Cele mai bune fructe de pădure pentru sănătate: sunt bogate în vitamine și au numeroase beneficii

0
Publicat:

Fructele de pădure sunt precum niște scuturi care îți protejează celulele de daune. Ele au o putere de patru ori mai mare decât alte fructe și de zece ori mai mare decât cea a legumelor, datorită conținutului ridicat de antioxidanți, relatează Health. 

Fructe de pădure
Murele se mândresc cu conținutul lor ridicat de antociani. Foto: shutterstock (Arhivă)

Afinele 

Afinele sunt bogate în antociani și alți compuși vegetali buni pentru sănătate. Antocianii sunt pigmenți vegetali naturali care conferă fructelor și legumelor culorile vibrante.  

Conform studiilor, un consum regulat de afine poate avea numeroase beneficii asupra sănătății, precum menținerea sănătății vasculare și prevenirea diabetului de tip 2. De asemenea, aceste mici fructe sunt bogate în vitamina K, care este importantă pentru sănătatea oaselor. În plus, acestea sunt bogate în mangan, un mineral necesar pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. 

Mure 

Murele se mândresc cu conținutul lor ridicat de antociani și alți polifenoli. De asemenea, acestea sunt bogate în fibre, o cană oferind 27% din doza zilnică recomandată (DZA). Fibrele te pot menține sătul pentru mai mult timp, susțin sănătatea intestinală și pot ajuta la gestionarea greutății și la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge. 

Totodată, acestea sunt bogate și în mangan (40% din doza zilnică recomandată), vitamina C (34% din DZA), vitamina K (24% din DZA). Sunt o sursă bună de cupru (18% din DZA), un mineral care susține sistemul imunitar. 

Zmeura 

Puterea antioxidantă a zmeurei se datorează cantității mari de antociani. Conform unor cercetări, consumul de alimente bogate în antociani ajută la reducerea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge. 

O cană de zmeură furnizează: vitamina C (36% din DZA), mangan (35% din DZA), 8g de fibre (29% din DZA) și cupru (12% din DZA). 

Căpșuni 

O cană de căpșuni furnizează 94% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și pentru rolul său în susținerea sănătății imunitare. Mai mult, vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul din alimentele pe bază de plante. 

De asemenea, o cană de căpșuni asigură 24% din DZA de mangan, 8,7% din DZA de folat.  

În aceeași ordine de idei, căpșunile pot îmbunătăți sănătatea vasculară și tensiunea arterială. 

Coacăze negre 

Coacăzele negre sunt pline de antioxidanți și nutrienți. O ceașcă de coacăze negre furnizează 203 miligrame de vitamina C, 12% din DZA de mangan, 8% din DZA de potasiu., 11% din DZA de cupru și 10% din DZA de fier.  

Goji 

Fructele goji au fost folosite în medicina tradițională chineză de peste 2.000 de ani. 5 linguri de fructe goji uscate oferă 3,64 g de fibre (13% din DZA), 15% din DZA de vitamina C și 250% din DZA de vitamina A. 

Conținutul ridicat de vitamina A din fructele goji se datorează carotenoidelor. Vitamina A menține sănătatea ochilor, a sistemului imunitar, a inimii, a plămânilor și a altor organe. 

Struguri 

Din punct de vedere botanic, strugurii sunt fructe de pădure, din genul Vitis și din familia Vitaceae. Aceștia conțin niveluri ridicate de resveratrol. 

Se crede că beneficiile pentru sănătate ale strugurilor sunt puse pe seama resveratrolului, despre care s-a demonstrat că are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și că întărește sistemul imunitar. 

O ceașcă de struguri furnizează 26% din DZA de mangan și 11% din DZA de vitamina K. 

Merișoare 

Proprietățile antibacteriene ale merișoarelor s-au dovedit a fi utile în tratarea infecțiilor urinare. Consumul de merișoare este legat de un risc mai mic de diabet și de boli cardiovasculare și renale. În plus, alte studii arată că merișoarele pot ajuta la gestionarea artritei reumatoide, la prevenirea bolilor dentare și la îmbunătățirea microbiotei intestinale. 

O ceașcă de suc de merișoare neîndulcit furnizează 26% din DZA de vitamina C și 11% din DZA de vitamina K. 

Fructele de Acai 

Unele studii privind consumul de fructe de acai au arătat că acestea au efecte benefice asupra colesterolului HDL „bun", a funcției vasculare și a glicemiei. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite