Sindromul yo-yo în relație. Comportament extrem de ciudat care provoacă suferințe enorme

0
Publicat:

Surprinzător sau nu, sindromul yo-yo este prezent în multe relații de cuplu, ceea ce îl face pe unul dintre parteneri să sufere enorm, considerându-se jucăria celuilalt, potrivit CSID. CSID.

În sindromul yo-yo, certurile pornesc din nimic. FOTO Shutterstock
În sindromul yo-yo, certurile pornesc din nimic. FOTO Shutterstock

Denumit după jucăria căreia îi dai drumul pentru a o aduce înapoi, sindromul yo-yo se manifestă ca un comportament extrem de ciudat, prin care care unul dintre parteneri se desparte, pleacă sau îl alungă pe celălalt pentru ca apoi, după o perioadă, să-l cheme înapoi.

Psihologul Constantin Cornea descrie pentru CSID comportamentele partenerilor și spune că, din perspectivă psihologică, ambii parteneri pot avea anumite tulburări de natură psihică

Ce face partenerul de cuplu cu sindrom yo-yo 

Un partener care manifestă sindromul yo-yo pornește certuri din nimic și se convinge că nu își mai suportă partenera și o îndepărtează fizic.

O amenință constant că, dacă nu este de acord cu comportamentele lui, o va părăsi sau o va goni de acasă.

Mai mult, o obligă să îi suporte orice comportament, indiferent cât de indecent, înjositor, inuman sau periculos ar fi acesta: scandaluri, jigniri, lipsa de acasă, egoismul în privința cheltuirii banilor,  jocuri de noroc, consum de alcool zilnic, dar și perversiuni sexuale sau acceptarea geloziei, chiar dacă nu este întemeiată pe fapte, ori acceptarea controlului total.

Ce ascunde sindromul yo-yo

Sindromul yo-yo poate fi semnul unei afecțiuni psihice precum schizofrenie, tulburare de personalitate bipolară, tulburare de personalitate paranoidă, tulburare de personalitate borderline etc.

Reciproca nu este însă valabilă, în sensul că nu toate persoanele care suferă de tulburări psihice prezintă și sindromul yo-yo în cuplu.

Sindromul yo-yo poate fi declanșat și de anumite traume

Psihologul spune că sindromul yo-yo poate fi declanșat și de anumite traume de natură fizică sau psihică existente în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat persoanei respective, precum o problemă psihică a unuia sau a ambilor părinți, moartea unei persoane apropiate, o copilărie într-un mediu familial cu certuri, scandaluri, bătăi, jigniri. De asemenea poate fi declanșat de accidente grave sau alte evenimente traumatizante, o despărțire sau un divorţ, o boală fizică sau de adicții (alcoolul, drogurile sau anumite medicamente) ori de apartenența la o grupare cu probleme.

Persoanele care acceptă comportamentele partenerului cu astfel de atitudini o fac din cauza unor probleme, de la dependența financiară până la teama de singurătate. În spatele acceptării se ascund uneori tot unele tulburări psihologice.

Sfatul specialistului este ca persoanele care se regăsesc în astfel de comportamente să ceară ajutorul unui psihoterapeut

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite