Cât ar trebui cuplurile să aştepte până să facă sex pentru prima dată, potrivit pshihoterapeuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viteza cu care se întâmplă lucrurile într-o relaţie depinde de la un cuplu la altul, în funcţie de cât de repede se creează o conexiune între parteneri şi cât de confortabil ajung să se simtă unul în compania celuilalt. Specialiştii în relaţii ne oferă câteva sfaturi pentru o experienţă sexuală totală.

Un nou studiu arată că aproape 50% dintre cupluri aşteaptă între o săptămână şi o lună înainte să înceapă să facă sex. Mai mult, 21% dintre cupluri au spus că au aşteptat până la două luni şi 10% au aşteptat şase luni înainte de a face sex, potrivit unui studiu la care au participat 1.000 de americani şi europeni de pe DrEd.com. Doar 18% dintre bărbaţii şi femeile care au luat parte la cercetare au spus că au aşteptat mai puţin de o săptămână.

Primul contact sexual cu un partener nou contează pentru că sexul este un act vulnerabil. „Asta pentru că oameni aduc cu ei tot trecutul lor sexual şi romantic în noua relaţie“, spune terapeutul de cuplu Paul Hokemeyer, potrivit Women's Health.

Asta presupune multă presiune, în special dacă devii anxios la gândul începerii unei noi relaţii sau să devii intim cu cineva noi, spune terapeutul sexual Ian Kerner. Asta ne face să ne gândim: chiar există momentul perfect pentru a bate palma?

Kerner şi Hokemeyer sunt de acord că asta depinde de fiecare persoană în parte, existând păreri pro şi contra în ambele cazuri – să faci sex de la început sau să mai aştepţi câteva luni. 

Sexul încă din faza incipientă a relaţiei vă poate ajuta să creaţi o legătură cu partenerul şi este o modalitate foarte bună să vă daţi seama dacă sunteţi compatibili sau nu, spune Kerner. Dar prea multă grabă poate fi şi dăunătoare dacă iese prost, a adăugat Hokemeyer.

„Puteţi fi în stare de ebrietate, stresaţi, anxioşi sau prea stimulaţi. Şi din moment ce e foarte posibil să faceţi o prima impresie proastă, v-aţi putea simţi ruşinaţi şi ar putea dura ceva timp până să treceţi peste“, spune el.

De aceea, unii oameni preferă să aştepte. În plus, dacă îţi acorzi timp pentru a-ţi cunoaşte partenerul, vei îmbunătăţi experienţa sexuală ulterioară. Amânarea sexului poate crea anticipaţii, ceea ce aprinde centrele de recompensă din creier, a mai explicat Kerner: „Ştiu o mulţime de cupluri care au făcut un dans în jurul sexului şi au luat-o pe drumul lent. Ei au învăţat să se aprecieze reciproc, să se bucure de săruturi, de atingeri, de sexul oral şi alte activităţi care nu se consumă prin act sexual.“ Toate astea i-au ajutat să aprecieze sexul mult mai mult atunci când în sfârşit s-a întâmplat.

Cu toate acestea, să fii forţat să aştepţi poate deveni frustrant. Aşa că ce SE întâmplă dacă tu nu îţi doreşti să aştepţi, dar partenerul îşi doreşte – sau invers? Ei bine, nu depinde complet de tine, spune Kerner. Sexul trebuie să fie un act consensual şi, până la urmă, plăcerea necesită relaxare şi să te simţi bine cu partenerul. Dacă partenerul tău vrea să aştepte, arată-i cât de nerăbdător eşti să construieşti anticiparea, sugerează terapeutul. În plus, cu cât partenerul se va simţi mai confortabil cu tine, cu atât va fi mai bine la proba finală.

Dar cunoaşterea limitei personale este, de asemenea, importantă: „Dacă vrei să faci sex, spune-i. Apoi aşteaptă-i răspunsul, ascultă ce are de zis şi ia în considerare aceste lucruri pe măsură ce avansezi în relaţie. Este, totuşi, bine şi să eliminaţi momeala după o perioadă de timp pentru că nimeni nu vrea să fie amăgit în detrimentul altor oportunităţi romantice şi sexuale.“

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite