, care ne intinde o capcană sau ne demotiveze. Dar sigur găsești câteva lucruri pentru care să îți exprimi recunoștința că au avut loc azi, în viața ta.  Unele poate sunt mai mari, altele poate mai mici, dar până la capăt tot ajungi acolo la starea de bine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite