Mâinile şi picioarele vorbesc mai mult decât gura. Cum ne trădează postura corpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu există moment în care să nu comunicăm ceva. Poziţia corpului trădează adesea limbajul verbal”, explică psihologul Andra Tănăsescu . Ea detaliază cele 6 poziţii ale corpului care „vorbesc“.

În procesul nostru de comunicare cu cei din jur, doar 7% reprezintă limbajul verbal, la care se adaugă 38% comunicarea paraverbală (variaţii ale vocii, intonaţia, viteza cu care vorbim, pauzele), potrivit unui studiu în materie. Cea mai mare proporţie, 55%, o reprezintă limbajul non-verbal, în principiu fiind vorba de limbajul trupului.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, oamenii au tendinţa de a se focusa pe cuvinte, pe informaţiile articulate pe care vor să le transmită, încât nu iau în considerare că anumite părţi ale corpului lor îi contrazic.

„Această discrepanţă majoră între ceea ce spune gura şi ce transmite corpul s-a acutizat în epoca Facebook, deoarece oamenii şi-au pierdut din antrenamentul comunicării faţă în faţă. Oamenii au uitat să transmită emoţii reale, au uitat că în întreg procesul de comunicare, corpul nostru ne confirmă sau ne infirmă cele transmise. Îngrijorător este faptul că oamenii au uitat chiar şi de importanţa comunicării paraverbale. Mulţi nu reuşesc să-şi adapteze tonul vocii la contextul social, vorbesc mult prea lent sau, dimpotrivă, mult prea repede, prea tare sau prea încet. Din cauza acestor inadvertenţe, oamenii nu se mai înţeleg unii cu alţii faţă în faţă, iar acest lucru poate duce la irascibilitate din partea ambelor părţi sau chiar la certuri“, spune psihologul.

Cele 6 poziţii şi cum pot fie ele interpretate

Există cel puţin 6 poziţii ale corpului la care să fim foarte atenţi atunci când vorbim cu o persoană. Dacă vom fi mai atenţia la posturile pe care le adoptăm atunci când purtăm o conversaţie cu o altă persoană, vom observa imediat că acea persoană devine mai receptivă, mai interesată şi mai deschisă în raport cu noi.

1. Braţele încrucişate la piept. Atunci când persoana cu care vorbeşti îşi încrucişează braţele la piept înseamnă, de cele mai multe ori, că persoana caută la un nivel inconştient să se protejeze şi foloseşte braţele pe post de scurt. “Modul în care îşi încrucişează braţele precum şi momentul din discuţie în care o face poate determina cauza pentru care cealaltă persoană adoptă această postură. Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii îşi încrucişează braţele la piept sunt: nesiguranţa sau neîncrederea în sine, reticenţă sau reţinere în exprimarea emoţiilor, invadarea spaţiului personal şi nevoia de protejarea a acestuia, plictiseală sau ostilitate (atunci când braţul dominant este cel drept)”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

2. Mâinile în buzunar. „Atunci când persoana cu care suntem în dialog îşi bagă mâinile în buzunar, poate fi de asemenea un semn de nesiguranţă ori un semn de ruşine. În funcţie de context şi de modul în care este făcut acest gest, poate fi privit şi ca un gest de disponibilitate sexuală, mâinile acţionând ca nişte indicatoare către organele sexual“, crede specialistul.

3. Braţele deschise, relaxate. „Atunci când observăm o persoană cu braţele relaxate, pe lângă corp, acesta este un semn că persoana se simte relaxată, confortabilă, fiind în majoritatea cazurilor un indicator al unei persoane calme şi deschise. Îmbinată cu o postură dreaptă (spatele drept, pieptul în faţă, privirea ridicată), aceasta poate indica faptul că persoana este încrezătoare şi sigură pe sine“, declară psihologul.

4. Picioarele strânse, lipite sau încrucişate. „La fel ca în cazul braţelor încrucişate, şi în cazul picioarelor lipite, strânse sau încrucişate, persoana simte nevoia de a se proteja. Această protecţie poate să fie un indicator al nesiguranţei sau al neîncrederii în sine, ori al senzaţiei de pierdere a controlul, din teamă“, spune Andra Tănăsescu.

5. Picioarele întinse, încrucişate sau drepte. „Atunci când observăm o persoană aşezată cu picioarele întinse şi încrucişate, poate însemna că acea persoană se simte nesigură şi încearcă să mascheze acest lucru adoptând o poziţie care pare relaxată. Dacă îşi ţine picioarele întinse în faţă, dar fără să le încrucişeze, atunci persoana caută să îşi mărească spaţiul pe care îl ocupă şi astfel domină prin poziţie si printr-o atitudune relaxată. În funcţie de situaţie şi context, aceasta poziţia chiar poate fi într-adevăr şi o dorinţă relaxare după o zi lungă, persoana în cauză căutând să se odihnească într-o poziţie comodă, lejeră“.

6. Picioarele relaxate, cu tălpile pe podea. „În majoritatea cazurilor, acest tip de poziţie o adoptă persoanele sigure, încrezătoare, optimiste şi deschise. De asemenea, o persoană care stă în acest fel, ştie ce are de făcut, cum să o facă şi este conştientă de propriile forţe şi capacităţi. Cunoaşte modul în care poate să acţioneze şi mai mereu reuşeşte să găsească o soluţie sau o cale pentru a duce lucrurile la bun sfârşit“, conchide psihologul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite