Jackfruit - fructul folosit ca substitut al cărnii

0
Publicat:

Cunoscut mai puţin în România, Jackfruit este folosit cu succes în locul cărnii în multe dintre preparatele din Asia, dar şi din America. El este unic, fiind cel mai mare şi cel mai greu fruct care creşte într-un copac, informează Agroteca.

Jackfruit, cel mai mare fruct care creşte într-un arbore, FOTO arhivă
Jackfruit, cel mai mare fruct care creşte într-un arbore, FOTO arhivă

Arborele Jack, despre ale cărui fructe vorbim, face parte din familia plantelor Moraceae, alături de smochin și dud, şi este originar din Asia tropicală. Poate ajunge până la 20 de metri înălţime şi este veşnic verde. Arborele de jackfruit poate produce între 100 și 200 de fructe pe an în mod normal, la cei mai bătrâni producţia putând ajunge, însă, şi la 500 de fructe pe an.

Seamănă cu un pepene galben uriaş, FOTO arhivă
Seamănă cu un pepene galben uriaş, FOTO arhivă

Jackfruit seamănă ca formă cu pepenele galben de la noi, dar, în raport cu acesta, este pur şi simplu uriaş, pentru că poate ajunge până la lungimea de un metru, diametrul de 50 de centimetri şi greutate de la 5 la 50 de kilograme. Coajă este țepoasă poate fi verde sau galbenă. Pulpa fructului, de culoare galbenă, conține de la zeci la sute de semințe (în funcţie de mărimea fructului), mici de câțiva centimetri, care au culoare maronie. Acestea se pot consuma fierte sau prăjite.

Un alt aspect care îl face unic este că fructul e compus din sute până la mii de flori individuale, iar petalele cărnoase ale fructelor necoapte pot fi şi ele, de asemenea, consumate.

Jackfruit  este bogat în vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză. Doar văzând aceşti nutrienţi se înţelege că el are numeroase proprietăţi benefice pentru sănătate.

Jackfruit poate fi consumat fie crud, fie gătit, FOTO shutterstock
Jackfruit poate fi consumat fie crud, fie gătit, FOTO shutterstock

Prima dintre acestea ar fi că întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic, previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Dieteticienii recomandă consumul de Jackfruit în curele de slăbire, pentru că, în ciuda faptului că are o mulţime de vitamine, conţine puţine calorii.

Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit.

Gustul acestui fruct exotic consumat crud este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. În Asia, se prepară chipsuri din acets fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar., fiind unul dintre alimentele preferate ale veganilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite